Обробка винограду від шкідників та хвороб. Для отримання доброго врожаю

Обробка винограду суттєво відрізняється від обробки інших садових дерев. Для отримання доброго врожаю, за ним потрібно добре доглядати: вчасно підживлювати, поливати, проводити захисні міри по боротьбі зі шкідниками та хворобами.

Про це пише Мій Сівт, за матеріалами Доброта

Скористайтесь порадами календаря по обробці винограду.

У цьому календарі 6 обробок винограду рекомендованих для боротьби та профілактики. Варто врахувати сорти винограду, схильність до певних хвороб, а також в яких умовах та де він росте.

Методи профілактики в боротьбі з хворобами та шкідниками винограду:

  • Землю під кущами винограду не перекопують;
  • Навколо повинно бути абсолютно чисто;
  • Не повинно рости під кущами винограду ніякої рослинності;
  • Поливати тільки під корінь, вода не повинна потрапляти на листя;
  • Сухе листя та лози видаляють;
  • Обережно, з кількістю азотних добрив підживлюючи виноград на весні;
  • Ділянка повинна бути максимально освітлена та мати гарний протяг.

Дотримуйтесь цих профілактичних методів, але без хімічних засобів боротьби, не вийде. Хімічні засоби застосовуйте вкрай обережно та в мінімальних кількостях.

Обробка винограднику від хвороб та шкідників.

На весні починайте санітарне прибирання на винограднику. Спочатку обрізка, спалювання зібраного листя та обрізаної лози. Далі формування стрілок та підв’язування до шпалер.

Потім проводьте весняне обприскування винограду. Ґрунт навколо виноградних кущів потрібно замульчувати.

Нульова обробка винограду.

Це обробка всієї території винограднику. Весною бажано обробити мідним чи залізним купоросом, концентрація повинна бути не більше 3 %.

1-а обробка виноградного куща.

Після того, як з виноградних кущів, на весні, буде знято укривний матеріал, відразу проведіть обприскування від хвороб та шкідників мідним чи залізним купоросом. Вони пригнічують спори грибків. Залізний купорос ще постачає залізо рослинам та захищає бруньки від вимерзання при весняних морозах.

2-а обробка виноградного куща.

Коли почнеться процес набухання бруньок, час обробити виноград від шкідливих комах: пильщиків, кліщів, довгоносиків, щитівок. Для цього потрібно взяти колоїдну сірку чи хімічні препарати та не забудьте додати засоби від хвороботворних бактерій й грибів.

3-а обробка виноградного куща.

Як тільки на виноградній лозі з’являться перші п’ять молодих листочка, проведіть обробку хімічними засобами від сірої гнилі.

4-а обробка виноградного куща.

З’явились перші суцвіття, пора застосувати інсектициди від кліщів.

5-а обробка виноградного куща.

Як тільки виноград відцвіте та з’являться виноградинки завбільшки з горох, негайно потрібно провести обробку від хвороботворних бактерій, грибів та личинок комах.

6-а обробка виноградного куща.

Обробка винограднику проводиться коли вже грона повністю налились, від хвороботворних бактерій, грибів таких як, сіра гниль, оїдіум та мілдью. А також, від шкідливих комах — це листокрутки, цикадки, кліщі та трипси.

Добре себе зарекомендувала сажа, яку успішно використовують виноградарі.

Без застосування хімічних препаратів отримати багатий врожай винограду не можна, але потрібно мінімізувати їх використання.

Цінні поради від виноградарів по боротьбі з хворобами та шкідниками без застосування хімічних препаратів:

  1. Сорт винограду повинен бути морозостійким – Лідія, Ізабелла.
  2. Потрібно забезпечити виноградному кущу освітлення та добре провітрювання. Вчасно проводити обприскування від хвороб та шкідників. Потрібно своєчасно вирізати та видаляти непотрібні пагони, які загущують виноградник.