20 перевірених рецептів найсмачнішого компоту на зиму
Всі ми добре пам’ятаємо мамин або бабусин компот, і до сих пір багато хто консервують його влітку, щоб насолодитися корисними фруктами і ягодами після закінчення сезону. Розповідаємо 20 кращих рецептів! До речі, потім з цих же компотів виходять відмінні десерти, киселі, желе!
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
1. Компот з вишні на зиму
Класичний і найпопулярніший рецепт!
Тобі знадобиться: 450 г вишні, 2,5 л води, 180 г цукру.
Приготування: промий вишню і розклади в банки приблизно на третину. Закип’ятити воду з цукром і залий ягоду киплячим сиропом, а потім закатай кришками.
2. Компот з малини на зиму
Знахідка для гарного самопочуття і міцного імунітету.
Тобі знадобиться: 500 г малини, 300 г цукру, 1 л води.
Приготування: виклади промиту малину в стерилізовані банки і присип цукром. Залий кип’ятком майже доверху і відразу ж закатай кришкою.
3. Компот з полуниці на зиму
Ароматний компот, який готується ще й зовсім без варіння.
Тобі знадобиться: 700 г полуниці, 2,3 л води, 250 г цукру, 1 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: наповни банки промитою ягодою на чверть, засип цукром і лимонною кислотою. Акуратно залий все кип’ятком і відразу ж закрий кришкою.
4. Яблучний компот на зиму
Що може бути простіше швидкого домашнього компоту з яблук?
Тобі знадобиться: 750 г яблук, 2 л води, 300 г цукру.
Приготування: наріж яблука великими часточками і розклади в банки приблизно до половини. Залий кип’ятком, накрий і залиш на 15 хвилин. Потім злий воду з банок в каструлю, додати цукор, провари пару хвилин після кипіння і знову залий. Закатай банки.
5. Компот з грушею на зиму
Можна додати пару яблук або айву для різноманітності смаку.
Тобі знадобиться: 10 груш, 1 склянка цукру, 2 л води, 1 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: скип’яти воду і додай в неї цукор і грубо нарізані груші. Провари компот 3 хвилини, додай лимонну кислоту і розлий по банках.
6. Компот з чорної смородини на зиму
Завдяки подвійній заливці банки можна не стерилізувати заздалегідь.
Тобі знадобиться: 4 склянки чорної смородини, 2 склянки цукру, 2,8 л води.
Приготування: промий смородину, виклади в банку, залий кип’ятком і залиш під кришкою на 10 хвилин. Злий воду, додати цукор, знову доведи до кипіння і знову залий ягоди. Закатай банки.
7. Компот з кавуна на зиму
Тобі коли-небудь випадала можливість спробувати кавуновий компот?
Тобі знадобиться: 2 кг кавуна, 2 л води, 400 г цукру.
Приготування: скип’яти воду з цукром, а за цей час очисти кавун від шкірки і кісточок і наріж середнім кубиком. Додай кавун в киплячий сироп, знову доведи до кипіння, зніми з вогню і залиш на 40 хвилин під кришкою. Розлий компот в банки.
8. Компот з чорниці на зиму
Дрібка лимонної кислоти допоможе зберегти яскравий колір ягід.
Тобі знадобиться: 400 г чорниці, 300 г цукру, 2,5 л води, дрібка лимонної кислоти.
Приготування: акуратно перебери чорницю, промий холодною водою і переклади в банку. Залий кипятком на 15 хвилин, злий воду і знову закип’ятити. Додай цукор і лимонну кислоту, перемішати до розчинення, повторно залий компот і закатай.
9. Компот з м’ятою і лимоном на зиму
Коли хочеться чогось легкого і невимушеного.
Тобі знадобиться: 1 лимон, 1 л води, 125 г цукру, м’ята.
Приготування: наріж лимон кружечками і злегка розімни листики м’яти. Закип’ятити воду, додати цукор і трохи провари сироп. Додай лимон з м’ятою, провари ще хвилину і розлий по банках.
10. Компот із червоної смородини з апельсином
З цим смаком і ароматом важко зрівнятися.
Тобі знадобиться: 500 г червоної смородини, 200 г цукру, 100 г апельсина, 2 л води.
