Обов’язково збережіть цю інформацію! 10 найкращих рецептів компоту
Редакція сайту miysvit.pp.ua підготувала для вас 10 найкращих рецептів компоту на зиму і літо. Смачного!
Компот із малини
Відкриваючи взимку баночку ніжного, смачного, ароматного, легко впізнаваного компоту з малини, твоя сім’я отримає не просто ковток яскравого літа, але ще і заряд бадьорості та здоров’я!
До речі, існує цікава методика, як позбутися комах у ягодах: можна занурити малину на кілька хвилин у підсолену воду.
Компот із малини – інгредієнти з розрахунку на 3-литрову банку:
- 700 г малини,
- 250 г цукру,
- 3 л води.
Компот із малини – приготування:
- Малину перебери, відкидаючи зіпсовані ягоди, сміття, листочки, гілочки і можливих комах.
- Поклади малину в друшляк і промий, швидко зануривши і витягнувши сито в ємність із водою. Залиш малину в друшляку і дай стекти воді.
- Приготуй цукровий сироп, закинувши цукор у воду і проваривши 5 хвилин.
- По підготовлених стерилізованих банках розклади малину, залий киплячим сиропом і закатай.
- Переверни банки з малиновим компотом догори дном, вкутай ковдрою і залиш до повного охолодження.
- Зберігай компот із малини в прохолодному темному місці бажано не більше 1 року, оскільки зернятка малини з часом можуть надати гіркоти компоту.
Смачного!
Компот із яблук
Сьогодні вашій увазі пропонується простий рецепт самостійного приготування своїми руками домашнього яблучного компоту. Зробити такий компот в домашніх умовах зможе навіть починаюча господиня. Як закрутити компот з яблук на зиму (рецепт з фото), розглянемо в покроковому рецепті компоту з яблук на зиму з фотографіями.
Інградієнти:
- 1. яблука — 1 кг;
- 2. цукор — 0,5 склянки;
- 3. вода — 3 літри.
Компот із яблук приготування:
- На компот потрібно відібрати неушкоджені яблука середнього розміру. Після цього розсортувати так, щоб до однієї банки потрапили плоди одного сорту. Тепер яблука потрібно ретельно помити. Можна зняти шкірку (за бажанням). У цьому рецепті яблука консервуються з шкіркою. Дрібні плоди будемо консервувати цілком. Дуже великі яблука можна різати часточками. Як Вам більше подобається. Пам’ятайте, що почищені яблука темніють, тому їх потрібно покласти в холодну воду з дрібкою солі.
- Взяти банки для компоту. Ретельно їх помити, ошпарити окропом і просушити. Заповнити плодами банки до поверху. Потім в банки потрібно залити окропом до самого верху.
- Після цього потрібно відставити банку на добу. За цей час яблука просочаться рідиною. Кількість води в банці зменшиться. Потрібно буде підлити до самого краю кип’яченої води. Взяти невелику каструлю. Потім злити з банки рідину в каструлю. Додати цукор і довести сироп до кипіння. Цим киплячим сиропом залити яблука і закатати банку металевою кришкою.
- Тепер потрібно банку перевернути догори дном, укутати теплою ковдрою і залишити до тих пір, поки банка не охолоне. Після цього банки з компотом прибрати в льох. А взимку дістати банку з компотом з погреба, відкрити і насолоджуватися домашнім смачним компотом з яблук, зробленим своїми руками.
Компот з винограду
При заготівлі компоту з винограду на зиму, краще вибирати темні невеликі сорти. По-перше, він недорогий, а по-друге, такий виноград не надто придатний для їжі, а от для компоту він дуже добре підходить. І смак, і колір у напою виходить дуже приємний, ароматний, солодкий і не приторний.
Інгредієнти:
- 800 г винограду,
- 200 г цукру,
- 2 л води.
Компот з винограду на зиму – приготування:
- Налий у каструлю воду з розрахунку 2 л на 3-літрову банку, постав на вогонь і скип’яти.
- Виноград ретельно помий, відокрем від гілочок, перебери і видали порчені ягоди.
- Наповни виноградом чисті підготовлені банки приблизно на 3/4.
- Окропом наповни банки до краю, накрий чистими кришками і залиш на 5-10 хвилин.
- Потім злий воду з винограду назад у каструлю і знову скип’яти.
- У банки з виноградом всип по 1 склянці цукру. Кількість цукру регулюй залежно від солодкості винограду.
- Прокип’яти кришки для закачування.
- Знову залий банки окропом до самого верху, закрий стерильними кришками і закатай.
- Переверни банки догори дном, закутай ковдрою і залиш до повного охолодження.
- Зберігати компот з винограду на зиму краще в темному прохолодному місці.
Смачного!
