Знайшла рецепт квасу в газеті 30-річної давності: смачніше ніколи не пила

Квас — традиційний літній засіб для втамування спраги. Існує маса способів його приготування. Але я використовую всього два. Їх я знайшла в «Комсомольской правда» 30-річної давності. Для початку пропоную вам приготувати класичний варіант квасу. У ньому немає ніяких додаткових смакових добавок. Інгредієнтів теж досить мало, всього п’ять.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Лебедине гніздо

Нетлінна класика
Отже, вам знадобляться такі складові:

  • Буханець хліба. Хліб неодмінно повинен бути черствим. Я використовую з житнього борошна. Він надає напою особливий смак і аромат, а також добре сприяє процесу бродіння.
  • 2 склянки цукру. Їх достатньо, щоб квас придбав необхідну солодкість, але не був при цьому надто нудотним.
  • 5 літрів чистої негазованої води.
  • 25 г свіжих дріжджів.

Приготування сухарів

Тепер приступаємо до приготування. Для початку потрібно підготувати хліб. У рецепті потрібно використовувати тільки черстві сухарі.

Готуються вони дуже просто. Розріжте буханець на скибочки. Вони повинні бути не дуже тонкими (інакше вони в воді перетворяться в кашу), але і не товстими.

Викладіть хлібні скибочки на деко рівномірним шаром. Підсушіть їх у духовці, щоб вони перетворилися в сухарики.

Уважно стежте за тим, що відбувається в духовці. Хліб не повинен підгоріти, інакше смак напою безнадійно зіпсується. Ніколи не кладіть у воду горілі скибочки. Краще зробіть нову, поки не підгорілу партію.

Дати настоятися, а потім процідити

У каструлю помістіть сухарі. Залийте їх водою. Далі вам потрібно поставити суміш настоюватися годин на вісім.

Після закінчення відведеного для настоювання часу процідіть рідину через друшляк. Вилийте проціджений рідина в ту ж каструлю, додайте дріжджі. Також для стимулювання процесу бродіння вам потрібно додати цукор.

Гарненько все розмішайте, щоб не було крупинок цукру і грудочок дріжджів. Заготівля для напою готова. Накрийте каструлю щільною кришкою.

Тепер вам потрібно поставити каструлю в тепле місце на дві доби. Уникайте потрапляння на каструлю прямих сонячних променів, нехай вона стоїть в темному місці.

Коли процес бродіння закінчиться, саме час розлити напій по пляшках. Але для початку рідину потрібно процідити. Для цієї мети я використовую складену в декілька шарів марлю.

Розлийте квас по пляшках. Щільно закрутіть кришку.

Для любителів оригінальних смаків

Ще один варіант, який я часто використовую в літній сезон, — квас на основі цикорію. Так, здається все це дивним, але цикорій надає неповторний смак. Спробуйте і ви.

Отже, для приготування корінцевий квасу вам знадобляться наступні інгредієнти.

  • 3 чайні ложки цикорію. Ви без праці можете знайти цикорій в будь-якому магазині. Він використовується як замінник кави, але прекрасно підходить і для цього напою.
  • 3 літри чистої негазованої води.
  • 10 столових ложок цукру. Більше, ніж в класичному варіанті. Але у цикорію є якась гіркота, яку потрібно нейтралізувати за допомогою цукру.
  • Чайна ложка сухих дріжджів.
  • Чайна ложка лимонної кислоти.

Швидко і просто

Для початку в каструлі доведіть до кипіння літр води. Цукор змішайте з меленим цукром, додайте лимонну кислоту. Отриману суху суміш залийте окропом.

Злегка нагрівайте півлітра води. Далі киньте в воду дріжджі, розмішайте. Вони повинні повністю розчинитися.

Змішайте цікоріевий суміш з дріжджовий. Долийте воду, що залишилася. Розлийте рідина по пляшках.

Щільно закрийте пробками. У теплому місці квас повинен простояти годин дванадцять. Потім пляшки можна поставити в прохолодне місце.

Не вдається скопіювати.