Як правильно зберігати цибулю. До весни не сохне, не росте і не гниє.
А ви знаєте, як правильно зберігати цибулю? Якщо ні, то ця стаття саме для вас.
Кращі режими зберігання і терміни для різних сортів цибулі, про тару і висоту, температуру, вологість. І хитрості: як цибуля зберігатися любить і не любить.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами “В саді у Валентинки”
Старий-перевірений метод працює краще за все! І хитрості звичайного зберігання.
Сорти і терміни: передмова, яке важливо
Не всі сорти цибулі зберігаються однаково.
Гострі і напівгострі (більше 14% сухих В.-В.) краще зберігати при “холодному” режимі, при t 0 … + 2 ° C. Терміни зберігання – близько 7-8 місяців при оптимальних умовах.
Солодкі сорти з вмістом сухої речовини менш як 10%, салатні краще зберігаються при 0 … + 4 ° C. Мають низьку лежкість – частіше не більше 3-4 місяців при t вище +10 ° C, до 5-6 при оптимальних.
Цибуля батун, порей зберігають холодним методом (див. Нижче).
Гострі сорти – Свирской, Алеко, Тимирязевский тощо. Напівгострі, солодкі – Глобо, Стерлінг F1, той самий Ексибішн і ін.
Оптимальний режим: не менш важливо, і навіть більше
Температура: три режими:
- теплий – вологість 50-70%, t + 17 … + 23 ° C;
- холодний – вологість до 75%, t 0 … + 3 ° C;
- комбінований – комбінація двох методів.
Вважається, що кінця листопада, Грудень краще теплий режим. Взимку – холодний, з настанням весни – теплий.
Навіщо? Зміна t стримує проростання, відсуває ранню вегетацію. Так, холод навесні – стимулює проростання при посадці, а тепло – стримує.
А якщо простіше? Для льоху + 1 … + 3 ° C, для квартири + 17 … + 19 ° C.
Вологість. Любить цибулю вологе повітря – виходить з фази спокою і проростає серед зими! Зберігаємо в сухому приміщенні, але не дуже: пересихає, криють луски відшаровуються.
Оптимально: 70-80% в погребі, в домашніх умовах – 50-60%.
Цибуля любить тінь і темряву. Після просушування важливо зберігати в затіненому місці: інакше цибуля пересихає, може проростати. І загнивати.
Цибуля боїться висоти! Висота закладки не більше 30-40 см: інакше низька провітрюваність, можливе механічне пошкодження цибулин, лусок.
При зберіганні в ящиках залишають продухи, виставляючи один на одного.
При зберіганні в сітках, мішках – не більше 25 кг.
А в домашніх умовах – не більше 10 кг.
Важливо! Сітки для тривалого холодного зберігання не підходять!
Хитрощі підготовки (прості)
Прибрати вчасно. Прибирати при 70% вилягання пера, коли шийка цибулини вже підсихає, стоншується, відмирають поступово коріння.
Раніше – буде гнити, пізніше – теж + нагодовані вологою цибулини уражаються хворобами.
Обрізка. Рання обрізка = загнивання! До повної просушки обрізати не можна.
Довжина стебла (помилкового, “хвостика” – 10-12 см.
Коріння – до 0.5-1 см, врівень з денцем не варто: загрожує відшаруванням чешуй.ю пошкодженням Дінця.
І лушпиння “некрасиву” знімати не потрібно!
Правильно сушити. Після вибірки залишити на день, потім – сушити під навісом, в провітрюваному сараї близько 2 тижнів. І часто ворушити!
Як зберігати цибулю: ідеальні і оптимальні методи
Ідеальний – в косах! Але для цього залишають стебло довшим.
Чи не для краси метод: луски не відшаровуються, стебло не дає. І при високій вологості цибулини захищають одне одного, і в холод, і в спеку!
Одна проблема – багато кіс НЕ наплетешь! Для цього – зберігають в домашніх умовах є сітка. І старий-добрий … да, панчіх 🙂
Оптимальний. А для льоху сітка не підходить. І ящики для холодного зберігання теж. Як оптимальний варіант – мішки брезентові (полотняні) або поліпропіленові. Знову ж, обсяг не більше 25 кг.
До речі! А якщо раптом цибуля підмерзне і стане солодкою, не поспішайте позбуватися від неї! Іноді це тимчасово!
Забули раз мішок в сінях на дачі – замерзла бідна цибуля. Вирішили викинути пізніше – але через тижнів цибуля відтанула. У розрізі він вона була абсолютно нормальною. І на смак!