Ці секрети допоможуть отримати гарний врожай капусти
Капуста качанна належить до числа найважливіших культурних овочевих рослин і вирощується з найдавніших часів у всьому світі, мабуть, за винятком лише пустель і регіонів Крайньої Півночі. Капуста смачна і малокалорійна, характеризується низькою собівартістю вирощування і великим сортовим розмаїттям.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Ukr.Media.
Та й користі білокачанної капусти (а саме вона з усіх видів капусти — лідер з культивування на наших городах) не позичати. За кількістю глюкози капуста випереджає яблука і апельсини, фруктози — картоплю і моркву, аскорбінової кислоти — цитрусові. Її сік гарно позначається на роботі серцевого м’яза, загоює виразки шлунку і дванадцятипалої кишки та навіть нормалізує сон.
Вирощування білокачанної капусти — не найскладніше заняття. Але, як і для будь-якої городньої рослини, у її культивуванні існують деякі нюанси, без знання яких отримати гарний врожай міцних смачних качанів, які будуть до того ж довго зберігатися, може не вийти. Саме про такі “секрети” ми вам сьогодні і нагадаємо.
Визначтеся з сортом
Не уся капуста однакова, навіть якщо на перший погляд качани різних сортів і гібридів виглядають майже ідентичними.
Перш ніж купувати пакетики з капустяним насінням, визначтеся — на що ви очікуєте. Ви збираєтеся якомога довше зберігати качани після збору або головне — встигнути поласувати соковитим листям під час сезону? Чи будете ви консервувати зібрану капусту на зиму або з’їсте її свіжою? Для вас важливіша підвищена врожайність обраного сорту або стійкість до захворювань? Хочете отримати врожай якомога раніше або готові чекати до глибокої осені? Потрібні дуже великі качани або важливіші їх щільність, смак і соковитість?
Не останню роль у виборі сорту або гібрида капусти грають і кліматичні умови вашого регіону. Є капуста більш-менш невибаглива у вирощуванні, з різною стійкістю до тривалої спеки або холодів, з різною реакцією на нестачу вологи або склад ґрунту і т. д.
Зважте усі ці нюанси, перш ніж висаджувати капусту на грядки, щоб у результаті не розчаруватися і отримати саме те й саме тоді, коли потрібно вам.
Не помиліться з термінами посіву
Вирощувати капусту можна розсадним або безрозсадним способом. У обох випадках важливо не помилитися з часом посіву насіння. Якщо зробити це занадто рано, розсада може перерости і витягнутися, поки погода стане доречною для її висадки у ґрунт. Якщо занадто пізно — може не встигнути достигнути і сформуватися.
Зрозуміло, щоб отримати міцні здорові рослини, потрібно спочатку обрати якісний посівний матеріал і не забути знезаразити його та ґрунт перед посівом.
Ось вам невелика шпаргалка щодо термінів посіву капусти на розсаду:
Ранні сорти
Їх краще висаджувати у третій декаді березня, за 45-50 днів до висадки розсади у ґрунт.
Середньостиглі
Ці сорти треба висаджувати до кінця другої декади квітня, за 35-45 днів до висадки.
Пізні
Їх краще посадити до кінця третьої декади квітня, за 30-35 днів до висадки у ґрунт.
З безрозсадним способом вирощування капусти (посів насіння прямо у ґрунт) доведеться орієнтуватися на клімат вашого регіону. Весняний посів здійснюється з кінця квітня до кінця липня, підзимовий — коли встановиться стабільна від’ємна температура.
Подбайте про розсаду
Щойно насіння капусти проклюнеться з землі, йому знадобиться увага. Вам належить піклуватися про створення для нього сприятливих умов, про полив, захист від хвороб і про якісні підгодівлі.
Важливо не давати ґрунту пересихати або замокати. У першому випадку розсада може загинути, а у другому випріти або загнити. Поливайте у піддон у міру просихання ґрунту.
Дотримуйтесь температурного режиму — 15-17° С вдень і 8-10° С вночі.
Досвічуйте рослини — молодій капусті для гарного зростання необхідно отримувати близько 12-15 годин світла на добу.
