Кабачкова ікра – рецепти, які мають бути у кожної господині
Мабуть, одна з найулюбленіших страв взимку – кабачкова ікра. Ніжна, ароматна і дуже смачна. Хоч на хліб намазуй, хоч до м’ясних страв подавай. Кабачкова ікра завжди в пошані!
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
Необхідні продукти:
- кабачки або цукіні (очищені) – 4 кг
- цибуля – 1 кг
- морква – 1 кг
- помідори – 500 г
- томатна паста – 300 г
- цукор – 200 г
- олія соняшникова – 150 г
- оцет столовий 9% – 130 мл
- сіль – 2 ст. л.
- паприка солодка мелена – 10 г
Покроковий процес приготування:
1. Свіжі кабачки або цукіні миємо й чистимо від шкірки. Якщо насіння в кабачках вже тверді, то також очищаємо і від насіння. Очищених, підготовлених кабачків маємо отримати 4 кг. Підготовлені кабачки нарізаємо великими шматочками.
2. 1 кг цибулі нарізаємо півкільцями. Нарізану цибулю розділяємо на дві порції і обсмажуємо її в невеликій кількості соняшникової олії.
3. 1 кг моркви натираємо на грубій терці. Терту моркву також розділяємо на 2-3 порції і обсмажуємо її на сковорідці до м’якості.
4. Беремо півкілограма свіжих помідорів і робимо на кожному з них хрестоподібний надріз. Всі помідори заливаємо кип’ятком і залишаємо на 5 хвилин. Через 5 хвилин з помідорів знімаємо шкірку. Очищені помідори нарізаємо великими шматками.
5. У велику каструлю, я взяла 15 літрову, на дно наливаємо 80 мл рафінованої соняшникової олії. Кладемо 4 кг нарізаних кабачків, кг обсмаженої моркви, півкілограма свіжих очищених від шкірки помідорів і 1 кг обсмаженої цибулі. Сюди ж додаємо 130 мл 9% столового оцту, 10 г меленої солодкої паприки, 200 г цукру і 2 ст. л. з гіркою солі.
6. Все перемішуємо і ставимо на вогонь. Варимо під кришкою на невеликому вогні періодично перемішуючи приблизно годину-півтора.
7. Через приблизно півтори години знімаємо каструлю з вогню. Всю суміш подрібнюємо до однорідності, найзручніше це робити занурювальним блендером. Також ікру можна подрібнити за допомогою м’ясорубки або в чаші блендера.
8. У подрібнену кабачкову ікру додаємо 300 г томатної пасти і добре перемішуємо. Каструлю з ікрою знову ставимо на невеликий вогонь і варимо під кришкою періодично перемішуючи ще приблизно 30 хвилин. Будьте обережні, не обпечіться, так як густа ікра при кипінні сильно бризкається.
9. Готову ікру знімаємо з вогню і відразу ж розкладаємо по стерилізованим банкам і закатуємо стерилізованими кришками.
Закочені банки перевертаємо догори дном і зверху накриваємо рушником. У такому вигляді залишаємо банки до повного охолодження.
З цієї кількості інгредієнтів у мене вийшло 6 літрів готової кабачкової ікри.
Кабачкова ікра в рукаві для запікання
Якщо ви любите кабачкову ікру, то обов’язково спробуйте цей рецепт. Готується все дуже-дуже просто! І виходить при цьому дуже смачно!
Необхідні продукти:
- Кабачок (бажано молодий) – 2 шт.
- Помідор – 2 шт
- Морква 1-2 шт.
- Перець солодкий – 1 шт. (Можна не додавати)
- Цибуля – 2 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений
- Олія соняшникова – 3 ст.л.
З такої кількості інгредієнтів виходить приблизно 700 г
Покроковий процес приготування:
Нарізаю все овочі. Тут не важливо, як їх нарізати. Як зручно – кружечками, брусочками або на кубики.
