Чому ми не можемо будувати так само швидко як китайці. Відповідь колишнього виконроба

Напевно всі вже чули про останні події в Китаї, в зв’язку з якими китайці почали будувати нову лікарню на 1000 ліжко-місць. Завершити будівництво вони планують трохи більше ніж за тиждень. Це просто неймовірні терміни. Думаю що у нас за цей час навіть проектну документацію не встигли б зробити, а тут така швидкість будівництва.

На думку відразу може прийти, що китайців багато, вони накидаються як мурахи і працюють за і чашку рису. Це правда, але частково – їх дійсно багато, але за рис вони не працюють. Як було оголошено, на будівництві нової лікарні робочі отримуватимуть близько 170 доларів за зміну, а це за поточним курсом 10 540 рублів. Таку ставку вони отримують за екстреність, а в решту часу ця сума в 3 рази менше (близько 57 $ або 3500 рублів). З цього бачимо, що праця китайських будівельників оплачується не нижче, а то і вище ніж в нашій країні.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами “БУДНИ СИБИРЯКА”

Коли я працював в будівництві, то розробку грунту починав один екскаватор, а у китайців працювало б відразу кілька. Чи є в цьому логіка, якщо на роботу одного екскаватора піде стільки ж ПММ як на кілька, адже один екскаватор проробить той же обсяг робіт, тільки вийде в рази швидше. – Як на мене, то немає. Це також стосується кранів і будь-який інший спецтехніки. Її просто не вистачає на більшості наших будівництв.

Одна з причин чому не хочуть наші організації закуповувати додаткову будівельну техніку це те, що відсотків 90 цих організацій фірми-одноденки. Тільки й бачиш як нова будівельна компанія побудувала кілька будинків, а потім її і сліду не було. Добре ще якщо взагалі добудували, а не обманули учасників пайового будівництва. Ну навіщо таким компаніям техніка – головне урвати. Це мені нагадує якихось майстрів, яких викликаєш додому, а вони у тебе ізоляційну стрічку, викрутку або гайковий ключ попросять.

У китайців процес будівництва йде безперервно від нуля до завершення, цілодобово. А коли я бачив процес їх роботи, то стало зрозуміло на скільки їх будівництво ще і високотехнологічне. І організація процесу просто приголомшлива. У цьому вони зараз №1 в усьому світі.

Але є ще один аспект, який більш повно відповідає на це питання. – Щось будується у нас тільки в великих містах, а більш дрібні міста не змінюються і не ростуть з радянських часів. Я спочатку закінчив коледж на будівельника, а потім інститут. У коледжі я навчався в місті з населенням в 90 тисяч чоловік на рубежі 90-х і 2000-х. Так нам навіть практику ніде було проходити, ми все літо цей самий коледж фарбували, та парти тягали. А повинні були вчитися правильно поводитися з нівеліром та теодолітом. Інших альтернатив просто не було і немає до цього дня. Нічого там не будують вже пару-трійку десятків років.

При цьому щорічно випускаються тисячі, напевно навіть десятки тисяч, фахівців з будівельними спеціальностями і професіями. А у нас стільки будівництв-то немає. Тому ніхто не буде тримати роздутий штат робітників, які так само як і в Китаї можуть накинеться юрбою і швиденько побудувати. Ось і будуємо потихеньку, як виходить.