20 рецептів варення з червоної смородини, які варто приготувати
Ця апетитна смородина примітна своїм незвичайним і не схожим на інші ягоди кислуватим смаком. З неї виходять прекрасні заготовки з цукром і без. Сьогодні хочемо поділитися з тобою 20 кращими рецептами варення з червоної смородини!
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
1. Класичне варення з червоної смородини
Таке варення виходить густим і зовсім не приторним.
Тобі знадобиться: 1 кг червоної смородини, 500 г цукру.
Приготування: засип смородину цукром, трохи перемішай і залиш на півгодини. Доведи до кипіння, вимкни вогонь і залиш варення на пару годин. Знову доведи його до кипіння, провари 5-7 хвилин і закатай кришками.
2. Варення-желе з червоної смородини
Те саме, яке багато хто знає з дитинства!
Тобі знадобиться: 1 кг червоної смородини, 1,2 кг цукру.
Приготування: подрібни смородину в блендері, перетри через сито від кісточок і змішай з половиною цукру. Доведи суміш до кипіння, додай цукор, що залишився і провари ще 2 хвилини. Відразу розлий варення в банки.
3. Варення з перетертої червоної смородини
Немає нічого простіше! Тим більше, варення закатують прямо так, сирим.
Тобі знадобиться: 1 кг червоної смородини, 600 г цукру.
Приготування: подрібни смородину за допомогою блендера і змішай з цукром до однорідності. Залиш сире варення настоятися на пару годин, знову перемішати і закатай кришками.
4. Варення з червоної смородини без цукру
Гарна заготовка для компотів і десертів.
Тобі знадобиться: 1 кг червоної смородини.
Приготування: акуратно виклади смородину в банки, щоб не прим’яти. Постав їх у велику каструлю на кусок тканини, залий в каструлю воду і простерилізуй заготовку приблизно 10 хвилин. Коли ягода осяде, ущільнити її і закатай банки.
5. Варення з червоної смородини з медом
Якщо смородини трохи, підійде будь-яка каструля або сковорідка.
Тобі знадобиться: 800 г червоної смородини, 4 ст.л. меду.
Приготування: розігрій мед на слабкому вогні, додай червону смородину і провари все разом близько 3 хвилин. Перемішати і закатай варення в стерилізовані банки.
6. Варення з червоної і чорної смородини
Міняй пропорції з урахуванням своїх смаків і побажань.
Тобі знадобиться: 2 кг червоної смородини, 2 кг чорної смородини, 4 кг цукру.
Приготування: подрібни смородину за допомогою блендера або м’ясорубки, додати цукор і перемішай. Залиш варення на пару годин настоятися, періодично помішуючи, і закатай.
7. Варення з червоної смородини і аґрусу
Ідеальний літній смак посеред зими!
Тобі знадобиться: 1,5 кг червоної смородини, 2 кг аґрусу, 2 кг цукру.
Приготування: подрібни аґрус товкачем, і окремо зроби те ж саме зі смородиною. Перетри смородину через сито, щоб прибрати кісточки і шкірку, а сік, що залишився змішай з цукром. Доведи до кипіння, додай аґрус, знову закип’ятити і провари 20 хвилин на мінімальному вогні. Закатай варення.
8. Варення з червоної смородини з лимоном
Лимон надає ще більше кислинки і розкриває ягідний смак варення.
Тобі знадобиться: 1 кг червоної смородини, 1 лимон, 1 кг цукру.
Приготування: промий смородину, залий лимонним соком, загорни цукром і залиш на 3 години. Доведи варення до кипіння, провари 10 хвилин, залиш на ніч і знову закип’ятити, а потім відразу розлий по банках.
9. Варення з червоної смородини з апельсином
Коли звичайне варення набридло і хочеться чогось більш оригінального.
Тобі знадобиться: 1 кг червоної смородини, 1 кг апельсинів, 1 кг цукру.
Приготування: пропусти смородину і апельсини разом з шкіркою через м’ясорубку. Додай цукор, перемішай і залиш суміш на годину. Ще раз пропусти її через м’ясорубку, доведи до кипіння і закатай.
10. Варення з червоною смородиною і м’ятою
Перед таким незвичайним ароматом неможливо встояти!
Тобі знадобиться: 1 кг червоної смородини, 1 пучок м’яти, 1 кг цукру.
Приготування: перетри червону смородину через друшляк, додай в сік цукор і доведи до кипіння. Після цього додай подрібнену м’яту, провари варення 10 хвилин, проціди і закатай.
