Як почистити каналізацію без відкачування (народний спосіб)

Якщо у вас дома є каналізація яку вам доводиться часто вичищувати, то ось вам очищення народним способом.

Будь-яка дача і всесезонна і річна обов’язково обладнана таким важливим спорудою, як вигрібна яма. Вона завершує каналізаційну систему будинку або забезпечує відведення відходів в будівлях типу «зручності у дворі». Час від часу її потрібно очищати. Найчастіше для цього застосовується спеціальна автоассенізаторная техніка. Іноді складаються ситуації, при яких робота таких машин неможлива, наприклад, немає під’їзної колії, або оплата послуг занадто висока. Тоді, доводиться вирішувати проблему іншим шляхом. Наскільки це реально і ефективно, розповімо в нашій статті.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами “Kladem Kirpic”

Коли потрібно чистити накопичувач

Вміст вигрібної ями – це суміш продуктів життєдіяльності людей, харчові відходи, використана вода та інші органічні залишки.

В резервуарі, в які вони вступають, відбуваються хімічні і біологічні перетворення. Відбуваються процеси окислення, бродіння, гниття. При цьому утворюються гази, шкідливі для людини і навколишнього середовища. Рідкі відходи проникають в глибинні шари грунту і отруюють її допомогою кругообігу води.

З цієї причини використання вигрібних ям без дна категорично заборонено. Це завдає непоправної шкоди навколишньому природі.

Вигрібні ями старого типу очищаються від нечистот за допомогою спеціальних автомобілів-асенізаторів.

Для роботи такої машини необхідно забезпечити під’їзну дорогу і вільний доступ до накопичувача відходів.

Процедура очищення за допомогою спеціальної техніки виправдана тільки в тому випадку, якщо необхідно звільнити ємність великого розміру. Оскільки це недешева послуга. В її вартість входить не тільки робота автомобіля, але транспортування й утилізація шкідливих відходів.

Здешевити очистку можна інакше.

Останнім часом спорудження даного призначення вводяться в експлуатації за умови будівництва спеціального резервуара з застосуванням біологічно активних препаратів. Вони переробляють органічні відходи в безпечні хімічні сполуки. Така система називається «Септик».

Спеціальні речовини, призначені для сучасних колекторів, також можна застосовувати і для звичайних вигрібних ям. Їх застосування дозволить суттєво зменшити кількість відкачок. Але робити це все одно доведеться.

Як часто проводити очистку залежить від розміру накопичувача і кількості вступників відходів. Наприклад, резервуар, об’ємом 2 м 3 , яким користується сім’я з трьох осіб регулярно, вимагає очищення раз на два роки. Максимально можливий термін без видалення відходів – 10 років. Але, краще звільняти ємність щорічно, ніж викачувати великий обсяг нечистот, що накопичилися за кілька років.

Як дізнатися, що прийшов час звільнити вигрібну яму

Коли резервуар з нечистотами переповнюється це можна визначити по більш повільного догляду рідини з водовідведення. За умови, що труби не засмічені.

Якщо над зливним отвором рояться мушки, це, також, говорить про те, чи необхідна чистка. Комах привертає специфічний запах, що виходить із труб.

Це ще одна ознака. Він свідчить про те, що газам, що утворюється при розкладанні відходів, не вистачає місця в накопичувачі, і вони поширюються по трубах в зворотному напрямку, тобто в будинок. Це не тільки неприємне, але і небезпечне явище. Виділяється газ – отруйна речовина , небезпечне для людей і тварин.

Якщо хоча б один з цих ознак присутня, варто терміново проконтролювати накопичувач і при необхідності вжити необхідних заходів.

Народні способи очищення

Насправді очищення, як таку не можна замінити нічим. Вона застосовується навіть в біосептіках. Це автоматична система, яка звільняється без участі людини.

Звичайну вигрібну яму можна очистити тільки механічним шляхом. Питання в тому, наскільки часто необхідна ця процедура. Цілком очевидно, що кожен хоче проводити її, як можна рідше. Заповзятливі дачники знайшли кілька способів відстрочки очищення і зменшення запаху. У цьому допомагають такі хитрощі:

  • Тирса деревинна . Коли вони потрапляють в вигрібну яму, діють, як губка, вбирають смердючу рідину і газ. При цьому смердючий запах зменшується. Якщо застосовується стружка хвойних порід, що містить фітонциди, то нейтралізується дію патогенних бактерій, шкідливих для людини.
  1. Чим дрібніше розмір тирси, тим більше рідини і газу вона вбирає.
  • Кропива . Містить щавлеву кислоту, яка вступає в реакцію зорганічними речовинами і знезаражує шкідливі відходи.
  • Бадилля пасльонових – картоплі, помідор, баклажанів, перцю.
  • М’ята і базилік .

