Чим підживити виноград, щоб отримувати великий урожай щороку

Виноградні кущі споживають велику кількість поживних речовин в період вегетації і плодоношення. Щоб урожай був стабільним багато років, необхідно постійно дбати про родючість грунту та її здоров’я. Які види робіт і коли необхідно для цього робити, розглянемо в цій статті.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Наука і правда

Особливу увагу потрібно приділити періодам проведення робіт з підтримки родючості та оздоровлення грунту під виноградом.

Спочатку підгодувати азотом

Після відкриття винограду і при першому поливі необхідно внести сечовину (з розрахунку 40-50 гр. На 10 л води на 1 квад.м ) Це необхідно для більш дружнього зростання куща в той час, коли органіка ще не працює. При сталій середньодобовій температурі +7-8 град. потрібно внести в грунт Триходермін з метою придушення патогенних шкідників в грунті.

Перед цвітінням

Особливо виноград потребує підгодівлі перед цвітінням, в період зав’язування ягід і перед дозріванням . У цей час потрібно підгодувати органічними або мінеральними добривами.

За 10-15 днів до початку цвітіння можна підгодувати коров’яком (1 кг на 10 л води на 1 кв.м площі виноградника) або настоєм пташиного посліду (0,5 л на 10 л води на 1 кв.м).

Можна підгодувати зеленим добривом, настояним з ЕМ культурами із додаванням пташиного посліду і настоєм попелу.

Останній варіант краще, так як при підгодівлі одночасно в грунт заселяються корисні бактерії. Звичайно, їх можна внести і в перших двох варіантах підгодівлі. При цій підгодівлі не забути внести ще 4-6 гр. борної кислоти на 10 л води . Це поліпшить зав’язування в суцвіттях і зменшить опадання квіток і зав’язі. Можна це зробити і при обприскуванні до цвітіння.

Після підгодівлі і поливу мульчируєм

Необхідно пам’ятати про те, що найкращим середовищем для проживання ЕМ культур є волога замульчувати грунт, тому після розпушування потрібно замульчувати грунт під виноградними кущами.

Після цвітіння

Через 15-20 днів після цвітіння, коли ягоди підростуть до розміру з горошину , ці підгодівлі повторити. Друга підгодівля допоможе зростанню ягід, грон і пагонів.

Перед дозріванням ягід

У період розм’якшення ягід, перед їх дозріванням, робимо третє підживлення фосфорними і калійними добривами або настоєм попелу. В якості фосфорних можна застосувати суперфосфат 40-50гр і калійних 20-25гр сірчанокислого калію на 10 л води на 1 кв. м.

Осінні підгодівлі

Восени, в міру збору врожаю, під кожен кущ вносимо по 1-1,5 кг попелу із закладенням в грунт для кращого визрівання лози.

І перед укриттям винограду в період дощів бажано внести Метарізін для боротьби з зимуючими шкідниками. Завершать роботи внесення компосту із закладенням в грунт.