Бабусин рецепт квашеної капусти. Простий та смачний
Багато хто з нас квасить капустую. В цій статті ми розповімо про рецепт квашеної капусти наших бабусь.
На якийсь час повернемся на бабусину кухню. За часів дитинства в селах капусти квасили багато.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами “Кухня без кордонів Олени Танько”
Виявляється німці, французи і англійці теж не дурні і люблять квашену капусту не менш.
Бабусин рецепт
Він найпростіший і найсмачніший: капуста завжди виходить хрусткою, смачною, в міру кислою і не сірою. До картопельки саме воно!
Ех, слинки побігли, давайте вже швидше готувати ☺!
На 3-х літрову банку зазвичай йде 3,5-4 кг капусти і 500-600гр моркви.
Для квашення завжди вибираєм качани не цілу, а більш плоскі і максимально білі (не зелені).
Шаткуєм капусту: я це роблю по-старому – просто ножем, а ви можете скористатися будь-яким зручним способом.
Моркву трем на крупній тертці.
До підготовлених овочів додаєм сіль (3 ст. Л з гіркою) і цукор (5-6 ст. Л).
Нашатковані 4 кг капусти – це великий обсяг, і вимішувати його в мисці не дуже зручно, тому робіть це просто на кухонному столі.
Перемішуєм ретельно, але при цьому намагаємся не сильно м’яти.
Капуста з сіллю і цукром починає швидко пускати сік. Якщо її відразу сильно пом’яти – вона буде менш хрусткою.
Підготовлену капусту викладаєм в чисту суху банку.
Викладаєм шарами, прокладаючи між ними по 2-3 лаврових листки і 4-5 горошин чорного перцю.
Кожен стій гарненько утрамбовують. Сік, який встиг стекти з капусти за цей час, теж виливаєм у банку.
Готову банку на 2-3 дні залишаєм на столі. Перший час з’являється піна і виділяється сік, тому банку обов’язково ставим в миску.
Два-три рази на день капусту до дна протикаєм дерев’яною паличкою (для виходу вуглекислого газу).
Коли бродіння зійде нанівець, банку накриваєм капроновою кришкою і прибираєм в холодильник.
А тепер про Бабусині хитрощі!
Бабуся завжди вставляла в капусту осикові гілочки. Уже й не знаєм чому, але завдяки осиковим гілочках на поверхні капусти ніколи не з’являється цвіль. З ними капуста зберігається до самого літа, абсолютно не змінюючи своїх смакових якостей.