Як правильно обрізати троянди влітку, щоб отримати другу хвилю дивовижно красивого цвітіння

Для стабільного зростання і цвітіння трояндових кущів потрібне регулярне підрізування гілок з усуненням старих і пошкоджених примірників. Підрізають троянди в літній період для отримання другої хвилі рясного і тривалого цвітіння. У переліку квітучих влітку сортів Авіла Палас, Айсберг, Акварель, Домінік Луазо, ругоза Альба і т.д.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Наука і правда

Правила підбору троянд і рекомендації по догляду

При розведенні троянд на присадибній ділянці необхідно забезпечити догляд, підрізування. У переліку різновидів троянд для вирощування влітку такі сорти:

1. Авіла Палас – є класичним видом. Бутони ніжно-червоного, рожевого відтінку. Сорт використовують для бордюрних посадок або в якості солітера. У висоту кущ досягає 1 м. Культура стійка до хвороб, комах-шкідників. При підрізуванні і правильному догляді цвітіння триває все літо. Грунт повинен бути дренованим.

2. Айсберг – плетистий сорт стійкий до змін температур. Бутони білосніжного кольору в діаметрі більше 6-7 см. Культура оптимальна для оформлення арок, пергол, створення багатоярусних композицій. Сорт відрізняється ніжними ароматами. Цвітіння триває з липня до жовтня. Висота кущів досягає 200-300 см, а ширина рослини – близько 100 см.

3. Сорт Акварель відноситься до чайно-гібридних. Діаметр бутонів досягає 10-12 см, вони відрізняються ніжним ароматом. У висоту кущі досягають 80-90 см. Культура стійка до хвороб, невибаглива в догляді, вимагає регулярного підрізування.

4. Ругоза Альба відрізняється білими квітами з тичинками золотого відтінку. При підрізуванні сорт може цвісти все літо. Культура підходить для застосування в оформленні миксбордера, живоплоту. Вирощується рослина в родючому ґрунті.

Підрізування кущів влітку

Продовжити час цвітіння троянд допоможе підрізування гілок, прибирання відцвілих бутонів. Найбільш ефективна обрізка кущів, подібна до санітарної весняної процедури. Буде потрібно зрізати підсохлі пагони, хворі і ослаблені екземпляри. Садівники рекомендують також прибирати гілки, які ростуть у напрямку всередину рожевого куща. Після відцвітання бутонів потрібно зрізати верхні нирки на стеблах, на яких не буде сильних пагонів.

Чайно-гібридні різновиди зрізають рясніше відповідно до наступних рекомендацій квітникарів:

— На кущах 1-2 роки зростання зберігають після підрізування по 2-3 бруньки на гілках, які розташовуються на висоті від 15 см від ґрунту.

— На дорослих посадках зберігається по 4-6 нирок на стеблах в центрі чагарнику, на пагонах бічних залишають по 2-4 бруньки.

— Після завершення підрізування кущів надають кулясту акуратну форму.

— Підрізаю троянди за допомогою секатора або садових ножиць. Інструменти повинні бути гострими, продезінфікованими.

Після такої процедури виконуються підгодівлі чагарників із застосуванням комплексних засобів.

Для маніпуляції потрібно використовувати склади в кількості 1/3 стандартного обсягу для кожного чагарнику троянди. Підживлення вносяться в грунт в ранковий або вечірній час.

При правильному виконанні процедур влітку троянди не втрачають захисні властивості, показники зимостійкості. До осені подразнені кущі встигають відновитися, цвітіння буде більш рясним.