Чим підгодувати часник в червні, щоб отримати гарний урожай великих головок
Для того щоб восени можна було зібрати здоровий урожай великих головок, необхідно навесні і влітку підгодувати часник корисними мінеральними речовинами. Вони прискорять зростання і розвиток рослин, захистять від городніх шкідників та інфекцій.
Про це пигше Мій Світ, за матеріалами Наука і правда
Весняне внесення підгодівлі
Головною підгодівлею часнику навесні є карбамід (сечовина), яка не окисляє грунт, швидко засвоюється рослинами, захищає від городніх шкідників, бореться з хвороботворними бактеріями і збільшує врожайність.
Способи внесення добрив:
– перед посадкою часнику вносять 5-12 г карбаміду на 1 м²;
– для обробки зеленої частини рослин 50-60 г сечовини розводять в 10 л води;
– для профілактичного зрошення культури в 10 л відстояної води розводять 30 г добрива.
Такий вид підгодівлі необхідно використовувати відразу після приготування розчину, тому що потім він втрачає свої поживні властивості і не принесе користі рослинам.
Внесення добрив в середині літа
Перед внесенням будь-яких добрив необхідно видалити всі часникові стрілки, щоб поживні речовини йшли не на дозрівання насіння, а на формування великих здорових головок.
Часник, висаджений восени, необхідно починати підгодовувати 10-15 червня. Занадто раннє внесення добрив може виявитися неефективним, тому що всі поживні речовини рослини будуть використовувати для інтенсивного нарощування зелені. Якщо роботи проводити в липні, коли бадилля починає в’янути, ефект від поживних речовин буде мінімальним.
Підживлення №1. Приготування фосфорно-калійного підживлення для озимого часнику:
– в 10 л дощової або відстояної води додати 2 ст. л. суперфосфату;
– вносити на 1 м² не менше 4-5 л розчину.
Підживлення №2. Приготування поживного складу:
– в 10 л води додати 1,5 ст. л. суперфосфату і 200 г деревного попелу;
– добре перемішати і дати настоятися 12 годин;
– вносити під кожен кущ з розрахунку 4-5 л на 1 м².
Внесення підгодівлі в кінці червня
Часник, посаджений навесні (яра культура), потребує добриві, яке рекомендують вносити починаючи з 25 червня.
Підживлення №1. Приготування поживного складу:
– в 10 л води (відстояною або дощовою) додати 30 г суперфосфату і 200 г подрібненої золи;
– добре перемішати і дати настоятися 12 годин;
– вносити під кожну рослину з розрахунку 2 л речовини на 1 м².
Підживлення №2. Спосіб приготування:
– в 10 л чистої води додати 30 г суперфосфату і 15 г сірчанокислого калію;
– добре перемішати і дати настоятися 12 годин;
– вносити під кожну рослину з розрахунку 2-3 л на 1 м².
Вчасно внесені поживні речовини допоможуть часнику сформувати великі здорові головки і зібрати урожай в призначені терміни.
Народні способи приготування підгодівлі для часнику
Щоб часникова зелень не почала в’янути і висихати завчасно, а також отримала хороший захист від нематод, багато дачників поливають в червні грядки солоним розчином. Для цього в 10 л води додають 3 ст. л. кухонної солі і добре перемішують склад.
Приготування дріжджового складу для формування великих головок часнику:
– в 10 л теплої води необхідно розчинити 10 г сухих дріжджів (або 100 г мокрих) і додати 2 ст. л. цукру;
– добре перемішати і залишити на 2 години для бродіння;
– для поливу рослин 1 л складу розвести 5 л води;
– вносити 2-3 л речовини на 1 м².
Перед поливом часнику в грунт рекомендують внести деревний попіл, який наповнить його необхідною кількістю калію, фосфору, кальцію та інших залізовмісних елементів, необхідних для дозрівання головок.
Розчин з нашатирю для захисту від комах-шкідників і активізації зростання часникових головок:
– в 8-10 л відстояної води додати 2 ст. л. нашатирного спирту (гідроксиду амонію);
– добре перемішати і відразу поливати часникові кущі.
Розчин проливають між грядками часнику, а потім грунт засипають піском, який буде утримувати вологу і не дасть випаруватися нашатирному спирту.
Розчин для зрошення рослин:
– в 10 л води розчинити 25 мл гідроксиду амонію і перемішати;
– залити розчин в пульверизатор і добре обприскати всі зелені насадження.
Такі роботи необхідно проводити рано вранці або ввечері, щоб сонячні промені не спалили зелене листя часнику.