Чому сохне і жовтіє листя у розсади огірків: як лікувати

Розсадний спосіб вирощування огірків дозволяє отримати ранній урожай. Але при вирощуванні важливо враховувати безліч нюансів і дотримуватися певних правил, щоб вона була здоровою і красивою. Але буває так, що при дотриманні всіх правил, у розсади огірків жовтіє листя. Виявлення причин і вміння швидко на них реагувати допоможуть своєчасно і без шкоди позбутися від жовтизни і отримати високий урожай.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Сад та город

Причини пожовтіння листя розсади огірків

Коли на листках огірків з’являються жовті, білі ділянки або ж вони просто починають в’янути і сохнути, це може відбуватися через:

Недостатню кількість світла. При поганому освітленні в першу чергу жовтіє сім’ядольне листя (перші два листочки на розсаді).

Неправильний розмір горщика. З ростом куща коренева система теж розвивається. А якщо ємність, в якій він посаджений, невелика, то йому стає тісно, мікроелементів не вистачає і рослина в’яне.

Мало або багато вологи. Якщо рослина отримує недостатню кількість вологи, то коріння піднімається з землі, а потім висихає. При великій кількості вологи коренева система загниває, що призводить до пожовтіння листя розсади, потім до загибелі овочевої культури.

Грибкові захворювання. При вирощуванні огірків в теплиці може виникнути порушення поливу і недотримання температурного режиму. Як результат, виникає грибкова хвороба.

Підвищена вологість повітря і зволожений грунт служить оптимальними умовами для виникнення і розвитку грибкових захворювань.

Недостатня кількість поживних речовин. Виявляється у вигляді пожовтіння країв листя, яке переходить в повне висихання куща.

Сонячний опік. При поливі важливо стежити, щоб на кущі не було конденсату. Для цього його акуратно поливають під корінь.

Пошкодження кореневої системи. Це може статися після ранньої висадки в грунт або пошкодження коренів при розпушуванні або видаленні бур’янів.

Низька температура.

Враження шкідниками.

Причину, чому жовтіє листя у розсади огірків важливо з’ясувати до того, коли вона призведе до відмирання кореневої системи і відразу ж приступати до вирішення проблеми.

Що робити, якщо жовтіє листя у розсади огірків

Є певні правила і рекомендації, які виконують, коли у огірків жовтіють і сохнуть листочки:

підгодівля;

врегулювання поливу;

вплив світла і тепла на молоду розсаду;

помилки при посадці;

захист від хвороб і шкідників.

Підгодівля

Для правильного росту дводольної рослини важлива підгодівля протягом усього періоду росту і плодоношення. Перша підгодівля органічними добривами відбувається після того, як огірки висадили у відкритий грунт. Надалі, щоб зрозуміти які добрива потрібно вносити, необхідно подивитися в якому місці починають жовтіти і сохнути листя. Наприклад, якщо рослині не вистачає калію і магнію, то у розсади огірків сохнуть краї листя. Якщо пожовтіння починається з верхньої частини, то йому не вистачає міді, а якщо весь лист став жовтим з зеленими прожилкам — в грунті мало марганцю.

На фото зображено, як жовтіє листя розсади в залежності від нестачі певного мікро – і макроелемента.

Підживлення проводять за наступною схемою: на початку літа кущі живлять азотними добривами, а в кінці літа – калійними. В якості органічних добрив використовують перегній або компост. На відро води досить одного кілограма. Цим розчином поливають кущі. Для неорганічної підгодівлі в 10 літрах розводять 2 ст.ложки суперфосфату, 1 ст. ложка сечовини і 250 мл золи. Цього добрива буде достатньо на 1 кв. м.

Врегулювання поливу

Якщо проблема жовтизни в неправильному поливі, то необхідно вибудувати новий графік. При цьому слід враховувати тип грунту, в якому стані знаходяться сіянці, а також погодні умови. Якщо земля суха, то її слід зволожити відстояною теплою водою. Якщо ж земля сильно зволожена, то зайву вологу можна прибрати за допомогою вбираючого матеріалу, такого, як папір або тканина. Якщо є можливість, то в грядку підсипають річковий пісок. Поливати слід 3 рази в тиждень і робити це потрібно під корінь, намагатися не потрапити на листя.

Вплив світла і тепла на молоду розсаду

Якщо у розсади огірків жовтіє листя, значить їй може не вистачати світла. Це може бути пов’язано з порушенням схеми висадки: ряди необхідно робити в один метр шириною, а в рядках відстань між кущами має бути в 55 см., при такій схемі кожен кущ буде добре провітрюватися і отримувати достатню кількість світла.

