А ви знаєте, що їли німці на війні, коли воювали з нами під час Другої світової?
Друга світова війна залишила слід в історії назавжди. Є дуже багато різних історій щодо тих подій, в цій статті описана одна із них.
У німецькій армії, як і в радянській, були так звані обозні війська. Вони йшли слідом за наступаючими частинами і забезпечували їх життєдіяльність. Зокрема, там, в обози, перебували польові кухні, які могли забезпечити гарячим харчуванням. Німці прозвали їх «гуляш-гарматами», так як з їх допомогою можна було готувати тушковане м’ясо, а зверху була труба, що нагадує стовбур знаряддя.
Зазвичай такого виду кухні розташовувалися недалеко від фронту. Якщо не було можливості під’їхати занадто близько, то їжу розносили в спеціальних контейнерах. Як тяглова сила польових гармат використовували коней. Виходить, що все, як у нас.
Інфо! Німецьке начальство рекомендувала своїм солдатам харчуватися за рахунок мирного населення тих територій, які вони «освоювали». Таким підходом пропонувалося урізноманітнити свій раціон.
Відбір продуктів у населення
Меню німецького солдата
У них було харчування, що включає стандартні сніданки, обіди та вечері. Тобто фріци їли тричі на день.
Їх узагальнене меню виглядало приблизно так, як це описано нижче.
Сніданок
Хліб з яким-небудь спредом. Це міг бути тваринний жир, мед, джем або щось інше, що можна було намазати на хліб.
Консервоване м’ясо у вигляді ковбаси, консервів, пасти і т. Д.
Замінник кави на основі мигдалю, жолудів, цикорію та іншого чогось подібного. У них в основному тільки офіцери мали доступ до кави, в якому був присутній справжній кофеїн.
Обід (гаряча їжа)
Тушковане м’ясо або суп, приготований з використанням овочів і білків. Під останніми розумілася яловичина, свинина, риба і т. Д. Зазвичай віддавали перевагу свіжим овочами. Якщо їх не було, то в хід йшли мариновані і консервовані овочі. Що стосується білка, то за відсутності відповідних продуктів знаходив застосування тваринний жир, консервоване м’ясо або кістковий бульйон.
Вечеря
В основному те, що залишилося від сніданку і (або) обіду, а також:
Хліб зі спредом, а по можливості з сиром, ковбасою або якою-небудь пастою.
Ерзац-кава (замінник) і солодощі (згущене молоко, пудинг у вигляді порошкової суміші і ін.).
Німецька польова кухня
Що ще
Щодня німецькі війська забезпечувалися алкоголем:
- шнапс;
- вино;
- пиво або щось інше, все залежало від постачання.
- Ще видавали по 6-7 сигарет на одного солдата.
Решта кожен компенсував як міг. У «процвітаючій» Європі, де-небудь у Франції, вони могли купувати продукти у місцевого населення. А в тому ж СРСР робили простіше – відбирали, що хотіли, адже там жили слов’яни.
Німецька сухпайка
Сухпайком
У німців були в ходу 2 варіанти сухпайки.
Перший використовували лише в надзвичайних ситуаціях, коли була відсутня можливість приготування їжі за допомогою польової кухні. Якщо це було так, то солдати отримували такі продукти з такого пайка:
- М’ясні консерви, виготовлені зі свинини, яловичини, курки, індички і т. Д.
- Крекери.
- Гороховий суп, який представляє собою концентрат у формі такою собі ковбаски.
- Замінник кави.
- Сіль, цукор.
Другий варіант сухпайка солдати несли в своїх рюкзаках. Ці продукти були призначені для використання в ті моменти, коли польова кухня недоступна.
Раціон в цьому випадку мінімальний:
- консервоване м’ясо;
- крекери.
Ще своєрідне ноу-хау з точки зору забезпечення харчуванням у польових умовах німці перейняли від американців. У останніх були продуктові набори, упаковані в одну коробку, які відрізнялися різноманітністю їжі.
В результаті щось подібне з’явилося і в німецькій армії. Вміст таких коробок було різним, що обумовлювалося дефіцитом продуктів у воєнний час. Хоча в більшості випадків там знаходилися:
- булочки;
- фруктові батончики;
- солодощі у вигляді цукерок, шоколаду та ін .;
- сигарети.
Серед німецьких військовослужбовців ці набори користувалися великою популярністю. Це було пов’язано з наявністю в них таких стимуляторів, як цукор і нікотин.
Висновок
Не можна сказати, що німці харчувалися на війні краще радянських солдатів. Ні, просто асортимент продуктів відрізнявся. Обидві сторони використовували польові кухні. При цьому німців годували гарячою їжею один раз на добу, а наших – два (вранці і ввечері), якщо дозволяла бойова обстановка.
Наступна відмінність полягала в тому, що німецькі солдати отримували солодощі, кава і деякі інші «знахідки». У нас же таким харчуванням переважно забезпечували офіцерів.