У неділю ввечері роблю тісто на весь наступний тиждень. Щоранку на столі свіжа випічка
Тісто за цим рецептом прекрасно може зберігатися до 7 днів в холодильнику, і воно жодного разу у мене ще не перекисло. Я роблю таке тісто на весь тиждень, як правило, подвійну порцію, а вранці мої рідні наминають свіженькі булочки або сосиски в тісті, наприклад.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка
З тістом зручно працювати, не треба присипати поверхню борошном, воно не прилипає ні до столу, ні до рук.
Для того, щоб приготувати тісто, я беру:
- борошно – 650 грамів;
- вершкове масло – 200 грамів,
- молоко – 250 мл.,
- 2 яйця,
- 11 грамів сухих дріжджів (якщо дріжджі пресовані, їх треба брати в 3 рази більше),
- чайну ложку солі і 100 грамів цукру (якщо хочеться несолодку випічку, цукор зменшуємо на половину).
Покроковий процес приготування:
Молоко повинно бути теплим, а масло треба розтопити і охолодити до кімнатної температури.
В молоко додаю сіль, цукор і розмішую все, поки кристалики повністю не розчиняться.
Потім по черзі додаю яйця і масло.
Все добре розмішую, щоб продукти добре об’єдналися. Змішую борошно з дріжджами і всипаю їх до рідких інгредієнтів.
Замішую тісто. Якщо є тістомісильник, можна скористатися ним, якщо такого помічника немає, вимішувати треба руками. До тих пір, поки тісто не стане гладким. На це йде хвилин 15. Тісто треба розминати, розтягувати, можна залишати на столі, щоб воно трохи ущільнилося.
Якщо часу немає, виручає хлібопічка. Засипаю всі продукти в чашу, ставлю режим замішування тіста і через 20 хвилин все готово. Але повірте, з цим тісто так приємно займатися руками.
Укладаю тісто в пакет і прибираю його в холодильник, на ранок вже можна пекти.
Тісто піднімається і в холодильнику, але не кисне.
Хоч і на початку воно здається надто м’яким, після холодильника вже не так. Масло застигне трохи і з тістом працювати зручно.
Відщипую трохи тіста, з урахуванням того, скільки знадобиться, інше прибираю назад в холодильник.
Можна зробити булочки з родзинками. Тісто скачати в джгутики.
І поступово розкачати по черзі в невеликі пласти. Треба розкачати всі джгутики по черзі, щоб клейковина трохи розслаблялася і тісто не зменшувалося назад.
Поступово виходять заготовки потрібної довжини і ширини.
На одну половину викладаю промиті і просушені родзинки, защипуємо край і скачуємо джгут.
Далі залишиться скрутити булочки, як равлика, викласти на деко, хай годину розстоюються. Пару раз не вичікувала, поставила в духовку на 30 хвилин, все добре піднялося.
Перед тим, як булки садити в духовку, змащую їх сумішшю жовтка і молока, будуть блискучі.
А ось які сосиски в тісті у мене вийшли.
А на сьогодні у мене все! Готуйте з задоволенням і приємного апетиту.