“Бабусина паска” – найсмачніша! Вона солодка, ароматна, довго не черствіє. За цим рецептом пекла бабуся, мама, я, а тепер моя донька
Смачнішої паски за бабусину я не їла ніколи! Вона здобна, солодка, ароматна, довго не черствіє. Її з’їдаємо першою, і на сухарі вона ніколи не лишається! Рецепт дуже старий, від моєї бабусі, і найкращий!
Бабусина паска
Про це пише Мій Світ, за матеріалами ibilingua.com
Інгредієнти:
- 1 л молока
- 150 г дріжджів
- 1 кг цукру
- 300 г масла
- 0,5 п. маргарину
- 10 яєць
- 5 жовтків
- 0,5 ч. ложки солі
- 200 г сметани
- 50 г горілки
- 1 п. ваніліну
- 500 г родзинок (можна на добу залити коньяком)
- борошно скільки вбере тісто
Готуємо:
Всі продукти звечора внести у кімнату, щоб були теплі. Молоко перекип’ятити, охолодити до теплого стану (30-40). Борошно просіяти. Зробити опару з молока, 1/3 цукру, дріжджів і борошна (має бути густиною, як на млинці).
Накрити рушником, залишити у теплому місці на 1 год. Масло і маргарин перекип’ятити, охолодити до теплого. Яйця і жовтки збити з 2/3 цукру.
До опари додати збиті яйця, сметану, частину борошна, вимісити. Влити розтоплене масло, додати сіль, ваніль борошно. Замісити нетуге тісто, але й не надто молоде, воно має бути еластичне і не має липнути до рук. Додати горілку і вимішувати 40-60 хв.
Накрити рушником, залишити у теплому місці. Коли збільшиться в об’ємі у 2 рази, додати родзинки (заздалегідь ошпарити, можна замочити на добу у коньяку, відцідити, висушити, перемішати їх із борошном), вимісити.
Коли тісто знову виросте у 2 рази, вимісити його і формувати пасочки. Залишити шматок тіста завбільшки з два кулаки на прикраси. Форми застелити пергаментом (змастити його смальцем), зробити високі бортики (мають бути вищі за форму десь на 4 см).
Наповнювати форму тістом на 1/3. Коли тісто підросте і заповнить форму на 2/3, зробити прикраси із тіста. Для цього з тіста вибрати родзинки (вони підуть у серединки квіточок). До тіста підсипати трішки борошна і підмісити, щоб було щільніше.
Зробити квіточки (розкотити коло 3 см, надрізати по краях пелюстки, защипнути їх), гілочки (зробити тонкі джгутики тіста, приплюснути їх, зробити надсічки ножем з одного краю або з двох боків). Викласти прикраси, змастити збитим жовтком.
Коли тісто у формах виросте на 3/4 об’єму, поставити паску у розігріту до 180 ОС духовку, пекти 20 хв, зменшити температуру до 160, пекти до готовності, за потреби прикрити зверху фольгою, щоб не пригоріли.
Готові пасочки діставати і класти на дошку на бік, час від часу перекочувати, щоб не відсиріли. Коли трохи схолонуть, можна поставити прямо.
Виходить 17 пасочок (розмір різний, на фото), які одночасно випікаю на двох великих деках від духовки.