20 рецептів ароматного варення з аґрусу на зиму
Аґрус – джерело вітамінів, мікроелементів і корисних речовин. У ньому практично немає калорій і, врешті, він просто дуже смачний. Але якщо зі свіжими ягодами все зрозуміло, то що робити з заготовками? Тримай 20 рецептів варення з аґрусу!
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
1. Варення з аґрусу з цукром
Класичний рецепт-п’ятихвилинка для новачків і досвідчених кулінарів.
Тобі знадобиться: 600 г аґрусу, 500 г цукру, 100 мл води.
Приготування: Засип аґрус половиною цукру і залиш на годину. Додай воду, доведи до кипіння, додай цукор, що залишився, перемішай і провари 5 хвилин. Дай варенню охолонути і провари ще 5 хвилин двічі, а потім закатай.
2. Густе варення з аґрусу
Густоту варення можна варіювати, в залежності від часу варіння.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 кг цукру.
Приготування: Розріж аґрус на половинки, засип цукром і залиш на ніч. Доведи до кипіння, провари 5 хвилин і остуди до кінця. Знову провари варення 5-7 хвилин і розлий по банках.
3. Варення з аґрусом і лимоном
Радимо брати для цього рецепта зелений аґрус.
Тобі знадобиться: 2 кг аґрусу, 1 лимон, 1,5 кг цукру, 50 мл води.
Приготування: Змішай аґрус з цукром і водою, і залиш на годину. Додай дрібно нарізаний лимон з цедрою, провари варення на середньому вогні 15-20 хвилин і закатай.
4. Варення з аґрусу без цукру
За бажанням можеш додати пару ложок меду.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу.
Приготування: Подрібни аґрус в блендері і залиш на 2 години, періодично помішуючи. Розклади варення по стерилізованим банкам і зберігай в холодильнику.
5. Варення з аґрусу з апельсином
Вибрали найвдаліший рецепт серед десятка варіантів!
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 2 апельсини, 1 кг цукру.
Приготування: Пропусти аґрус і апельсин разом зі шкіркою через м’ясорубку. Додай цукор, перемішати масу, доведи до кипіння і провари 20 хвилин, а потім розлий варення по банкам.
6. Варення з аґрусом з медом
Ще краще буде, якщо ти візьмеш коричневий цукор.
Тобі знадобиться: 500 г аґрусу, 500 г цукру, 100 г меду, 2 палички кориці, 7 бутонів гвоздики, дрібка солі.
Приготування: влий в аґрус трохи води, доведи до кипіння і пару хвилин провари. Злий рідину і розімни ягоду товкачем, а потім додати цукор і спеції. Провари варення до загустіння, і в останню чергу додай мед. Перемішай і закатай.
7. Варення з аґрусу з вишнею
Великі вишневі ягоди в ароматному пюре з аґрусу.
Тобі знадобиться: 300 г аґрусу, 300 г вишні, 300 г цукру.
Приготування: Подрібни аґрус в блендері, змішай з цукром, доведи до кипіння і провари 10 хвилин. Додай половинки вишні без кісточок, провари ще 10 хвилин і розклади по банкам.
8. Варення з аґрусу з вишневим листям
Знаменитий рецепт так званого царського варення.
Тобі знадобиться: 1,5 кг аґрусу, 1,5 кг цукру, 20 листя вишні, 2 склянки води.
Приготування: Змішай аґрус з листям вишні, залий водою і залиш на ніч. Злий рідину, додай в неї цукор і доведи сироп до кипіння. Відправ в нього ягоду і трохи листя, перемішай і зніми з вогню. Залиш заготовку на 2 години, доведи до кипіння, і знову зніми з вогню. Провари варення стільки раз, скільки знадобиться до бажаної консистенції.
9. Варення з аґрусу з волоським горіхом
Думаєш, ніжний аґрус не сполучається з твердими горіхами? А ти спробуй!
Тобі знадобиться: 500 г аґрусу, 250 г волоських горіхів, 700 г цукру, 500 мл води, 1 зірочка бадьяна.
Приготування: Акуратно відірви у аґрусу плодоніжки і вклади в кожен по шматочку горіха, а за цей час звари сироп з води і цукру. Залий ягоди сиропом, залиш на ніч, а вранці додай бадьян і доведи до кипіння. Розлий варення по банкам.
10. Варення з аґрусом і м’ятою
Завдяки м’яті смак змінюється настільки, що складно навіть відразу впізнати аґрус.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 пучок м’яти, 1 кг цукру, 2 склянки води, 1 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Змішай воду з цукром і провари сироп до розчинення. Залий аґрус з м’ятою, і залиш під кришкою на ніч. Прибери гілочки м’яти з варення, доведи його до кипіння і закатай.