Перераховані рослини мають специфічні антисептичними властивостями.

Їх основна роль – прибрати сморід. Речовини, які є в травах і тирсі, вступають в реакцію з органічними відходами. В результаті утворюються нові сполуки. Вони надають згубну дію на шкідливі мікроорганізми, що виділяються з нечистот. Саме вони дають неприємний аромат. Рослини не дозволяють розмножуватися і поширюватися патогенів, тому запах на час зникає.

На жаль, ці кошти не можуть замінити очищення вигрібної ями. Відходи, що надходять в резервуар, окислюються і переходять в рідкий стан. Частина з них мають високу питомою масою і опускаються на дно. Наступний рівень складають більш легкі речовини. На поверхні плавають жиросодержащие з’єднання. І, нарешті, газ, який виділяється в результаті біохімічних реакцій.

На ці процеси позитивно впливає збільшення випаровування рідини і хороший газотвод.

  1. Правильна конструкція колектора і достатній обсяг накопичувального резервуара дозволяють проводити очистку набагато рідше.

Коли газ і рідина випаровується, тверді відходи продовжують накопичуватися. Рано чи пізно їх потрібно видалити з колектора.

Щоб цю неприємну процедуру проводити рідко, можна вдатися до збільшення об’єму накопичувача. Зробити це можна тільки до будівництва вигрібної ями.

Оптимальні розміри ємності

Щоб до питання очищення повертатися якомога рідше, варто заздалегідь прорахувати розміри накопичувача. Виходячи з середньостатистичних даних, обсяг щоденних продуктів життєдіяльності людини 300-500 г на добу. Тобто, в рік від 100 кг до 180 кг. До цієї цифри необхідність створення більшої кількості використовуваної води для миття продуктів і побутових потреб, якщо водовідведення з дому підключений до труб, провідним у вигрібну яму. Тобто все, що зливається в каналізацію.

рідина, Що надійшла в колектор, випаровується, але важкі відходи залишаються і осідають на дно. Саме їх необхідно видаляти час від часу. Ось і виходить, чим більше накопичувальна ємність, тим рідше потрібно її звільняти.

  1. Чим більше обсяг ємності для відходів, тим процедура його звільнення

Альтернативна очищення

Біопрепарати

Застосування тирси і рослин в вигрібних ямах не звільняє дачників від їх очищення. Останнім часом широкої популярності набули біологічні засоби, швидко і ефективно розкладають органічні залишки. Вони називаються біосептікамі. Ці препарати, містять специфічні речовини і культури корисних мікроорганізмів, які перетворюють нечистоти в нешкідливі з’єднання. Велика їх частина перетворюється в газ і рідина. При хорошому газовідводі вони швидко випаровуються. Решта важкі речовини залишаються в меншості і опускаються вниз. Кількість осаду, переробленого біосептіком, набагато менше, ніж без їх використання. Крім того, отриманий мул нешкідливий для рослин. Після очищення його можна закладати в компост або використовувати, як добриво.

Це незаперечна перевага, яке знижує кількість чисток, в рази.

  1. Біологічний засіб для очищення вигрібних ям і септиків – це набір активних мікроорганізмів, які сприяють швидкому розкладанню органічних речовинрослинного і тваринного походження. Перетворює жири, білки,вуглеводи в нові хімічні сполуки, нешкідливі для людини і навколишнього середовища.

У цих препаратів є недоліки. Їх не можна застосовувати, якщо в стічних водах є фосфорсодержащие і інші агресивні речовини. Вони містяться в побутовій хімії.

Вихід із ситуації є – використовувати в домашньому господарстві екологічні миючі засоби. Це не тільки зменшить число очисток, але і поліпшить якість здоров’я всієї родини.

Хімічні засоби

Цей напрямок відомо набагато довше, ніж біосептікі. Самі відоміший кошти -формальдегіді хлорне вапно. Останнє вони заборонені до застосування через токсичність високою канцерогенності. У цивілізованих країнах їх виробництво призупинено на державному рівні.

В якості альтернативи цим препарату продовжують використовувати:

  • Четвертинні з’єднання амонію, що розщеплюють органіку Їх вплив на людину і навколишнє середовище недостатньо вивчено. Тому, покупець використовує їх на свій страх і ризик.
  • Нітратні окислювачі користуються популярністю, тому що розкладають не тільки продукти життєдіяльності людини, але і побутові відходи.

Яким засобом користуватися кожен дачник вирішує сам. Але, все ж, потрібно пам’ятати, що замкнуту вигрібну яму очищати потрібно обов’язково. Питання в тому, як часто це потрібно робити.Якщо ви хочете висловити подяку, додати уточнення або заперечення, щось запитати у автора – додайте коментар.