20 дуже смачних заготовок з огірків на зиму
Тобі траплялися соління, від яких просто неможливо відірватися? Більше не доведеться вишукувати їх на ринку або в магазинах! Приготуй апетитні огірки на зиму самостійно. У цих 20 рецептах ти неодмінно знайдеш варіант на свій смак!
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
1. Мариновані огірки на зиму
Використовуй щільні, яскраві і свіжі огірки.
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 1 ст.л. оцту, 1 ст.л. солі, 2 ст.л. цукру, 1 л води, 4 горошини чорного перцю, 2 парасольки кропу, 1 ст.л. зерен гірчиці, півголовки часнику, лист хрону.
Приготування: щільно уклади в банку підготовлені огірки, хрін, кріп, гірчицю і перець. Залий киплячою водою і залиш під кришкою на півгодини. Злий воду, поклади сіль, цукор і знову доведи до кипіння. Зніми з вогню, додай оцет, залий огірки і закатай.
2. Огірки з цибулею і морквою на зиму
Можна красиво нарізати моркву фігурним ножем.
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 1 цибуля, 1 середня морква, 2 лаврові листки, 4 горошини чорного перцю, 3 зубчики часнику, 2 парасольки кропу, 1 ст.л. солі, 1,5 ст.л. цукру, 1 ст.л. оцту, 1 л води.
Приготування: огірки замочи на 3 години. Наріж цибулю, моркву і часник. Уклади в підготовлені банки огірки, цибулю, моркву, часник, кріп і спеції. Залий все киплячою водою, накрий кришкою на 30 хвилин. Злий воду, додати цукор, сіль і прокип’ятити. Влий в банку розсіл, оцет і закатай.
3. Малосольні огірки без оцту
Рецепт спеціально для тих, кому не подобається консервація з оцтом.
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 1 ч.л. цукру, 1,5 ст.л. солі, 5 гілочок кропу, 4 зубчики часнику, 1 лист хрону, 1 л води.
Приготування: підготовлені огірки уклади в банки з часником і зеленню. Додай цукор, сіль і додай гарячу воду. Накрий ємність марлею і залиш на 2 дня бродити при кімнатній температурі. Злий отриману рідину, прокип’ятити і залий банки до верху. Закатай, переверни догори дном і залиш на добу в теплі.
4. Солоні огірки з лимонною кислотою
З лимонною кислотою смак огірків виходить ще м’якший, ніж з оцтом.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 3 парасольки кропу, півголовки часнику, 3 листа вишні, 5 горошин чорного перцю, 3 ст.л. цукру, 1,5 ст.л. солі, 1 ч.л. лимонної кислоти, 2 л води.
Приготування: зріж кінчики з огірків, вимочи 3 години в холодній воді і щільно уклади в банки разом з листям і спеціями. Додай кип’яток, накрий на 15 хвилин кришкою. Злий воду, додай цукор, сіль лимонну кислоту, доведи до кипіння і залий огірки. Закатай і накрий теплою ковдрою на добу.
5. Огірки з лимоном на зиму
Розміщуй лимони в банку так, щоб їх було добре видно.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 2 л води, половина лимона, 3 парасольки кропу, 80 г солі, 5 г лимонної кислоти, 80 г цукру, по 3 горошини чорного і запашного перців, 1 лавровий лист, півголовки часнику.
Приготування: Огірки промий і замочи на 3 години. Лимон обшпар кип’ятком і наріж на тонкі кружечки. Склади в банки огірки, часник, лимон, кріп і спеції. Залий кип’ятком, накрий кришками і теплим рушником на 30 хвилин. Злий воду, додай сіль, цукор, лимонну кислоту і прокип’ятити хвилину. Залий розсіл в банки і закатай.
6. Малосольні огірки з ароматними листками
Обов’язково збирай листя далеко від доріг!
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 2 л води, 1 лист хрону, по 3 листка вишні, горіха і смородини, півголовки часнику, 1 ст.л. зерен гірчиці, 1 ч.л. коріандру в зернах, 3 горошини чорного перцю, пару парасольок кропу, 1,5 ст.л. оцту, 1,5 ст.л. солі, 2 ст.л. цукру.
Приготування: Підготовлені огірки і зелень склади в банки разом зі спеціями. Залий кип’ятком, накрий кришками і залиш на 15 хвилин. Злий воду, додай сіль, цукор, доведи до кипіння і знову залий в банки. Додай оцет і закатай.
7. Солоні огірки з гірчицею
Такі огірки виходять в міру гостренькими.
