Рецепт дарницького хліба на заквасці (без дріжджів)
Цей рецепт для тих, хто випікає хліб на житній заквасці в домашніх умовах. Рецепт я колись знайшла у Ганнусі , за що їй велика подяка. Так як завдяки їй і її рецептами я навчилася пекти хліб вдома.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Інтермаріум
Інгредієнти:
для закваски:
- житній стартер 2,5 ст.л.
- вода 180 г
- борошно житнє обдирне (можна замінити на просту житню муку) 180 г
для 1 булки (форма 25 см):
- житнє закваска стигла 300 г
- борошно біла 2-го сорту 200 г
- борошно житнє 130 г
- сіль 10 г
- вода 230 мл
- рослинна олія 1 ст.л.
- темна патока (можна замінити темним медом) 1 ст.л.
З вечора перемішати все для закваски і залишити на 16 годин бродити. Така закваска у мене вийшла з ранку.
Від закваски відокремлюємо 300 гр., А решта прибираємо в баночку і в холодильник (стартер для наступного хлібця готовий). Змішуємо всі інгредієнти для тіста і замішуємо м’яке тісто. Я вимішую на комбайні 4-5 хвилин. Тісто виходить липке, але для житнього хліба так і повинно бути. Накриваємо тісто кухонним рушником і залишаємо на 20 хвилин відпочити.
Форму для хліба змащуємо олією, викладаємо тісто в форму і пригладжує мокрою рукою або силіконовою лопаткою. Накриваємо рушником і залишаємо від 2 до 4 годин. Тісто має збільшитися в 2 рази.
Духовку прогріти до 250 градусів. Випікати хліб перші 10 хвилин з парою (вниз духовки поставити ємність з гарячою водою). Потім зменшити температуру до 200 градусів, прибрати воду і випікати хліб до готовності ще 40 хвилин. За 5 хвилин до закінчення я виймаю акуратно хліб з форми і ставлю назад в духовку, щоб утворилася хрустка скоринка. Але це робити не обов’язково. Щоб хлібець блищав, можна змастити його 2 рази водою в процесі випікання. Готовий хліб остудити на решітці.
Дуже люблю робити бутерброди з цим хлібом. Смачного!