Компот із вишні
Натуральний свіжозварений і охолоджений компот із вишні набагато смачніше і корисніше за покупні магазинні соки. Ти згодна? Тоді давай разом приготуємо цей чудовий літній напій, тим більше, що зварити компот із вишні простіше простого!
Інгредієнти:
- 2 л води,
- 1 кг вишні,
- 300 г цукру,
Компот із вишні – приготування:
- Вишню помий, перебери і почисти. Хоча кісточки можна і не видаляти, але тоді, подаючи готовий компот, не забудь, що ягоди з кісточками, і потрібно берегти зуби.
- Налий воду в каструлю, насип цукор, постав на вогонь і доведи до кипіння. Якщо вишня кисла, можеш додати ще цукру на свій розсуд.
- Слідом за цукром відправляй у киплячу воду вишню і знову доведи до кипіння.
- Провари буквально 1 хвилину і знімай каструлю з вогню.
- Компот із вишні накрий кришкою і залиш до повного охолодження, а потім можна ще поставити в холодильник, щоб у спеку вишневий компотик був холодніше. Але в цьому випадку бережи ще й горло!
Смачного!
Компот Із смородини з малиною и агрусом
Цею напій можна назвати « Липневій », так як самє в цею годину на грядці можна зібрати всі компоненти для компоту. Смородину можна використовуват будь-якого сорту.
Інгредієнти:
- Смородина 200 грам
- Малина 200 грам
- Агрус 200 грам
- Вода для компоту очищена 3 літри
- Цукор 250 грам
Способ Приготування:
- Смородину помийте и засипте столовою ложкою Цукров. Малину розімніть ложкою.
- Підготуйте агрус. Очістіть його від жорстких хвостиків и добрее помийте. Покладіть його в каструлю, додайте цукру, залийте водою и поставте на вогонь.
- Як тільки вода закипить, опустіть в каструлю малину і смородину. Варіть компот п’ять хвилин, після чого зніміть його з вогню і дайте настоятися п’ять хвилин під закритою кришкою.
Смачного!
Копмот з полуниці
Полуничний компот на зиму приготувати дуже просто. Легкий та швидкий рецепт цього корисного напою. Скористайтеся нашими порадами, як зварити компот із полуниці, й насолоджуйтеся всю зиму смаком травневих ягід!
Індігрідієнти:
- Полуниця — 3 кг
- Вода — 2 л
- Цукор — 600 г
Рецепт приготування:
- Промити ягоди в холодній воді. Залишити в друшляку, щоби стекла вода.
- Очистити полуницю від плодоніжок і листочків.
- Підготувати банки для компоту.
- Розкласти плоди в десять півлітрових банок. Кожну заповнити на ⅔ від загального об’єму.
- Прокип’ятити цукор з водою, поки він повністю не розтане.
- Залити полуницю гарячим сиропом.
- Накрити банки бляшаними кришками, щільно притиснути. Закатувати можна тільки після стерилізації.
- Розставити банки у великій широкій каструлі. Попередньо укрити дно дерев’яними дощечками, щоб банки не лопнули від високої температури.
- Стерилізувати 10 хв., починаючи відлік часу від моменту закипання води.
- Дістати компот із води. Закупорити. На м’якій, рівній поверхні поставити банки охолоджуватися.
Корисні поради:
- Банки для приготування компоту потрібно підготувати заздалегідь.
- Є два способи стерилізації. Перший — помити банки з содою та кип’ятити у воді. Другий — чисті банки залишити на час у духовій шафі. Важливо: щоб тара не лопнула від різкого перепаду температур, спочатку поставте банки і тільки потім увімкніть духовку для поступового нагрівання.
- Не забудьте прокип’ятити кришки!
- Чисті банки залишити догори дном на м’якому рушнику до використання.
Смачного!
Компот із персиків
Приготований таким чином компот із персиків на зиму за запропонованим рецептом виходить солодким, насиченим і надзвичайно ароматним. А самі персики – дуже ніжними завдяки тому, що вони очищені від волохатої шкірки.
Інгредієнти:
- 3 кг персиків,
- 300 г цукру з розрахунку на 1 л води,
- лимонної кислоти на кінчик ножа.
Компот із персиків – приготування:
- Персики помий і перебери, відбираючи щільні не переспілі плоди.
- Перед тим як варити компот із персиків, їх бажано бланшувати, щоб позбавити від волохатої шкірки. Для цього занур персики на 1 хвилину в окріп, а потім у холодну воду.
- Очисти персики від шкірки, розріж на 2-4 частини в залежності від розміру і очисти від кісточок.
- Закинь фрукти в підготовлені стерилізовані банки, залий окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин.
- Потім злий воду з банок в каструлю і додай цукор відповідно до зазначеної пропорції.
- Постав сироп на вогонь, доведи до кипіння і вари 5 хвилин.
