Макарони по-флотськи: чому страва має таку назву і невеличкий секрет її приготування

Класичний рецепт знаменитої кулінарної страви з «флотською» назвою складається з відварених макаронів і обсмаженого тушкованого м’яса або фаршу, в який додані ріпчаста цибуля, перець і сіль. Вперше під назвою «макарони по-флотськи» вона з’явилася в середині XX століття.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Ukr.Media.

Прообраз рецепту знаменитої страви розмістила в 1909 році у своїй книзі «На допомогу господиням» Софія Григорович. З вареними макаронами вона пропонувала змішувати дрібно рубану шинку або солонину. Подавалася ця страва на стіл з тертим сиром.

Перша «флотська» згадка про неї пов’язана з матросами лінкора «Гангут», які в середині осені 1915 влаштували бунт на своєму судні. Завантаживши вугілля на корабель, вони цілком справедливо за традицією зібралися підкріпитися макаронами з м’ясом, але були змушені обмежитися ячною кашею.

Радянська «Книга про смачну і здорову їжу», видана в кінці 30-х років, містила статтю про «макарони з м’ясом». Рецептура цих консервів нагадувала знамениту «флотську» страву. Минув час і їх полюбили широкі маси радянських громадян. Тоді партійне керівництво вирішило увічнити прив’язку страви до флоту. Вперше її рецепт з нинішньою назвою був опублікований в 1955 році в «Кулінарії», а через десять років продубльований в «Самобутній кухні». Ці книги користувалися великою популярністю у радянських господинь.

Існує кілька основних варіантів рецепту «макаронів по-флотськи», які залежать від того, з якої м’ясної продукції хочуть приготувати страву, і як вона оброблена. Це може бути лівер, сублімований або м’ясний фарш, консервоване тушковане або відварне м’ясо. Найчастіше в нашій країні господині використовують обсмажений м’ясний фарш, в який додана цибуля.

Простіше і швидше за все можна приготувати «макарони по-флотськи», якщо використовувати консервоване тушковане м’ясо (тушонку).

Всі варіанти рецептів страви допускають обсмажування. Також м’ясо і макарони можна припустити, варити, томити і тушкувати.

В кінці статті хочемо поділитися з вами основним секретом приготування. Щоб страва вийшла справжньою, вона повинна бути зроблена виключно чоловіком (жінки-коки на флоті зустрічаються рідко).

Не вдається скопіювати.