Чому підживлення попелом нічого не дає: поширені помилки які роблять добриво не ефективним

Деревний попіл вважається одним з найбільш часто використовуваних городниками добрив. Його вносять під посадки, щоб культури наситилися корисними мікроелементами. Однак не завжди мінеральний залишок може послужити хорошу службу.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Наука і правда

Іноді після збору кволого врожаю городники задаються питанням – чому внесене добриво не допомогло? Значить, були допущені якісь помилки. Розберемося, що саме зводить ефективність засобу до мінімуму.

Головні помилки при використанні попелу

Мало хто знає про те, що попіл втрачає свої корисні властивості після намокання. Полежавши під дощем або в сирому приміщенні, він стає непридатним для подальшого використання.

Справа в тому, що вода вимиває з добрива всі потрібні рослинам мікроелементи. Також зникає луг – речовина, яка здатна вбити шкідливі грибки. В результаті від попелу залишаються непотрібні відходи.

Виходячи з усього перерахованого вище, можна зробити висновок – не можна використовувати зібраний після дощу попіл. Ще одне важливе правило – мінеральний залишок необхідно зберігати в сухому приміщенні і в закритій ємності.

Як визначити якість попелу

Щоб зрозуміти, чи не втратив попіл свої корисні властивості, можна використовувати спеціальний тест, призначений для визначення кислотності грунту. Чим вище показник лугу на смужці, тим ефективніше добриво.  

До речі, бажано використовувати свіжий попіл, так як з часом він починає втрачати потрібні мікроелементи.