- Залий персики киплячим сиропом і закатай.
- Переверни банки з персиковим компотом догори дном, вкутай рушником і залиш до повного охолодження.
- Зберігай компот із персиків у прохолодному темному місці.
Смачного!
Компот з абрикосів
Цим рудим фруктом можна насолоджуватися не тільки в сирому вигляді або в якості начинки для пирогів. Цікавих і смачних рецептів з абрикосами існує безліч.
Спробуй зварити абрикосовий компот, а для більшої духмяності додай апельсин – вийде дуже смачно.
Інгредієнти
- 0,5 кг абрикосів,
- 1 апельсин,
- 300 г цукру,
- 3 л води.
Компот з абрикосів – приготування:
- Абрикоси ретельно помий зі щіточкою, щоб добре відчистити волохатий верхній шар. Розріж на половинки і очисти від кісточок.
- З апельсина відіжми сік.
- Скип’яти воду, додай цукор і провари до розчинення.
- Потім закинь у киплячий сироп абрикоси, влий апельсиновий сік і провари протягом 10-15 хвилин.
- Ароматний, насичений і смачний компот з абрикосів готовий. Остуди його і подавай у склянках або чашках. Окремо в піалах можна подати абрикоси.
Смачного!
Компот із аличі
Компот з аличі буде прекрасним варіантом вітамінної заготовки на зиму. А якщо до цих плодах додати інші фрукти або ягоди, то отримаємо подвійну користь і цікавий насичений смак готового напою. Ваші домочадці по достоїнству оцінять вашу працю, коли спробують стаканчик запашної компоту зі смаком літа.
Інгредієнти:
- червона алича з кісточками – 1,35 кг;
- цукровий пісок – 0,35 кг;
- вода фільтрована – 2,4 л.
Приготування
Банки вимиваємо розчином харчової соди і гарячою водою, а далі стерилізуємо на пару за десять хвилин кожну.
Аличу перебираємо, промиваємо в холодній воді, даємо гарненько стекти, і кидаємо в підготовлені раніше банки, заповнюючи їх на одну третину.
Воду прогріваємо до температури кипіння, заливаємо нею плоди, прикриваємо прокип’яченими кришками і залишаємо на двадцять хвилин. Потім повертаємо рідина в початкову ємність, скориставшись кришкою з отворами. Доводимо злиту воду до температури кипіння, додаємо цукровий пісок, розмішуємо до повного розчинення і розливаємо отриманий сироп у банки. Закорковуємо кришки, грунтовно закутуємо компотик теплою ковдрою, попередньо перевернувши банки догори дном, і залишаємо до повного охолодження.
Смачного!
Компот із груш
Щоб груша максимально зберегла свій колір і структуру, при приготуванні компоту рекомендується додавати в нього лимонну кислоту. Компот з лимонною кислотою виходить світлим, кисло-солодким і ароматним. Для такого компоту рекомендується використовувати трохи недозрілі груші, які мають щільну структуру і тонку шкірку. Якщо шкірка занадто груба, то готові груші вийдуть недостатньо ніжні. При розрахунку кількості цукру необхідно оцінювати ступінь солодощі та стиглості груш. А лимонна кислота забезпечить тривале зберігання, приємний смак і світлий компот.
Інгредієнти:
- Груші – 10 кг.
- Цукор – 200 г на літр сиропу.
- Лимон – 2 шт.
- Лимонна кислота – 3 ч. л.
Приготування:
Відберіть недозрілі груші без пошкоджень на шкірці. Промийте їх, після чого видаліть хвостики і пошкодження, якщо такі є. Підготовлені груші помістіть в миску і залийте їх окропом з додаванням лимонної кислоти. Дайте настоятися 10-15 хвилин.
Банки ретельно вимити, використовуючи соду або миючий засіб для посуду. Після чого обробіть їх окропом або поставте стерилізуватися на чайник. Також потрібно обробити і кришки, прокип’ятити їх 2-3 хвилини.
Викладіть груші в банки, додавши в кожну по 2-3 часточки лимона. Підкислений розчин, в якому бланшувалися груші, необхідно перелити в каструлю, попередньо виміряти кількість рідини, щоб розрахувати цукор. При необхідності можна додати води, щоб точно вистачило готового сиропу. Після закипання рідини необхідно додати 200 г цукру на кожен літр води.
Заливаємо сиропом банки з грушами, накриваємо кришками і ставимо стерилізуватися. Банку на три літри стерилізується приблизно 15-20 хвилин. Залишилося лише закатати, перевернути і поставити догори дном. Рекомендується укутати банки теплою ковдрою і залишити на добу. Після чого винести в прохолодне місце.
Смачного!
Не забудьте поділитися з друзями цими чудовими рецептами!
Що ви про це думаєте?