Як виростити смачні помідори: 5 секретів
Пропорції кислот і цукрів прямо впливають на смакові якості помідора. Чим більше цукру – тим смачніше червоний овоч. Більша кількість кислот міститься в соку насіннєвої камери плода, тому солодкий і смачний томат повинен бути м’ясистим і містити менше насіння.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Вакурат
Секрети вирощування
Вирощування смачних помідорів – процес, який не вимагає особливих умінь, навичок і засобів.
Розглянемо 5 основних секретів вирощування томатів, які повинен знати кожен дачник:
Місце для посадки цієї рослини має бути достатньо освітлене. Томати не люблять скупченості, але потребують сонячного світла. Сонячні промені особливо необхідні для овоча на стадії формування квіток, але під час цвітіння і дозрівання плодів, найважливіше тепла погода. Рекомендується висаджувати кущі на південній стороні ділянки в місці, захищеному від вітру.
Щоб урожай був смачним і рясним, посадки потребують підгодівлі. Помідори обов’язково потрібно підгодовувати на ранній стадії – після пересадки у відкритий грунт і до появи перших квіток. Потім рекомендується зробити перерву і не вносити добрива до появи зав’язі. Надлишок азотовмісний харчування уповільнює цей процес. Після оформлення зав’язі всі підгодівлі підуть на користь рослині. З мінеральних добрив використовуються: аміачна селітра, калійна сіль, суперфосфат. З органічних – розчин коров’яку або курячого посліду, компост.
Досвідчені садівники рекомендують для солодощі підгодовувати посадки помідорів на етапі дозрівання плодів настоєм золи і кухонної солі. Для приготування розчину необхідно в відрі води (10 л) розчинити 1-2 ст. л. солі і стакан золи. Всі інгредієнти потрібно ретельно перемішати і настояти 1-2 години. Для харчування рекомендується цим складом полити посаджені рослини з розрахунку 0,5 л на кущ. Замість кухонної солі можна використовувати морську.
Ще один секрет – температура води. Не рекомендується поливати помідори холодною водою, особливо в спеку. Слід використовувати воду, яка прогрілася на сонці, можна додавати в неї при необхідності органічні добрива. Деякі дачники нагрівають воду на вогні, а потім розбавляють холоднішою. Такий спосіб не зовсім підходить, так як при кип’ятінні втрачається необхідний для томатів та інших рослин кисень. Зволоження холодною водою (нижче 15 ° С) допустимо тільки на стадії загартовування саджанців перед посадкою в грунт.