10 звичних продуктів, які ми не завжди правильно їмо
Під час термічної обробки овочів та фруктів, більшість з них втрачає всі корисні мікроелементи та вітаміни — це вже знає більшість з нас. Правда, є ще багато інших особливостей харчування, про які ми не знаємо й продовжуємо поєднувати непоєднуване.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Пошепки
Сьогодні ми поговоримо про комбінації продуктів, які краще не використовувати, оскільки вони можуть лише перешкоджати нормальному травленню.
1. Томати
Щодо томатів, то цей продукт краще вживати саме після термічної обробки. При високих температурах лікопін краще засвоюється, який є надзвичайно потужним антиоксидантом. Він виводить з організму шкідливий холестерин, перешкоджає старінню шкіри й взагалі покращує мікрофлору кишківника. Лікопін зі свіжих помідорів засвоюється значно гірше, однак в такому вигляді томати є джерелом вітаміну С.
2. Молочні каші
Зазвичай ми готуємо різноманітні каші в поєднанні з молоком, але це є великою помилкою. Особливо не можна готувати молочні каші з гречки та вівсянки, оскільки засвоєння корисних мікроелементів в такому «дуеті» знижується до мінімуму, а кальцій взагалі стає недоступним.
3. Молода картопелька
Не очищайте шкірку з молодої картоплі, адже саме в ній міститься велика кількість важливих вітамінів та мікроелементів: калій, фосфор, залізо.
4. Ківі
Те ж стосується і ківі. У волохатій шкірці великий запас цінних антиоксидантів і вітамінів. Краще приготувати з цього фрукта смузі.
5. Морква
Морква містить велику кількість вітаміну А, однак він засвоюється в жирному середовищі, тому свіжу моркву потрібно вживати з додаванням масла або олії. В тушкованій або печеній моркві збільшується кількість лютеїну, тому вона корисна і після термічної обробки.
6. Капуста
А от тушкована капуста містить значно менше корисних мікроелементів, на відмінну від моркви. Тушкувати краще не свіжу, а квашену капусту, такий гарнір є ідеальним до важкої та жирної їжі, оскільки допомагає кращому травленню.
7. Пластівці, мюслі і висівки
Це те ж саме, що і каша, злакові культури краще не вживати з молоком. Краще використовуйте рослинні аналоги, наприклад, мигдальне молоко.
8. Гарбуз
Не секрет, що гарбуз це дуже корисний продукт, але виявляється і його слід готувати разом зі шкіркою, яка містить гігантську кількість корисної клітковини і вітамінів. Найкраще запікати гарбуз в духовці, а потім його можна подрібнювати в блендері для каш і десертів.
9. Чорний чай
Чорний чай з молоком допомагає швидше зігрітися та є чудовим варіантом напою при застуді, однак вживати його слід вкрай рідко. Антиоксиданти чаю не можуть засвоїтися, коли їх вживають з казеїном, що міститься в молоці.
10. Баклажани
Баклажани краще не смажити, а запікати, оскільки тоді овоч зберігає більшу кількість корисних мікроелементів. Під час термічної обробки, особливо смаження, з баклажанів йде практично весь калій, а ось нітратів утворюється в рази більше ніж при запіканні.
Ви часто вживаєте ці продукти?