Петунія — як правильно вирощувати, щоб довго та рясно цвіла

Петунія – це однорічна рослина, яка рясно цвіте яскравими, але водночас ніжними квітами. Вирощувати її можна у горщику або відкритому ґрунті. Вона потребує особливих умов та дбайливого догляду. Пропонуємо ознайомитися з декількома порадами, які допоможуть правильно доглядати за петунією, щоб вона була задоволена та радувала своїм квітами.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Доброта

  1. Правильний розмір горщику.

Петунія має дуже гіллясте та масивне кореневище й потребує багато простору. Одна рослина потребує приблизно 5 літрів ґрунту. Якщо не дотриматися цієї умови, то квітка після цвітіння швидко змарніє.

  1. Правильний ґрунт.

Ґрунт повинен мати пухку та повітропроникну структуру, яка після поливу не пресується. Для цього необхідно змішати гній, торф та землю у пропорції 1:2:3 й додати трохи золи.

  1. Правильне та регулярне підгодовування.

1 етап підгодівлі: коли з’явилися 3-4 листочки. Використовують азотовмісні сполуки. Це може бути аміачна селітра, азофоска або нітрофоска. Розводять на 10 літрів води 10 грамів добрива. Кожна петунія потребує 0,5 літра розчину. Повторити підгодівлю потрібно через тиждень.

2 етап підгодівлі: проводять через 3 дні після пікірування розсади. Використовують комплексні добрива.

3 етап підгодівлі: проводять через тиждень. Використовують розчин кальцієвої селітри, на 1 літр води 1 ч. л. добрива. Це зміцнить імунітет петунії та поліпшить фотосинтез.

4 етап підгодівлі: Проводять через два тижні. Використовують монофосфат калію. Для приготування розчину, на 10 літрів води беруть 1 ч. л. добрива. Підгодовують прикореневим способом.

5 етап підгодівлі: проводять через 5 діб. Використовують розчин добрива, який складається з 1 ст. л. монофосфату, 3 ст. л. сечовини та 10 літрів води.

6 етап підгодівлі: проводять перед бутонізацією, застосовуючи комплексне азотне добриво.

7 етап підгодівлі: проводять при найменших ознаках хлорозу та пожовтінні листя. Застосовують розчин залізного купоросу, який складається з 2,5 грама купоросу, 4 грамів лимонної кислоти та 1 літра води. Проводять ним обприскування та прикореневу підгодівлю.

Дорослу петунію необхідно підгодовувати один раз в п’ять днів та чергувати позакореневу з кореневою підгодівлею.

  1. Правильний полив.

Поливати потрібно ввечері теплою відстояною або дощовою водою. Робити це потрібно через день або по мірі пересихання ґрунту. Надлишок вологи так само негативно впливає на кореневу систему рослини, як і недостатність.

  1. Очищайте рослину.

Прив’ялі квіти необхідно вчасно прибирати, щоб процес формування насінневої коробочки не забирав зайві сили. Постійний догляд за наявністю таких частин рослини, збільшить кількість бутонізації та викличе рясне квітнення.

  1. Правильне прищипування.

Щоб петунія росла гарним кущиком, її необхідно прищипнути над третім листиком. Це завадить витягуванню та звисанню рослини з горщика.

Якщо правильно та вчасно доглядати за петунією, то через два місяці, вона перетвориться в неймовірно гарний кущ, який стане прикрасою вашого дому або подвір’я.