12 пісних страв на Свят Вечір: рецепти приготування, збережіть щоб не загубити!

Привіт! Шановний читачу, ми раді бачити вас на нашому сайті. В даній статті ми розповімо вам рецепти 12 страв на Свят Вечір.

Збережіть щоб не загубити (ви можете записати собі в блокнот, але найпростіший спосіб напевне буде, зробити репост собі на сторінку).

Повідомляє miysvit.pp.ua, із посиланням на Вакурат

Приємного перегляду!

За давнім українським звичаєм різдвяний піст завершується Святою Вечерею. У цей день (останній день посту, 6 січня) сім’я сідає до вечері, коли на небі з’являється перша зірка (саме вона символізує народження Христа). На святковому столі, згідно традиції, має бути 12 страв. Усі страви повинні бути пісними, обов’язковими атрибутами різдвяного українського столу є кутя та узвар.

Пропонуємо вам орієнтовне меню на Святвечір – 12 пісних страв.

1. Кутя

1103_kutya.jpg (62.03 Kb)

Найголовнішою стравою у Святвечір є кутя. Символ родючості та достатку. Головними інгредієнтами куті є пшениця, мак та мед.Саме з частування куті і починається Свята Вечеря.

Необхідні інгредієнти:

  • Пшениця – 1 склянка;
  • мак – 100 г;
  • горіхи – 100 г;
  • мед – 1-3 ст.л;
  • цукор – за смаком.

Спосіб приготування:

Чисту пшеницю добре промиваємо, заливаємо окропом та варимо на повільному вогні 2-3 години або до готовності.

Вам також сподобається: ?

6 порад щодо збільшення врожаю перців. Збережіть щоб не загубити!

Мак заливаємо окропом, накриваємо кришкою та залишаємо на 30-40 хвилин. Зливаємо воду та перетираємо мак зручним для вас способом (в макітрі, блендером, на м’ясорубці). Горіхи лущимо та дрібно січемо. Змішуємо зварену пшеницю, мак, мед, цукор та горіхи. Якщо кутя вийшла загустою, можна її розвести водою або узваром.

2. Узвар

3059_uzvar.jpg (94.13 Kb)

Узвар зазвичай варять з сушених яблук груш та слив, але на ваше вподобання можна додати сушену журавлину, родзинки, вишні – все одно буде дуже смачно. Традиційно узвар до столу подають охолодженим.

Необхідні інгредієнти:

  • Сушені яблука – 200 г;
  • сушені груші – 200 г;
  • чорнослив – 200 г;
  • вода – 3 л;
  • мед – 200 г (або за смаком).

Спосіб приготування:

Сухофрукти добре промиваємо.Яблука та груші заливаємо водою, ставимо каструлю на вогонь та варимо від початку кипіння 15 хвилин. Додаємо до каструлі чорнослив та варимо ще 10-15 хвилин.

Зніміть узвар з вогню, вкутайте та дайте йому постояти 4-5 годин.

Проціджуємо узвар, додаємо рідкий мед та даємо ще постояти узвару близько години. За цей час мед має розійтися. Готовий узвар охолоджуємо та подаємо до столу.

3. Вареники

2278_vareniki.jpg (45.94 Kb)

Тісто та начинка до вареників мають бути пісними.

Необхідні нгредієнти:

Для начинки:

  • Пюре картопляне – 200 г;
  • цибуля – 1 штука;
  • сіль, перець.

Для тіста:

  • Олія – 1 ст.л.;
  • борошно – 300 г;
  • відвар картопляний – 200 мл;
  • сіль – щіпка

Спосіб приготування:

Підготуємо начинку. Картоплю чистимо та варимо до готовності в підсоленій воді.

Цибулю чистимо та підсмажуємо до золотистого кольору. Картоплю відціджуємо (вивар не виливаємо, він нам пригодиться до тіста), добре розминаємо, додаємо цибулю, вимішуємо.За потреби солимо та перчимо.

Готуємо тісто. Борошно просіюємо на робочу поверхню, робимо у ньому ямку, додаємо сіль, олію та теплий картопляний вивар. Спочатку вимішуємо ложкою, далі руками.

Беремо близько четвертини тіста, розкачуємо тонким шаром. Склянкою видавлюємо палянички. На кожну паляничку кладемо начинку та формуємо вареники. Відварюємо вареники у підсоленій воді з лавровим листом. Змащуємо вареники заздалегідь присмаженою цибулькою та подаємо до столу.

4. Голубці

1184_golubci.jpg (82.95 Kb)

Голубці – також є традиційною стравою Святої Вечері. Багато господинь робить кілька видів голубців.

Необхідні інгредієнти:

  • Капуста – 2 кг;
  • картопля сира – 1 кг;
  • цибуля – 2-3 штуки;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • гриби – 500 г свіжих;
  • або 50 г сушених;
  • сіль, перець;
  • вода – 750 мл;
  • олія – 3 ст.л. + для смаження.