Не забувайте, що більшість субстратів для розсади є “порожніми”, тому сходи потрібно буде підгодовувати:
- спочатку у фазі 3 листочків (Нітрофоска, Растворин, Кеміра-універсал),
- потім — за тиждень до висадки у ґрунт (сечовина і сульфат калію).
Якщо розсаду вразила чорна ніжка, видаліть і знищіть усі хворі рослини разом з ґрунтом, а здорові сіянці пересадіть у окремі ємності зі знезараженим ґрунтом, поставте у тепле місце, забезпечте затінок, після підсихання ґрунту полийте розчином будь-якого фунгіциду (Фітоспорин-М, Бактофіт і т. п.). Проти можливих грибкових захворювань може допомогти передпосівне знезараження насіння капусти і ретельне дотримання агротехніки.
Оберіть і підготуйте місце у городі
Найкраще капуста росте на відкритих, добре освітлених ділянках з пухким родючим ґрунтом. Культура надає перевагу нейтральним або слаболужним ґрунтам (рН 6,7-7,4). Більш кислий ґрунт треба вапнувати.
Вдалі попередники для капусти — картопля, томати, цибуля, горох, квасоля, боби, огірки, морква, сидерати. Не варто висаджувати капусту на грядках, де минулого року росли хрестоцвіті культури: гірчиця, ріпак, хрін, редис, редька, ріпа, бруква, турнепс і т. д.
Підготуйте грядки до посадки
- під час осіннього перекопування внесіть вапно або доломітове борошно з розрахунку 450-600 г на 1 кв. м;
- навесні за кілька тижнів до висадки розсади видаліть бур’яни і коріння попередніх культур, перекопайте ґрунт, щоб він встиг осісти;
- зробіть розмітку грядок з урахуванням того, що відстань між саджанцями має становити не менше 40 см.
Посадка розсади капусти
- ширина міжрядь — 50-70 см;
- відстань між рослинами у ряду — 40-50 см;
- глибина посадки — заглиблюйте у землю до справжніх листочків.
Для кожного саджанця викопайте невелику ямку і додайте у неї 2 ст. л. деревної золи, яка дозволить рослині добре вкоренитися, 1 ч. л. нітрофоски і 200 г перегною. Усе ретельно перемішайте і рясно полийте. Потім обережно дістаньте рослину разом із земляною грудкою з горщика і опустіть у лунку. Присипте сухою землею і трохи притисніть. Якщо сонце сильно пече, спочатку створіть затінок для саджанців, щоб вони змогли зміцніти. Під час посадки стежте за тим, щоб не засипати точку зростання, інакше рослини можуть загинути.
Вчасно і правильно висадіть розсаду у город
У ґрунт розсаду капусти висаджують у наступні терміни:
- початок травня (під нетканий матеріал) — ранні сорти — вік розсади 44-55 днів);
- середина травня — пізні сорти (вік розсади 35-50 днів);
- початок червня — середньостиглі сорти (вік розсади 35-45 днів).
До часу висадки розсада ранніх сортів має бути заввишки у 13-15 см і мати 5-6 листочків, середніх і пізніх сортів — заввишки у 15-20 см і з 6-7 листочками.
Не забудьте почати гартувати розсаду капусти приблизно за 10 днів до висадки у ґрунт. У перші дні достатньо на 3-4 години відчиняти у приміщенні кватирку. У наступні кілька днів сіянці можна на кілька годин виносити на засклений балкон або лоджію.
Дотримуйтесь агротехніки вирощування капусти
Капуста потребує рясного поливу, особливо це є актуальним у спекотні дні. Полив здійснюйте вранці або ввечері. Дуже бажано це робити теплою водою, яка не є холоднішою за 18° C.
Наскільки рясно поливати капусту? Перші 2 тижні після висадки у ґрунт рослини поливають кожні 2-3 дні, витрачаючи на 1 кв. м близько 8 л води (стежте за тим, щоб ґрунт навколо молодих рослин не пересихав). Потім капусту поливають один раз на тиждень з розрахунку 13-15 л води на 1 кв. м. За місяць-півтора до збору врожаю полив необхідно зменшити, а за кілька тижнів взагалі припинити, щоб надлишок вологи не пошкодив качани.
Найбільше культура потребує поливу під час формування вилків. У ранніх сортів це відбувається у червні, у пізньостиглих — у серпні.