Тобі знадобиться: 1 л води, 1 кг огірків, 1 ст.л. гірчичного порошку, 1 лист хрону, 2 бутони гвоздики, 2 лаврових листки, 3 зубчики часнику, 2 ст.л. солі, 1 ч.л. оцту.
Приготування: закип’яти воду з сіллю, вимкни, остуди і додай оцет. Склади в стерилізовані банки огірки, часник, спеції і хрін. Додай гірчицю, влий холодний розсіл, закрий капроновою кришкою і прибери в підвал на зберігання.
8. Пікантні малосольні огірки
Кількість гострого перцю регулюйте за своїм смаком.
Тобі знадобиться: 2,5 кг огірків, 2 л води, 3 ст.л. оцту, 3 ст.л. цукру, 1,5 ст.л. солі, половина гострого перцю, 1 корінь хрону, 2 парасольки кропу, 4 зубчики часнику.
Приготування: зріж кінчики з огірків, замочи на 3 години в холодній воді. Наповни стерилізовані банки огірками, нарізаними перцем, часником, спеціями і зеленню. Додай кип’яток і залиш під кришкою на 30 хвилин. Злий воду, додай цукор, сіль і знову закип’ятити. Влий в огірки оцет і гарячий маринад. Закатай, переверни догори дном і залиш на добу в теплі.
9. Огірки з болгарським перцем на зиму
У банці красиво виглядатиме перець яскравого кольору.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 2 л води, 2 болгарських перця, 3 парасольки кропу, півголовки часнику, 2 ст.л. цукру, 1,5 ст.л. солі, 1,5 ст.л. оцту, 2 лаврових листки, 3 горошини чорного перцю, 2 бутони гвоздики.
Приготування: Огірки замочи на 3 години, перець очисти від насіння і наріж на невеликі шматочки. Склади овочі разом зі спеціями, кропом і часником в підготовлену тару. Залий кип’ятком і накрий кришкою на півгодини. Злий рідину, додай сіль, цукор і прокип’ятити 2 хвилини. Влий в банку оцет, гарячий розсіл і закатай.
10. Стерилізовані солоні огірки
На дно каструлі обов’язково постели рушник.
Тобі знадобиться: 1,5 кг огірків, 1,2 л води, 1,5 ст.л. солі, 2 ст.л. цукру, 1,5 ст.л. оцту, 3 зубчики часнику, 2 парасольки кропу, 2 листки хрону, по 3 листки смородини і вишні, 5 горошин чорного перцю, 3 бутони гвоздики.
Приготування: Наповни стерилізовані банки підготовленими огірками, спеціями, часником і листям. Додай цукор, сіль, воду і постав в каструлю з гарячою водою. Провари 10 хвилин після закипання, дістань ємності, додай оцет і закатай.
11. Хрусткі огірки на зиму
Дубове листя дивним чином роблять огірки дуже хрусткими.
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 1 л води, 1 листок дуба, 3 листка смородини, 1 ст.л. оцту, 1 ст.л. цукру, 1 ст.л. солі, 4 зубчики часнику, 3 горошини чорного перцю, парасольку кропу, 1 лавровий лист.
Приготування: Вклади огірки, листя, часник і спеції в чисті банки. Додай кип’яток і залиш на 20 хвилин. Злий воду, додай сіль, цукор і провари 2 хвилини. Влий в банки оцет, гарячий розсіл і закатай.
12. Огірки в томатному соусі на зиму
Став банки в каструлю так, щоб вони не торкалися одна одної.
Тобі знадобиться: 2,5 кг огірків, 1 склянка томатної пасти, 3 ст.л. солі, 150 мл оцту, 100 г цукру, по 3 горошини чорного і запашного перців, півголовки часнику, 2 парасольки кропу, 1 лавровий лист, 2 л води.
Приготування: вклади в банки огірки, спеції, листя і нарізаний часник. Закип’ятити воду, додай томатну пасту, сіль і цукор. Влий томатний соус в банки з огірками. Простерилізуй 10 хвилин після закипання, додай оцет і закатай.
13. Огірки з гострим кетчупом на зиму
Чудове поєднання смаків!
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 150 г цукру, 2 ст.л. солі, 120 мл оцту, 2 парасольки кропу, півголовки часнику, 1 лавровий лист, 1 ч.л. зерен гірчиці, 300 г гострого кетчупу, 1,5 л води.