Приготування: перебери ягоду і наповни банку на третину. Додай очищену м’якоть і цедру апельсина, і залий кип’ятком. Через 20 хвилин злий цю воду, знову доведи до кипіння і розчини в ній цукор. Залий в банку сироп і закатай.
11. Компот без цукру на зиму
За цим рецептом можна готувати компот взагалі з будь-яких фруктів і ягід.
Тобі знадобиться: 400 г яблук, 300 г груші, 1 л води.
Приготування: наріж фрукти на четвертинки і щільно наповни банку доверху. Залий крутим кип’ятком, залиш на 10 хвилин, злий її і знову доведи до кипіння. Ще раз залий фрукти і відразу ж закатай.
12. Компот з аґрусу на зиму
Незрівнянно корисніше готових магазинних напоїв!
Тобі знадобиться: 300 г аґрусу, 150 г цукру, 1,8 л води.
Приготування: перебери аґрус, виклади в банку і акуратно залий доверху кип’ятком. Накрий кришкою, залиш на 5-7 хвилин, злий воду і доведи до кипіння знову. Розчини в ній цукор і залий ягоду сиропом. Відразу закатай.
13. Компот з черешні на зиму
Дуже зручно, тому що можна брати черешню прямо з кісточками.
Тобі знадобиться: 900 г черешні, 2 ч.л. лимонної кислоти, 3 склянки цукру, 5 л води.
Приготування: розклади промиту ягоду в стерилізовані банки і поклади в кожну трохи лимонної кислоти. Закип’яти воду, розчини в ній цукор і трохи провари сироп. Залий компот і відразу закатай.
14. Компот з персиків на зиму
Мінімум часу на приготування і мінімум калорій.
Тобі знадобиться: 900 г персиків, 200 г цукру, 2 ст.л. лимонного соку, 2,5 л води.
Приготування: замочи персики в воді з ложкою соди приблизно на півгодини, і потім промий. Розріж їх навпіл, видали кісточки і розклади в банки. Засип цукром і додай лимонний сік. Далі залий фрукти кип’ятком і закатай.
15. Сливовий компот на зиму
Навіть необов’язково витрачати час на видалення кісточок.
Тобі знадобиться: 500 г сливи, 1,5 склянки цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 2,5 л води.
Приготування: Розклади сливи в банки на третину і засип цукром з лимонною кислотою. Залий фрукти кип’ятком і відразу закатай.
16. Компот з базиліком на зиму
Дуже незвичайний компот, який дивовижно втамовує спрагу.
Тобі знадобиться: 150 г базиліка, 300 г цукру, дрібка лимонної кислоти, 2,5 л води.
Приготування: промий, перебери і трохи подрібни базилік. Виклади його в банку, засип цукром і лимонною кислотою, а потім повільно залий кип’ятком. Закатай банку.
17. Абрикосовий компот на зиму
Надійний і перевірений роками рецепт!
Тобі знадобиться: 700 г абрикосів, 200 г цукру, 2,5 л води.
Приготування: розріж абрикоси навпіл, видали кісточки і розклади фрукти в банки. Закип’ятити воду, залий доверху і залиш на 20 хвилин, а потім злий і закип’ятити її знову. Розчини у воді цукор, залий абрикоси сиропом і закатай.
18. Компот з чайної троянди на зиму
Вибирай свіжі і ароматні квітки, бажано темних кольорів.
Тобі знадобиться: 50 квіток чайної троянди, 1,5 кг цукру, 2 лимони, 15 г лимонної кислоти, 2,5 л води.
Приготування: наріж лимони кружечками і змішай їх з пелюстками троянд, цукром і лимонною кислотою. Залий все кип’ятком, розмішай і залиш під кришкою в холодильнику на 2 дні. Знову доведи компот до кипіння і закатай.
19. Банановий компот на зиму
Незважаючи на екзотичність, виходить дуже смачно.
Тобі знадобиться: 5-6 стиглих бананів, 250 г цукру, 3 л води.
Приготування: Закип’яти воду, додай цукор і повністю його розчини. Грубо наріж банани, відправ туди ж і провари 25 хвилин. Закатай компот в банки.
20. Компот з брусниці на зиму
Особливо сподобається тим, хто любить кислі компоти.
Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 1,5 склянки цукру, 3 л води.
Приготування: розклади брусницю по банкам приблизно на третину, а воду провари з цукром до розчинення. Залий ягоди сиропом і закатай банки.