Правильна “стрижка” аґрусу – гарантія відмінного врожаю в майбутньому
Багато хто дома вирощує Аґгрус, але мало хто знає як правильно обрізати аґрус. В цій статті описано як правильно обрізати аґрус, щоб урожай був гарним.
Друга назва аґрусу – “північний виноград”. Грамотне формування крони гарантовано збільшує урожай і покращує імунітет рослини.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами “Ідеальний город”
Навіщо обрізати аґрус?
Така обробка гілок – ефективний догляд за кущами і деревами. Аґрусу необхідне проведення даної процедури для правильного розвитку, підтримки здоров’я і хорошого врожаю.
Обрізати рослину необхідно для:
Омолодження. Після досягнення 8 років кущ вважається старим. Для продовження життєдіяльності культури проводиться омолоджувальна обрізка. При видаленні частини пагонів стимулюється приплив корисних мікроелементів від коренів. Відбувається утворення нового стебла, який буде активно цвісти.
Отримання високого врожаю. Аґрус досить швидко розростається. Густий чагарник не може нормально запилюватися, відповідно, і плодоносити.
Профілактика. Основною причиною захворювання рослини є густі гілки. Обрізка допоможе провітрювання пагонів і забезпечить необхідне освітлення.
Покращення крони. Для подальшого розвитку куща необхідно правильно формувати крону.
Стрижка аґрусу допоможе продовжити життя рослині і поліпшить його врожайність.
Для маніпуляції рекомендується використовувати секатор і сучкоріз. Через наявність колючок рекомендується працювати в рукавичках. Секатор використовується для обробки невеликої товщини гілок. Сучкоріз допоможе позбутися від пагонів діаметром до 5 мм. Зазвичай вони розташовані в глибині куща. Зовні ці 2 інструмента схожі, але у другого довша рукоять.
Секрет правильного обрізання
Для правильного росту і розвитку рекомендується правильно формувати кущ. Для цього слід знати його будову. Агрус утворює кущ до 1,5 м заввишки. Крона складається з гілок різного віку і втеч біля кореня. Коренева шийка – частина зануреного в землю стовбура.
Протягом першого року пагони інтенсивно ростуть і до вересня стають гілками. На наступний рік матимуть відростки. Так і відбувається формування. Зазвичай більший урожай приносять гілки до третього порядку. Пов’язано це з їх розвитком. Регулярна процедура допоможе постійно оновлюватися цим паросткам.
При проведенні обрізки аґрусу необхідно видаляти гілки, починаючи з 4 порядку. Вони зазвичай малопродуктивні і дають мало ягід. Дана дія допоможе отримати хороший урожай.
Важливо знати, що прикореневу поросль теж слід видаляти.
Молодому аґрусу (1 рік) стрижку проводять з початку посадки. Зріз робиться на 6 мм вище бруньки, під кутом в 50 °. Слабкі або пошкоджені стебла необхідно обрізати. Втеча коротшає до 4 бруньок. Рахувати необхідно від землі. Аґрус характеризується тим, що дає багато швидкозростаючих пагонів. Тому обрізку піддають навіть саджанці. Протягом літа кущ зміцніє і обзаведеться новим коренем і додатковими стеблами.
На 2 рік кущ повинен мати по 3 примірника 2-річних і однорічних гілок.
Для цього обрізка робиться за таким планом:
- Вибирається не більше 7 пагонів, що виросли з землі. Їх довжина коротшає до 30 см.
- Решта гілки обрізаються до 20 см.
- Поросль і втечі маленького розміру рекомендується обрізати.
- Грамотне формування крони гарантовано збільшує урожай і покращує імунітет аґрусу.
- Грамотне формування крони гарантовано збільшує урожай і покращує імунітет аґрусу.
- Це дозволить рівномірно розвиватися аґрусу.
На 3 рік має бути до 18 гілок різного віку. Знову зрізається вся поросль і слабкі пагони. Плодоносні гілки коротшають на 16 см.
У наступні роки кущ вважається дорослим, починає давати хороший врожай. Обрізка включає видалення кривих і слабких гілок. Обов’язково видаляються молоді пагони всіх видів. Аґрус повинен мати до 20 гілок різного віку. Втеча старше 5 років зрізається.
Після такої процедури рекомендується проводити підгодівлю. У траншею вносяться добрива і перекопуються з землею. З настанням тепла підгодівля здійснюється азотсодержащими добривами, а в вересні компостом.
Омолоджуюча обрізка проводиться після 8 років. Забирається до 1/3 гілок. Вирізаються старі, викривлені, слабкі і хворі пагони. Сухі верхівки або зламані гілки обрізаються. Після 10 років прийнято залишати не більше 5 гілочок.