Приготування: підготовлені огірки, кріп і часник склади в банки і залий кип’ятком. Через півгодини злий рідину в каструлю, додай кетчуп, сіль, цукор, зерна гірчиці, лавровий лист і провари 3 хвилини. Залий огірки оцтом і гострим розсолом, закатай, вкутай на добу теплою ковдрою.
14. Салат з огірків і цибулі на зиму
При необхідності долий кип’ячену воду перед стерилізацією.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 1 кг цибулі, стакан цукру, 3 ст.л. солі, 100 мл оцту, 100 мл соняшникової олії, півголовки часнику, 3 горошини чорного перцю, 20 г кропу.
Приготування: наріж огірки, цибулю і зелень. Додай часник, перець, цукор, сіль, оцет, олію і залиш під кришкою на 10 годин. Наповни банки овочами і соком. Простерилізуй 10 хвилин, закатай і залиш на добу в теплі.
15. Солоні огірки з помідорами
Вибирай щільні помідори, щоб вони не лопнули від кип’ятку.
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 800 г помідорів, 1 цибуля, півголовки часнику, 3 горошини запашного перцю, 2 бутони гвоздики, 1ст.л. солі, 1,5 ст.л. оцту, 2 ст.л. цукру, 3 парасольки кропу, 1 лист хрону.
Приготування: підготовлені овочі уклади разом з листям і спеціями в стерилізовані банки. Додай кип’яток, накрий кришками і залиш на півгодини. Злий воду, додай сіль, цукор, прокип’ятити і знову залий в банки. Додай оцет і закатай.
16. Огірки по-корейськи на зиму
При бажанні можна додати трохи маринованого імбиру.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 1 стакан води, 1 перець чилі, головка часнику, 120 г солі, 3 ст.л. цукру, стакан оцту, 3 листа хрону, 2 ст.л. спецій по-корейськи, 200 мл соняшникової олії.
Приготування: Підготовлені огірки, спеції, часник і перець чилі склади в банки. Закип’ятити воду, додай олію, цукор і сіль. Влий маринад в огірки. Простерилізуйте банки 10 хвилин після закипання, додай оцет і закатай.
17. Кисло-солодкі огірки на зиму
Періодично перевіряй стан огірків і знімай піну.
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, парасолька кропу, 3 зубчики часнику, листок хрону, по 2 листки смородини, вишні та горіха, 60 г солі, 80 г цукру, 100 г оцту.
Приготування: закип’яти воду з цукром, сіллю і остуди. Наповни банки огірками, зеленню, спеціями і залий холодним розсолом. Накрий кришками і прибери на 2-3 дня. Злий розсіл, доведи до кипіння, зніми з плити, змішай з оцтом і залий банки до верху. Закатай, переверни догори дном і вкутай теплим рушником.
18. Малосольні корнішони
Використовуй огірки розміром не більше 8 сантиметрів.
Тобі знадобиться: 1 л води, 1 кг корнішонів, 3 зубчики часнику, 4 горошини чорного перцю, 1 цибуля, 1 ст.л. солі, 120 мл оцту.
Приготування: огірки замочи на 3-4 години в холодній воді. Заповни чисті банки огірками, спеціями, часником, цибулею і залий кип’ятком. Через півгодини злий воду, додай сіль і знову доведи до кипіння. Влий в банки оцет, киплячий розсіл і закатай.
19. Солоні огірки з м’ятою
Огірки в банці повинні настоятися мінімум 1,5 місяці.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 2 л води, 3 гілочки м’яти, 1 лавровий лист, 2 ст.л. солі, 2 ст.л. оцту, 1 ч.л. цукру, 3 горошини чорного перцю, 1 ст.л. зерен гірчиці.
Приготування: замочи огірки і м’яту на 2 години в холодній воді. Заповни банки огірками, спеціями, м’ятою і залий кип’ятком. Через 30 хвилин злий воду, додай сіль, цукор, прокип’ятити 2 хвилини і знову залий в банки. Додай оцет і закатай.
20. Огірки з г0рілкою на зиму
На першу добу залишай огірки в теплі.
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 1 ст.л. г0рілки, 2 ст.л. оцту, 30 г солі, 40 г цукру, лист хрону, 2 парасольки кропу, 1 лавровий лист, 3 горошини чорного перцю, 1 бутон гвоздики.
Приготування: огірки промий і замочи на 3 години. Уклади в банки огірки, зелень і спеції. Залий до верху кип’ятком, накрий кришкою і залиш на півгодини. Злий воду, додай сіль, цукор і провари 2 хвилини. Влий в банки оцет, г0рілку, гарячий маринад і закатай.