Брак світла для саджанців, вирощуваних в парнику або на вікні можна виправити за допомогою додаткових ламп. Звичайні лампи розжарювання не підійдуть. Найкраще використовувати фітосвітильники або світлодіодні і люмінесцентні лампи.

Температура також впливає на стан рослини. При різкому її зниженні пошкоджуються коріння через що кущ не отримує достатньої кількості поживних речовин і гине. Пересадка сім’ядолі у відкритий грунт повинна відбуватися, коли нічна температура буде не менше +12 градусів.

Помилки при посадці

Пожовтіти листя у розсади огірків спочатку можуть через неправильну посадку. Тому, перш ніж формувати огіркову грядку, слід враховувати сусідів для дводольної рослини, не переборщувати з добривами і дотримуватися схему висадки розсади в грунт. Важливо перед посадкою саджанці загартувати протягом семи днів. Саму грядку щороку необхідно міняти на нову, а до старої повертатися через 4 роки.

Захист від хвороб і шкідників

Огірки можуть інфікуватися борошнистою росою, кореневою гниллю, фузаріозом або перноспорозом. В такому випадку використовують препарати Превікур – від кореневої гнилі, Топаз або Фітоспорін – при борошнистій росі. Можна обприскувати рослину і землю навколо розчином харчової соди з водою в пропорції 1:1. Щоб хворий кущ не заразив сусідній, його слід видалити.

Пожовкла розсада може говорити і про атаку шкідників. Найчастіше це павутинний кліщ і попелиця. Для боротьби з ними застосовують отрутохімікати: Актара, Акарин, Фітоверм, Грім та ін., розчин робиться згідно з інструкцією на упаковці.

Чим обробити розсаду огірків при пожовтінні

Зупинити пожовтіння листя або зовсім запобігти цьому процесу можна за допомогою деяких розчинів:

На молоці. 1 літр напою розбавляють в 10 літрах води. Додають 30 крапель йоду і 20 г стружки господарського мила. Обробляють листочки протягом 10 днів.

На хлібі з йодом. У 10 літрах води на 12 годин замочують буханець хліба. Хліб розминають і додають 1 бульбашка йоду. Літр отриманої речовини розбавляють в одному відрі і обприскують кущі кожні два тижні.

Перманганат калію. Використовують 1% розчин для обприскування.

На цибулевій настоянці. У 10 літрів води додають 0,8 літрів настою цибулиння і ставлять на вогонь. Як тільки закипить, розчин знімають і накривають щільно кришкою для настоювання. Через 13 годин розчин проціджують і розбавляють з водою в пропорції 1:4.

Такими розчинами обприскують кущі, починаючи з верхнього листя і закінчуючи нижніми. А то що залишилося, виливають під кущі.

Методи відновлення і профілактика

У разі появи жовтизни на кущах слід відразу приступати до дій:

внести підгодівлю під овочеву культуру;

обробити проти грибкових захворювань;

врегулювати режим поливу;

обробити кущі від шкідників;

прорідити грядки, якщо посадка густа.

Для відновлення нормального росту огірків існує універсальний метод – обприскування культури кисломолочним розчином. Для його приготування знадобиться кефір або сироватка і вода. Все змішується в пропорції 2:10.

У разі появи перших ознак жовтизни, можна обійтися слабким розчином марганцівки.

Профілактичні заходи включають в себе підготовку самого насіння і грунту. Насіння необхідно загартувати. Для цього чергують зміну температури на теплу і холодну. Після цього їх потрібно замочити в розчині марганцівки для дезінфекції. Ці прості процедури зроблять їх стійкими до хвороб.

Для висадки використовують спеціальний торф’яної грунт. Самі саджанці вирощувати потрібно на вікні або в теплиці. Деякі садівники навіть підігрівають грунт в духовці з температурою до 90 градусів. Це знищує можливі паразитуючі мікроорганізми в грунті, а також збудників хвороб. Перед посадкою грядку слід підготувати. Для цього її скопують і підживлюють. На один квадратний метр досить 5 кг добрив.

При зміні огіркової грядки слід стежити, щоб попередня культура, що росла на цьому місці була не кабачок і не гарбуз. Вони можуть спровокувати грибкову хворобу. Також важливо стежити за правильним поливом: не переливати землю, і не допускати її пересихання. Якщо не виходить забезпечити нормальний полив, то грядку краще замульчувати соломою або травою.

Як тільки на саджанцях з’являться 3-4 листочка, то їх можна вже обробляти молочним розчином для профілактики. Обприскування слід проводити раз на 10 днів. Для профілактики грибкових хвороб кущі поливають содовим розчином.