Як правильно сіяти буряк, щоб мати гарний врожай. Корисні поради

Щоб отримати гарний врожай буряку необхідно правильно підготувати землю та насіння. Можна буряк сіяти на розсаду або у відкриту землю.

Про це пише Мій Світ, із матеріалами Улюблена

Підготовка землі перед посадкою.

Починати необхідно восени, а саме покласти в землю перегній або перепрілий компост. Розраховуйте на 1 м2 – 10 л добрива. Та по 1 столовій ложці сульфату калію та суперфосфату. Якщо земля з глиною необхідно додати 10 кг торфу та 5 кг піску. Якщо підвищена кислотність ґрунту – додайте доломітове борошно 300 гр. на 1 мабо вапно 300 гр. на 1 м2. Якщо восени не вийшло зробити підготовку, то весною додайте у ґрунт 4 кг дворічного компосту, 5 кг торфу та 2 склянки дерев’яної золи, або замініть її на 1 столову ложку суперфосфату, 1 чайну ложку сульфату калію та 1 чайну ложку сечовини.

Не використовують свіжий гній, через це у плодах накопичуються нітрати та виникають грибкові ураження плодів.

Після удобрення землю перекопують, рівняють грядки та роблять борозни глибиною 3 см на відстані 30 см.

Підготовка насіння.

  1. Перед посадкою занурте насіння у теплу воду на дві доби. Температура води 25-30 градусів. Це допомагає бурякам швидше зійти. Міняти воду треба два рази на день. Для зручності покладіть насіння у марлеву серветку.
  2. Зволожте марлеву серветку, покладіть туди насіння на 3 дні. Не забувайте слідкувати, щоб серветка постійно була вологою, а температура в кімнаті була приблизно 20 градусів.

Завдяки цим способам насіння зійде швидше на 7 днів, ніж при посіві сухого насіння.

Розсада буряків.

Це роблять у середині або на початку квітня. Землю для розсади можна придбати в магазині або приготувати самому. Візьміть 2 частини землі, 1 частину промитого піску, 4 частини торфу, 2 частини перегною. Перемішайте всі складові та на кожні 5 л суміші додайте 0,5 склянки дерев’яної золи. Після просійте ґрунт та пролийте Фітоспорином. Насипте суміш у ящики та посійте насіння. Зверху притрусіть землею та полийте. Накрийте ящики харчовою плівкою та поставте у теплицю, де температура приблизно 20 градусів. На вікні становити розсаду не бажано – вона витягнеться. Після того, як розсада зійде – знизьте температуру до 15 градусів. Потім через 2 тижні підгодуйте розсаду добривом – Здоровань, Малишок, Фертика. Пересаджують розсаду, коли на ній з’являється три листочки. Гарне місце для буряка – це місця після вирощування бобів, огірків, моркви, гарбузів, баклажанів. Завдяки цьому способу урожай можна отримати на місяць швидше.

Посів буряка весною у землю.

Температура землі повинна бути 10 градусів. Час посіву залежить від сорту буряку. Ранні сорти – середина травня, середньостиглі та пізні сорти – початок або середина червня. Якщо пізні сорти сіяти раніше – то урожай буде жорсткий та твердий.

Якщо ви садите буряк у заболочених низинах, то необхідно грядки зробити високими. У борозни сійте насіння, засипайте землею, торфом. Якщо будуть морози, то грядки необхідно вкрити. Завдяки цим порадам буряк зійде через 7 днів, які потім порадують вас гарним врожаєм.