Підгодівля часнику ранньою весною. Поради, які допоможуть зібрати великий врожай.
Щоб виростити гарний врожай часнику, необхідно дотримуватись правил догляду за ним. Є три основні процедури, які потрібно провести:
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Доброта
- Підгодівля;
- Розпушування ґрунту та прополювання;
- Обробка від хвороб та шкідників.
Розглянемо ці етапи більш детальніше.
- Підгодівля часнику.
- Комплексні мінеральні добрива на основі азоту: вносять першими в період появи третього листка. Розводять добрива у теплій воді з розрахунку 10 грамів на 10 літрів. Поливають розчином грядку у співвідношенні 3 літри на квадрат.
- Коров’як: це один з найкращих варіантів підгодівлі овоча навесні. Розводять добриво з розрахунку 1 склянка на відро води та залишають настоятися. Поливають грядку розведеним настоєм коров’яку.
- Нітроамофоска: вносять її під час другої підгодівлі, через два тижні. Вона насичує ґрунт необхідними мінеральними речовинами. Розводять добрива у воді з розрахунку 2 столові ложки на 10 літрів. Поливають розчином грядку у співвідношенні 3 літри на квадрат.
- Розпушування та прополювання ґрунту.
- Перше розпушування та видалення бур’яну проводять у квітні, коли з’являються маленькі пагони. Проходять граблями чи бороною, заглиблюючись на 8 см у землю, поперек рядів, 4 рази. Ця процедура забезпечить циркуляцію повітря та збереже вологу, яка накопичилася за зимовий період.
- Наступні розпушування та прополювання проводять з інтервалом у 2 тижні. Видалення бур’яну захистить часник від шкідників, захворювань, загнивання цибулин та комах, які відкладають на рослині свої личинки. Також, необхідно сформувати лунки навколо стебел, щоб забезпечити рослину вологою під час опадів або зрошення.
- Досвідчені садівники, щоб не займатися прополюваннями та розпушуваннями – мульчують землю перепрілим гноєм або торфом. Така технологія не тільки захищає рослину, але й підживлює корисними речовинами.
- Обробка від хвороб та шкідників.
Для того, щоб вберегти часник від різних хвороб, необхідно обробити його розчином солі. Готують його з розрахунку 1 склянка солі на 10 літрів води. Обприскувати потрібно зелені пагони ввечері, у співвідношенні 3 літри на квадрат.
Зранку обмивають часник чистою водою та ретельно зволожують грядку.
Якщо деякі шкідники ще залишилися, то повторну обробку проводять через 2 тижні.