11. Варення з аґрусу з малиною
Таке варення з аґрусу сподобається навіть самим примхливим дітям і вимогливим дорослим.
Тобі знадобиться: 700 г аґрусу, 300 г малини, 500 г цукру.
Приготування: Засип аґрус цукром і залиш на 2 години. Подрібни малину в блендері і залий цим пюре аґрус. Доведи масу до кипіння, провари 5-7 хвилин і розклади по банкам.
12. Варення з аґрусу з мелісою
Якщо хочеш густий джем – додай трохи желатину або пектину.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 0,5 лимона, 800 г цукру, 3 гілочки меліси.
Приготування: Подрібни аґрус в блендері і додай до нього листочки меліси, тонко нарізаний лимон і цукор. Доведи до кипіння, провари 15 хвилин, прибери з варення мелісу і закатай.
13. Варення-желе з аґрусу
Розповідаємо, як і коли додавати желатин в заготовки.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 1 кг цукру, 30 г желатину, 200 мл води.
Приготування: Залий цукор водою, доведи до кипіння і додай аґрус. Провари близько 10 хвилин, і дай варенню повністю охолонути. Розведи желатин за інструкцією, додай до аґрусу, перемішай, провари ще 4 хвилини і закатай.
14. Варення з аґрусом і ревенем
Майже дієтичний рецепт варення, незважаючи на кількість цукру.
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 5 стебел ревеню, 700 г цукру.
Приготування: Наріж ревінь кубиком, змішай з аґрусом, засип цукром і залиш на пару годин. Доведи суміш до кипіння, провари 5 хвилин, повністю охолодити і повтори цей етап ще двічі. Закатай варення в стерилізовані банки.
15. Варення з аґрусу з ківі
Звичайно ж, красивіше буде з зеленим аґрусом!
Тобі знадобиться: 700 г агрусу, 3 ківі, 500 г цукру.
Приготування: Пропусти аґрус і ківі через м’ясорубку і змішай з цукром. Доведи варення до кипіння, провари 7 хвилин, помішуючи, і розлий по банках.
16. Варення з аґрусу з пелюстками троянд
Ефектний літній рецепт варення для гурманів.
Тобі знадобиться: 700 г аґрусу, 2 стебла ревеню, 100 г пелюсток чайної троянди, 600 г цукру, 100 мл води, дрібка лимонної кислоти.
Приготування: Засип рожеві пелюстки цукром, залий водою і провари 7 хвилин. Додай половинки ягід аґрусу і дрібно нарізаний ревінь, і провари ще 15 хвилин. В самому кінці додай лимонну кислоту, перемішати і закатай варення.
17. Варення з аґрусу з цілими ягодами
Ягоди аґрусу непогано тримають форму, так що у тебе точно все вийде.
Тобі знадобиться: 1,5 кг аґрусу, 1 кг цукру, 200 мл води.
Приготування: Додай в воду цукор і спеції за смаком, доведи до кипіння і провари 15 хвилин. Виклади аґрус в сироп, перемішай і провари ще двічі по 10 хвилин з перервою в півгодини. Розклади варення по банкам.
18. Варення з аґрусом і червоною смородиною
Бездоганний літній десерт для холодної зими.
Тобі знадобиться: 3 кг аґрусу, 1,5 кг червоної смородини, 2 кг цукру.
Приготування: Роздави промитий аґрус і червону смородину товкачем і перетри через сито. Додай в пюре цукор, перемішай і провари 20 хвилин на мінімальному вогні, прибираючи пінку. Розлий варення по банкам.
19. Варення з аґрусу з імбиром
Найпікантніший рецепт варення в цій збірці!
Тобі знадобиться: 1 кг аґрусу, 100 г імбиру, 1 лимон, 150 мл води, 1 кг цукру.
Приготування: Натри імбир на тертці і додай до аґрусу з лимонним соком і цедрою. Додай воду, доведи до кипіння і провари суміш 20 хвилин. Додай цукор, і готуй ще 10-15 хвилин, а потім закатай.
20. Варення з аґрусу з бананом
Оригінальний густий конфітюр можна їсти прямо з банки.
Тобі знадобиться: 650 г аґрусу, 200 г бананів, 800 г цукру, 20 г пектину, 1 гілочка базиліку.
Приготування: Додай до аґрусу грубо нарізаний банан і провари під кришкою 5-7 хвилин. Подрібни все блендером, додай пектин, цукор і гілочку базиліка, і провари ще 10 хвилин. В кінці прибери базилік і закатай варення.