11. Варення із червоної смородини з кавуном
Готові посперечатися, що це буде щось новеньке!
Тобі знадобиться: 300 г червоної смородини, 300 г кавуна, 100 г цукру, 1 ч.л. крохмалю, 30 мл води.
Приготування: засип смородину цукром, постав на плиту і трохи провари. Коли цукор розтане, додай кавуновий сік і вари суміш ще 5 хвилин. Частину кавуна довільно наріж кубиком і додай в самому кінці. В останню чергу додай розведений у воді крохмаль, ще раз перемішай варення і закатай.
12. Варення з червоної смородини і яблук
При всій простоті і доступності, ці інгредієнти не так часто зустрічаються разом.
Тобі знадобиться: 1,5 кг смородини, 1,1 кг цукру, 3 кг яблук.
Приготування: засип смородину цукром і залиш на годину, а за цей час дрібно наріж яблука. Доведи ягоду до кипіння, додай яблука і провари ще 5-7 хвилин. Дай варенню охолонути, і знову провари – і так ще двічі, а потім закатай.
13. Варення з червоною смородиною і бананом
Ідеальне доповнення до млинців, панкейків або вафлів.
Тобі знадобиться: 1 кг червоної смородини, 600 г цукру, 4 банана.
Приготування: перетри смородину через сито, щоб вийшов сік. Розімни банан вилкою або подрібніть блендером, змішай з ягодою і додай цукор. Доведи варення до кипіння, провари 40 хвилин на маленькому вогні і закатай.
14. Варення з червоної смородини та малини
Звична, але зате безпрограшна комбінація.
Тобі знадобиться: 1 кг червоної смородини, 1 кг малини, 1,5 кг цукру.
Приготування: окремо подрібни блендером смородину і малину, і кожну ягоду змішай з половиною цукру. Доведи смородину до кипіння, додай малину, провари 5 хвилин і розклади в банки.
15. Варення з червоної смородини і суниці
Ще одне класичне поєднання, з яким ти не прогадаєш!
Тобі знадобиться: 300 г червоної смородини, 300 г полуниці, 300 г цукру.
Приготування: подрібни полуницю і смородину блендером, доведи до кипіння і додай цукор. Добре перемішай варення і вари на маленькому вогні 35 хвилин. Залиш його настоятися на ніч, провари ще 10 хвилин і закатай.
16. Варення з червоною смородиною і вишнею
Не найшвидший рецепт, але результат того вартий!
Тобі знадобиться: 700 г червоної смородини, 1 кг вишні, 900 г цукру.
Приготування: пропусти смородину через м’ясорубку, додай 100 мл води і провари до загустіння. Зроби те ж саме з вишнею, а потім додай до неї цукор і провари ще 15 хвилин. З’єднай обидві маси, вари разом 10 хвилин і закатай.
17. Варення з червоної смородини і чорниці
Такий насичений колір варення не дасть більше жодне інше поєднання.
Тобі знадобиться: 1,5 кг червоної смородини, 2 кг чорниці, 1 стакан води, 2,5 кг цукру.
Приготування: змішай червону смородину і чорницю, залий водою і доведи до кипіння, а потім перетри через сито. Додай в цей сік цукор, зменш вогонь, провари ще півгодини і розклади варення по банкам.
18. Варення з червоної смородини і лохини
У обох ягід дуже виразний і особливий смак, так що виходить цікава гра контрастів.
Тобі знадобиться: 1 кг червоної смородини, 1 кг лохини, 1,5 кг цукру.
Приготування: пропусти всю смородину і лохину через м’ясорубку, змішай з цукром і залиш на 20 хвилин. Доведи варення до кипіння, провари 15 хвилин і закатай.
19. Варення з червоної і білої смородини
Відмінний густий джем без желатину або агар-агару.
Тобі знадобиться: 500 г червоної смородини, 500 г білої смородини, 1 кг цукру, 2 склянки води.
Приготування: розчини у воді склянку цукру, нагрій і виклади в сироп смородину. Доведи до кипіння і провари близько години на самому маленькому вогні. Додай цукор, що залишився і вари ще 40 хвилин, а потім закатай.
20. Варення з червоної смородини з цілими ягодами
Щоб ягоди не розвалилися, вони повинні бути щільними і пружними.
Тобі знадобиться: 600 г червоної смородини, 400 мл води, 400 г цукру, дрібка імбиру.
Приготування: змішай воду з цукром і імбиром, і провари сироп близько 20 хвилин. Відправ в нього смородину і вари ще півгодини на маленькому вогні, не мішаючи. Акуратно розлий варення по банкам.