Сода в допомогу чорній смородині: ростимо ягоди без хімії
Вирощуванням чорної смородини займаються багато дачників. Ця ягідна культура добре плодоносить в різних кліматичних умовах, а її плоди є безцінним джерелом вітамінів і мікроелементів. Щоб поліпшити показники врожайності, деякі садівники обробляють кущі содовим розчином.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Школа Життя
Користь соди і її застосування
З метою стимуляції плодоношення і підтримки імунної системи кущів смородини дачники обробляють цю культуру різними речовинами. Необов’язково використовувати для підживлення фунгіциди та хімічні препарати. Сода в допомогу чорній смородині – ефективний і доступний засіб, який є в кожному господарстві. Вона відрізняється безпекою для людей і рослин, а при обробці ягідних кущів вона надає наступну позитивну дію:
- Знижує кислотність ґрунту.
- Дозволяє рослині швидше засвоювати живильні речовини з ґрунту.
- Перешкоджає поширенню грибкових захворювань.
- Захищає культуру від поширених паразитів.
Крім того, сода допомагає смородині добре пережити зиму, особливо в умовах дефіциту натрію, який впливає на поглинання вологи кущем.
Слід враховувати, що содові поливи повинні бути помірними: надмірне використання компонента супроводжується витісненням кальцію і калію, які необхідні для нормального розвитку смородини.
Перед приготуванням содового розчину необхідно врахувати наступні вимоги та рекомендації:
- Застосовуйте теплу рідину – в холодній воді порошковий склад практично не розчиняється, а в гарячій починає розкладатися, втрачаючи свої корисні властивості. Щоб виключити це, не можна обприскувати кущі кип’ятком з содою.
- Дотримуйтеся допустимої дози, оскільки надлишок речовини може погіршити стан культури.
- Уникайте використання металевого посуду.
Розчин повинен витрачатися відразу після приготування. В іншому випадку він втратить свою ефективність через 2-3 години.
Особливості обробки
Погане плодоношення смородини може пояснюватися надмірною кислотністю ґрунту. Використання соди – джерела бікарбонату натрію – усуває цю проблему.
Існує кілька методів зниження кислотності:
- Після весняних обрізаючих робіт, видалення бур’янів і ретельного розпушування ґрунту землю потрібно посипати содою, керуючись розрахунком 5 ст. л. на 1 кв. м території.
- З настанням стійкого тепла слід провести обробку грядки складом з 2 ст. л. соди, 200 г деревного попелу і 200 г піску. Після цього ґрунт поливають 2-3 л води.
- Якщо грядка підгодовується розчином на основі картопляного лушпиння, можна додати до нього невелику кількість соди. Для обробки 1 дорослого куща достатньо 1 ч. л. харчової добавки. Це не тільки нормалізує кислотність, але і прискорить розкладання крохмалю.
Крім того, содовий розчин може використовуватися для захисту посадок від заростання бур’янами, оскільки він пригнічує їх розвиток. У п’ятилітровій ємності з теплою водою потрібно розчинити 2 ст. л. соди і 1 ст. л. господарського мила. Розчин застосовується для обприскування зовнішніх частин перед цвітінням. Він ефективний лише проти молодих бур’янів.
Також садівники використовують соду як добриво для смородини. У цьому випадку її застосовують на початку весни або в середині осіннього періоду разом з комплексними добривами. Хтось вважає за краще змішувати бікарбонат натрію з дріжджами, в яких містяться цінні вітаміни і мікроелементи. Сода стає при цьому високоефективним каталізатором, який сприяє насиченню культури корисними речовинами.