Різдвяний стіл: які 12 страв є традиційними
В Україні 6 січня, відзначають Святвечір, а 7 січня відзначають Різдво Христове.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Ukr.Media.
Православні християни у Святий вечір не вживають їжу до появи на небі першої зірки. Лише після її появи сідають за святковий стіл.
В цей день все ще триває Різдвяний піст, тому страви на святковому столі повинні бути пісними. Їх повинно бути рівно дванадцять, як і апостолів Ісуса Христа.
Обов’язкова страва різдвяного столу – кутя, яку готують з пшениці або рису з родзинками.
У Святвечір не можна запивати їжу водою – тільки узваром. Кутя і узвар – перші дві з 12 обов’язкових страв різдвяного столу.
На перше подають пісний борщ або капусняк.
На стіл також прийнято подавати хліб.
Голубці – як символ любові Божої і Святого Духа, адже в назві є відсилання до «голубу».
Вінегрет – він також може стати відмінною альтернативою гарніру.
Вареники – як символ достатку.
Соління – відмінне доповнення до будь-якого столу.
Риба – загальноприйнятий символ Христа. І навіть перших апостолів – рибалок – звали «ловцями душ людських».
Гриби – універсальний продукт під час практично кожного православного посту.
Запечені яблука – їх можна запекти з медом і родзинками, додавши в процесі готування корицю і гвоздику.
Пісні пиріжки або пампушки – як символ здоров’я і щастя.