Викладаю в миску, додаю сіль, трохи чорного перцю і 2 ст.л. соняшникової олії. Перемішую все гарненько.
Зайву рідину зливаю, щоб ікра не вийшла занадто рідкою. Збиваю овочі блендером. І готово!
Кабачкова ікра, заготівля на зиму без стерилізації
Існує багато різних рецептів кабачкової ікри і сьогодні я покажу вам один з улюблених в моїй родині.
Необхідні продукти:
Вихід – 3 л ікри
- 2 – 2,2 кг кабачків.
- 600 г моркви
- 600 г ріпчастої цибулі
- 600 г помідорів
- 300 г солодкого болгарського перцю
- 1 гострий перець (за смаком)
- 100 мл соняшникової олії
- 4 ст.л. цукру (з гіркою)
- 1 ст.л. солі (з гіркою)
- 50 мл 9% оцту
Покроковий процес приготування:
Всі овочі необхідно помити і при необхідності очистити. Кабачки намагайтеся вибирати молоденькі, з тоненькою шкіркою, такі кабачки не потрібно очищати від шкірки і насіння.
Оскільки всі продукти будемо подрібнювати на м’ясорубці, то нарізаємо їх не сильно великими шматочками.
Якщо ви будете використовувати зрілі кабачки, то тоді їх потрібно очистити від шкірки і насіння. Подібним чином нарізаємо ріпчасту цибулю, солодкий болгарський перець, моркву, червоний гострий перець (його кількість беріть за вашим бажанням) і стиглі помідори.
Всі овочі підготовлені і тепер необхідно подрібнити їх окремо на м’ясорубці. Прокручуємо кабачки, в іншу чашу цибулю разом з болгарським перцем.
Солодкий перець в цьому рецепті – не обов’язковий компонент, я готувала ікру як з ним, так і без нього, смачно і так, і так, вибір за вами!
В окремий посуд прокручуємо сиру моркву.
І в останню чергу подрібнюємо помідори разом з гострим перцем. Всі продукти підготовлені.
На плиту встановлюємо казан або каструлю об’ємом не менше 5 літрів, в якій будемо тушкувати всі овочі. В першу чергу виливаємо подрібнені помідори, додаємо сіль, цукор і олію.
Все добре перемішуємо, доводимо суміш до кипіння і на середньому вогні кип’ятимо 10 хвилин. Потім в киплячу томатну масу додаємо подрібнену моркву, перемішуємо і варимо ще 10 хвилин. Тепер додаємо в каструлю подрібнені цибулю з болгарським перцем і після закипання тушкуємо ще 10 хв.
Настала черга кабачків. За бажанням можете злити з них виділений сік, але я не буду цього робити, а протушкуй овочі в їх власному соку. Відправляємо кабачки в каструлю, все добре перемішуємо, доводимо суміш до кипіння, зменшуємо вогонь трохи нижче середнього і періодично помішуючи, тушкуємо рівно 1 годину.
Оскільки маса густа і при кипінні сильно булькає, то краще накрити каструлю кришкою, але не щільно – для кращого випаровування вологи.
Через годину додаємо в каструлю оцет, добре перемішуємо і варимо ще півгодини.
На цьому етапі за бажанням можна пробити ікру блендером до отримання однорідного овочевого пюре, але нам подобається саме така текстура – шматочками, тому я залишу як є.
А поки ікра тушкується, підготуємо банки. Я буду використовувати баночки, об’ємом 480 мл., які добре помила, простерилізувала, а кришки прокип’ятила і обсушила.
Кабачкова ікра повністю готова і можна розливати її по банках.
Перевага цього рецепта в тому, що овочі не обсмажуються в олії, а гасяться у власному соку, при цьому кількість олії в рецепті мінімальна, можна сказати, що страва дієтична і низькокалорійна.
Намагайтеся максимально заповнити баночки, щоб в них не залишилося повітря. Щільно закриваємо або закатуємо кришками, перевертаємо і обов’язково вкутуємо.