Смачна і ароматна заготовка – полуниця у власному соку! Всього 2 інгредієнта
Той, хто вирощує щось на своїй ділянці знає, що навіть на етапі збору врожаю, його справи далеко не закінчені. Адже зібраний урожай ще потрібно переробити і заготовити!
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка
Завдяки заготовці в своєму соку, полуницю можна зберегти практично в первозданному вигляді: ягоди залишаються цілими і щільними, а також зберігають свої смак, колір і аромат. Ще такий метод заготівлі відмінно підійде тим, хто не любить додавати багато цукру.
Вам будуть потрібні:
- полуниця – 1 кг;
- цукор – 250-300 г
На виході: 1 л полуниці у власному соку
Спочатку добре миємо й просушуємо ягоду, тільки після цього видаляємо плодоніжки. Якщо прибрати їх раніше, полуниця може пом’ятися, так як плодоніжки вбирають вологу, а значить, запобігають розкисанню ягоди.
Будемо складати полуницю шарами і пересипати цукром зі співвідношення: на 1 кг ягоди – 250-300 г цукру. Так викладаємо всю полуницю і залишаємо її віддавати сік на 8-12 годин, а краще на всю ніч.
Можна залишити ягоду в кімнаті, але якщо у вас жарко, то краще заберіть її в прохолодне місце.
Після ночі полуниця дуже добре віддала сік. Тепер розкладаємо її в підготовлені баночки приблизно по плечики. Спочатку розкладаємо ягоду без соку, так як на дні швидше за все залишився цукор.
Потім добре перемішуємо цукор і заливаємо отриманий сік в банки, залишаючи по кілька см від шийки.
Дно каструлі закриваємо решіткою або застеляємо тканиною, щоб банки не торкались дна. Виставляємо банки з полуницею в каструлю, в яку потім заливаємо теплу воду. Вода повинна на 2-3 см не доходити до шийки, щоб під час кипіння вона не залилася в банку.
Накриваємо банки кришками, каструлю теж закриваємо кришкою і ставимо її на плиту. Доводимо воду до кипіння, після чого переводимо в стан легкого булькання. Стерилізуємо банки: 0,5 л – 10 хвилин, 700 мл – 12-13 хвилин і 1 л – 15 хвилин.
По закінченні цього часу виймаємо банки з каструлі, закатуємо, перевертаємо догори дном і залишаємо до повного охолодження без додаткового укутування.
Таку заготовку можна зберігати в погребі чи в прохолодному місці в квартирі.
А нижче ви можете подивитися відео з докладним рецептом полуниці у власному соку.