Спосіб приготування:

Капусту пропарюємо, відділяємо листки, зрізуємо грубі прожилки. Картоплю тремо на грубій тертці, відтискаємо рідину. Цибулю ріжемо кубиками та підсмажуємо на сковорідці, до цибулі додаємо порізані гриби, смажимо до готовності. (якщо гриби сухі, попередньо їх вимочуємо та трішки відварюємо). Змішуємо картоплю та цибульку з грибами, солимо, перчимо.

Формуємо голубці, складаємо їх в каструлю, дно якої встелене капустяним листям. Зверху також вкриваємо голубці капустяним листям, заливаємо підсоленою водою та додаємо 3 ст.л. олії. Ставимо голубці в духовку на 1 годину.

5. Грибна підлива

7776_gribna_pidlivka.jpeg (38.58 Kb)

Така підливка подається до голубців або/та вареників.

Необхідні інгредієнти:

  • Гриби сушені – 30 г ( або 300 г свіжих);
  • цибуля – 200 г;
  • борошно – 2-3 ст.л.;
  • олія – 2-3 ст.л.;
  • сіль;
  • перець.

Спосіб приготування:

Цибулю дрібно шаткуємо, обсмажуємо на олії до м’якості. Гриби миємо та відварюємо до готовності. Виймаємо гриби з бульйону дрібно ріжемо або перемелюємо на м’ясорубці. З’єднуємо гриби з цибулею та прогріваємо їх ще 2-3 хвилини.

На окремій сковороді (сухій) обсмажуємо пересіяне борошно до золотистого кольору. До борошна акуратно вливаємо грибний бульйон, добре розмішуємо, щоб не було грудочок. Помішуючи проварюємо 3-4 хвилини. Додаємо гриби з цибулею і даємо покипіти до загустіння.

6 .Борщ з вушками

7438_borsz_z_vushkami.jpg (22.12 Kb)

Необхідні інгредієнти:

Для борщу:

  • Буряк – 600-700 г;
  • цибуля – 1 штука;
  • грибний відвар – 3 л.;
  • лимонний сік – 2 ст.л. (або за смаком);
  • лавровий лист;
  • сіль;
  • перець;
  • зелень кропу.

Для вушок:

  • Білі сушені гриби – 100 г;
  • цибуля – 1 штука;
  • борошно – 150 г;
  • вода – 50 г;
  • Олія – 1 ст.л.;
  • сіль;
  • перець.

Спосіб приготування:

Гриби попередньо замочуємо, промиваємо. Заливаємо 3 л води та варимо до готовності. Грибний відвар зливаємо та проціджуємо. Буряк миємо та варимо до готовності.

Займемся приготуванням вушок

Цибулю ріжемо дрібно, підсмажуємо до м’якості. Гриби перемелюємо на м’ясорубці, додаємо до цибулі, солимо перчимо, просмажуємо 3-4 хвилини. На робочу поверхню просіюємо борошно, робимо в ньому невеличку ямку, додаємо сіль, олію, поступово додаючи воду, вимішуємо м’яке тісто, як на вареники.

Вам також сподобається: ?

ОСЬ І НАСТАВ ТОЙ ДЕНЬ, ПОДЗВОНИЛИ З ЛІКАРНІ І СКАЗАЛИ, ЩОБ МИ ВСІ ПРИЇХАЛИ ДО МАМИ. Я ДУЖЕ ЗРАДІВ, ЩО ПОБАЧУ МАТУСЮ, А ТАТО ЧОМУСЬ СИЛЬНО ПЛАКАВ…

Тонко розкачуємо тісто, ріжемо його на квадратики ( зі стороною 4-5 см). Викладаємо на квадратик трішки начинки, складаємо тісто в трикутник, защіпуємо краї, з’єднуємо краї вареника між собою. Відварюємо вушка в підсоленій воді та змащуємо олією.

Тепер приготуємо борщ

Проціджений грибний відвар ставимо на вогонь. Зварений буряк натираємо на грубій тертці. Цибульку ріжемо так, як більше любимо її в борщі, обсмажуємо до золотиснтого кольору. Додаємо до цибулі буряк та лимонний сік, тушкуємо 3-5 хвилин. Вміст сковорідки висипаємо до киплячого грибного відвару, додаємо лавровий лист, сіль, перець, довести до кипіння та проварити ще кілька хвилин.

На тарілку викладаємо вушка, заливаємо борщем, присипаємо зеленню.

7. Риба з грибами

8061_riba_z_gribami.jpg (60.54 Kb)

Необхідні інгредієнти:

  • Риба – 1 кг;
  • гриби – 500 г свіжих або 50 г сухих;
  • цибуля – 3-4 штуки;
  • олія – 60 мл;
  • гірчиця (порошок) – 1 ч.л.;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • сіль.

Спосіб приготування:

Рибу ріжемо порційними шматками. Солимо та натираємо часником (пропущеним через часникодавку), залишаємо на кілька годин в холодному місці.