Якщо на вулиці спека, капуста добре відгукнеться на дощування (штучне зрошення). Якщо йдуть тривалі дощі, то необхідно обмежити споживання капустою води, щоб не допустити розтріскування качанів. Для цього коріння трохи підрізають лопатою.
Пам’ятайте, що частий полив або дощі роблять ґрунт більш щільним, і на його поверхні утворюється кірка, через яку доступ повітря до коріння капусти ускладнюється і рослина гірше розвивається. Тому регулярно розпушуйте ґрунт навколо кущів на глибину у 7-8 см, руйнуючи ущільнений шар ґрунту. Періодично варто підсипати землю до кожної рослини — підгортайте її на висоту у 5-7 см. Під час спеки грядку капусти краще замульчувати, що допоможе уникнути швидкого випаровування вологи і надмірного перегріву ґрунту.
Підгодовуйте капусту
Навіть якщо перед висадкою капусти ви “зарядили” грядку добривами за усіма правилами, щоб качани виросли великими і смачними, підгодуйте капусту кілька разів у період вегетації.
Першу підгодівлю капусти проводять через 2-3 тижні після висадки розсади у ґрунт. У 10 л води розводять по 10 г сечовини і хлористого калію, а також 20 г суперфосфату. На кожну рослину витрачають по 0,5 л розчину. Альтернатива — 1-2 ст. л. аміачної селітри на 10 л води, по 1,5 л розчину під рослину.
Другу підгодівлю проводять через 12-20 днів після першої. Застосовують настій коров’яку (1:10), пташиного посліду (1:15) або розчин нітрофоски (2 ст. л. на 10 л води). Під кожну рослину виливають по 1 л суміші.
Третю підгодівлю (середньостиглих і пізніх сортів) проводять через 10-14 днів після другої. У 10 л води розводять 2 ст. л. суперфосфату і 15 г добрив з мікроелементами. По 1-1,5 л під рослину.
Четверту підгодівлю (лише для найбільш пізніх сортів, що йдуть на зберігання) проводять за 3 тижні до збору врожаю. Капусту поливають розчином сірчанокислого калію (40 г препарату на 10 л води).
Не забувайте боротися з хворобами і шкідниками
Агротехніка агротехнікою, але якщо вашу капусту пригнічують хвороби і шкідники, то гарного врожаю ви точно не дочекаєтеся.
Для боротьби із захворюваннями і профілактики їх появи — Агат-25, Імуноцитофіт, Споробактерин, Фітоспорин-М, Бісолбісан, бордоська рідина.
Для знищення шкідників — Фітоверм, Біотлін, Антитлін, Аліот, Табазол, Актара, Бітоксибацилін, Лепідоцид, Іскра, Герольд, Фуфанон-Нова, Кінмікс, Карбоцин, Землін, Феррамол, УліЦид, Брос, Гроза-3, Слимакоїд.
Не забувайте також про дієві санітарні та агротехнічні заходи профілактики появи хвороб і шкідників — дотримання сівозміни, боротьбу з бур’янистою рослинністю, ретельне осіннє перекопування ґрунту, видалення рослинних залишків з ділянки, дезінфекцію городніх інструментів, опудрювання рослин золою і тютюновим пилом.
Вчасно і грамотно зберіть урожай
Качани капусти ранніх сортів починають зрізати приблизно з середини червня, більш пізніх — з кінця червня — на початку липня. Передчасний збір врожаю не дасть овочам достигнути, а прибрані недозрілими, вони не пролежать і кількох місяців. Ознака припинення росту качана — пожовтіння нижніх покривних листочків.
Капусту, яка призначена для тривалого зберігання, прибирають з настанням стійкого похолодання або після перших невеликих нічних заморозків (якщо качани потраплять під сильні морози та їх верхні листочки підмерзнуть, вони будуть погано зберігатися і швидко зіпсуються) — коли денна температура впаде до 3-5° С, а нічна майже до 0° С. Для середньої смуги зазвичай це вересень.
Прибирайте врожай під час сухої погоди. Зрізуючи, залишайте у капусти невелику частину качана (до 3 см) і пару міцних литочків, що вкривають її. Зрізану капусту відсортуйте перед зберіганням і протягом доби просушіть у теплому, добре провітрюваному місці.