Хитрощі ідеальної яєчні (виявляється, не всі вміють готувати яєчню правильно)
Яєчня – це блюдо яке не тільки швидко готується, а щей смачно виходить, та не всі це роблять правильно, хоча складності в приготуванні воно не додає.
Кожен з нас хоч раз у своєму житті смажив яєчню. Немає нічого простішого, ніж розбити над сковородою з маслом пару-трійку яєць будь-якого виду і створити смачний і швидкий сніданок, обід або вечерю. Причому подавати його можна з будь-якими м’ясними або овочевими закусками.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами “Вилкин: рецепти і лайфхаки”
Традиційно вважається, що яєчня – чоловіче блюдо, так як його найчастіше готують холостяки, які віддають перевагу не морочитися приготуванням. Ви здивуєтеся, але багато жінок не вміють смажити яйця, часто перетримують або не дожарюють жовток і білок під кришкою. І яєчня у них виходить або напівсира, або засмажена.
У якісно приготовленому блюді обов’язкове рум’яна хрустка нижня скориночка з білка і рідкий жовток. Саме така страва з задоволенням продегустує будь-хто, вимочуючи жовту тягучу масу хлібом або викладаючи яєчню на підсмажений тост!
Однак, потрібно ще віддати данину тій місцевості, де готують страву. Наприклад, в країнах Сходу яєчню обов’язково прожарюють з обох сторін, щоб виключити подачу навіть трохи сируватої страви за такої спеки. У більш північних регіонах, наприклад в Англії, прийнято подавати яйця практично рідкими, щоб білок ледве-ледве встиг схопитися.
Вид яєць, як і їх сорт, особливої ролі не грає – найчастіше поширені курячі, далі перевага віддається перепелиним, качиним, гусячим, страусячим і навіть крокодиловим. Чим більше продукт, тим більше часу його потрібно готувати.
Солити блюдо найкраще в самому кінці, так як на місцях влучень кристалів солі на жовток залишаються білуваті сліди. За бажанням можна міксувати різні спеції і приправи, додавати при смаженні овочеві нарізки помідорів, болгарського перцю, ріпчастої цибулі, кабачків і т.д.
Готуйте яєчню з яєць кімнатної температури – блюдо буде готово за 3-4 хвилини. Тоді як для смаження яєць, витягнутих з холодильника, потрібно не менше 5-6 хвилин.
Накриваючи кришкою сковороду, пам’ятайте про те, що через 2 хвилини жовток почне сіпатися білястою плівкою і повніти. Тому більш ніж на 2 хвилини кришку не використовуйте.
На тонкої борошна сковороді білок швидше прожарівается, а жовток залишається рідким. Чавунний посуд жар тримає довше, тому заздалегідь вимикайте нагрів, поки блюдо ще напівготове, і яєчня «дійде» за пару хвилин до необхідного ступеня прожарювання.
Вибирайте яйця від фермерських птахів або купуйте домашні у бабусь на ринку – жовтки у таких яєць яскраві, помаранчеві і сам продукт більш корисний, особливо якщо будете з нього готувати страви для своїх дітей.
Найсмачніша яєчня – на вершковому маслі! Але і смалець, і рослинне масло прекрасно підходять для її приготування.
Заряджайтеся на весь день позитивом, готуючи на сніданок барвисту і яскраву яєчню, і будьте ситі!