Секрет приготування домашнього хлібного квасу
Я раніше була байдужа до квасу, а тепер і влітку і взимку це не замінний напій в нашій родині.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
Ось що потрібно, щоб приготувати цей напій:
- Чорний хліб – 400 гр
- Вода – 4 літри
- Свіжі дріжджі – 10 гр
- Ізюм – 50 гр
- Цукор – 150 гр
Приготування квасу
Хліб нарізаємо невеликими кубиками або скибочками, як зручно. Відправляємо в духовку, щоб трохи підсушити і «підзолотити», хвилин на 15. Дуже важливо не спалити хліб! Інакше квас буде гірчити.
Викладаємо готові сухарики в трилітрову банку і заливаємо 2 літри кип’ятку. І залишаємо при кімнатній температурі, до повного охолодження. Можна залишити на ніч.
Проціджуємо настій через марлю, складену в 6-8 шарів. Хліб в марлі трохи віджимаємо теж.
Віджатий хліб повертаємо в банку і знову заливаємо 2 літрами кип’ятку.
Залишаємо постояти, тепер на годину.
Через цей час знову проціджуємо настій через марлю і відживаємо хліб.
У великій каструлі з’єднуємо обидві рідини.
Свіжі дріжджі викладаємо в миску або стакан і додаємо трохи хлібної рідини. Перемішуємо і розминаємо, нам необхідно, щоб дріжджі розчинилися в цій рідині.
Виливаємо їх в каструлі і перемішуємо.
Додаємо цукор і ізюм. Ізюм запарювати не потрібно, просто помити. Перемішуємо.
Накриваємо кришкою і залишаємо при кімнатній температурі мінімум на 8 годин. Для зберігання в холодильнику необхідна ємність з щільною кришкою. Переливаємо і ставимо в холодильник на 4 години, щоб він охолов.
Тепер все готово і можна пробувати!
Квас виходить газований, з приємною пінкою. Найкращий напій від спеки – натуральний домашній квас.
До речі, хліб вибирайте смачний від цього залежить смак квасу.