Дно жаростійкої форми вистелюємо цибулею, зверху викладаємо порізані гриби (якщо використовуєте сирі, їх попередньо треба відварити). Зверху шар риби, знову гриби та цибуля. Воду змішуємо з олією та гірчцицею і заливаємо рибу так, щоб вона ледь прикривала верхній шар цибулі (якщо у вас сухі гриби, то можна залити рибу грибним відваром). Накриваємо кришкою та ставимо у духовку на 50-60 хвилин.

8. Оселедець карпатський

4614_oseledec3.jpg (31.76 Kb)

Оселедець потрібно приготувати заздалегідь, адже він має добре промаринуватися.

Необхідні інгредієнти:

  • Оселедець – 1 кг;
  • цибуля – 200 г;
  • морква – 200 г;

Для маринаду: 

  • Олія – 350 г;
  • оцет – 2-3 ст.л.;
  • цукор – 1 ст.л.;
  • сіль;
  • перець.

Спосіб приготування:

Оселедець розбираємо на філе, нарізуємо філе на подовгасті шматки, злегка відбиваємо. Цибулю та моркву нарізуємо соломкою, викладаємо на оселедець. Загортаємо рулетик, сколюємо шпажкою.

Викладаємо в посудину і заливаємо маринадом. Залишаємо 10-12 годин. Подаємо до столу разом зі шпажками.

9. Шулики з медом

31_shuliki.jpg (118.38 Kb)

Необхідні інгредієнти:

  • Борошно – 3 склянки;
  • вода – 1 склянка;
  • сода – ½ ч.л.;
  • олія – 2/3 склянки;
  • мак – 1 склянка;
  • мед – 1 склянка;
  • кориця – до смаку (можна і без неї);
  • сіль – щіпка.

Спосіб приготування:

Борошно просіюємо та робимо у ньому заглибину, додаємо сіль, воду та пів склянки олії. Замішуємо тісто і даємо йому трохи постояти. Поки тісто відпочиває перетираємо мак допояви молочка. Вимішуємо ще раз тісто, та розкачуємо коржі товщиною з сантиметр, та робимо поньому ромбовидні надрізи( можна їх не робити, а просто поламати коржі на шматки довільної форми), проколюємо виделкою. Смажимо на гаряій сковороді, змащеній олією. Ламаємо коржі по надрізах, складаємо у глибокий посуд, змішуємо з маком та медом, до смаку додаємо корицю.

10. Горохова каша

2269_gorohova_kasha.jpg (33.26 Kb)

Необхідні інгредієнти:

  • Горох – 150 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • сіль;
  • перець.

Спосіб приготування:

Горох перебрати, промити кілька разів холодною водою. Замочити на ніч. Залити горох водою та зварити до готовності. Під кінець варки посолити до смаку.

Цибулю дрібно ріжемо, моркву тремо на грубій тертці. Обсмажуємо до готовності. Висипаємо нашу засмажку до гороху, добре вимішуємо.

11. Пампухи

9084_pampuhi.jpg (110.94 Kb)

Необхідні інгредієнти:

  • Борошно – 5 склянок;
  • дріжджі сухі – 1 ст.л.;
  • цукор – 3 ст.л.;
  • сіль – 1/2 ч.л.;
  • олія – 3 ст.л.;
  • тепла вода – 2 склянки;
  • цукрова пудра.

Спосіб приготування:

Борошно просіюємо, змішуємо з сухими інгредієнтами, поступово вливаємо олію та воду. Місимо м’яке тісто та ставимо його в тепле місце. Тісто має збільшитися в об’ємі в двічі.

Трохи обминаємо тісто, розкачуємо тісто качалкою (товщина не менше – 2 см). Склянкою видавлюємо круглі памухи, можна (за бажання) всередині видавити дірочку маленькою горілчаною скляночкою. Готовим пампушкам даємо підійти в теплому місці 15 хвилин. У казані розігріваємо олію та смажимо на середньому вогні до золотистого кольору. Викладаємо пампухи на серветку, щоб стік зайвий жир. Холодні пампухи щедро посипаємо цукровою пудрою.

12. Квасоля з грибами

24_kvasolya_z_gribami.jpg (42.8 Kb)

Необхідні інгредієнти:

  • Квасоля – 300 г;
  • сушені гриби – 50 г;
  • цибуля – 2 штуки;
  • борошно – 2 ст.л.;
  • олія – 2 ст.л.;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • сіль.

Спосіб приготування:

Гриби та квасолю попердньо замочуємо. Варимо разом у невеликій кількості води до готовності квасолі. Дрібно нарізану циулю пісмажуємо на олії до м’якості, борошно пісмажуємо на сухій сковороді до золотистого кольору. Змішуємо усі інгредієнти, солимо та додаємо дрібно січений часник.

Бажає вам смачної Вечері та веселих свят! Дякуємо, що читаєте нас!

Не вдається скопіювати.