Консервування. Ідеальний універсальний маринад. Давно не шукаю інших рецептів

Є у мене рецепт універсального маринаду. Я мариную ним практично все – огірки, помідори, кабачки, патісони, буряк, овочеві асорті. Завжди кладу різноманітні спеції і трави і тому смак у консервації абсолютно різний. А баланс сіль-цукор-оцет настільки чудовий, що я вже давно не шукаю інших рецептів.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка

Універсальний маринад на 2 літри води:

  • 4 столові ложки цукру (з гіркою)
  • 3 столові ложки солі (без гірки)
  • закипає і відразу додаємо 2 столові ложки оцтової есенції 70%

Не треба лякатися, що в маринаді використовується оцтова есенція. Повірте, виходить зовсім не гостра консервація, дуже ніжний збалансований смак. І ще один моментік у нас дуже жорстка вода і при додаванні есенції треба враховувати, що маринад «скипає» і може виплеснутися на плиту. Тому додаємо норму по чуть-чуть, даючи заспокоїтися бурлінню.

Мариновані огірки

Огірки миємо, заливаємо холодною водою і залишаємо на 5 годин.

Банки і кришки стерилізуємо. Можна банки просто добре промити з содою.

У кожну літрову банку кладемо спеції:

  • запашний перець горошком
  • лавровий лист
  • 1 гвоздичку
  • різані листя хрону (або шматочки кореня хрону, або дубовий лист)
  • зубчики часнику
  • парасольку кропу
  • лист чорної смородини
  • шматочок гострого червоного перцю (для любителів гостренького), а можна і не класти
  • як варіант петрушку, або селеру, кінзу, базилік це теж на любителя

Потім укладаємо огірки і заливаємо киплячим маринадом.

Стерилізувати 1л банку 10 хв.

Закриваємо кришками. Перевертаємо догори-ногами. Нехай остигає.

Для розрахунку:

2 літри маринаду – виходить в середньому 4 літрових банки консервації.

Маринована буряк

Буряк відварюємо до готовності. Чистимо і нарізаємо на кубики (у мене для цього є спеціальна овочерізка).

У стерилізовані банки (1л) кладемо:

  • 3 гвоздики
  • вишневий лист
  • запашний перець горошком

Наповнюємо банки до верху нарізаним буряком (не утрамбовуючи) і заливаємо киплячим маринадом. Закриваємо кришками.

Банки з буряком я не стерилізую, перевертаю і залишаю так остигати.

Зберігається чудово!

Не вдається скопіювати.