20 рецептів відмінних заготовок з баклажанів на зиму
Не вся консервація може похвалитися такою ж універсальністю, як заготовки з баклажанів на зиму. Їх можна подавати замість закуски, використовувати в салатах, овочевих рагу, в приготуванні м’яса і будь-яких інших основних страв. Зібрали 20 найсмачніших рецептів!
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
1. Баклажани з часником на зиму
Почнемо з самого простого рецепту без добавок.
Тобі знадобиться: 5 кг баклажанів, 200 г солі, 5 л води, 500 мл соняшникової олії, 500 мл оцту, 200 г часнику.
Приготування: грубо наріж баклажани і провари 4-5 хвилин в солоній воді з оцтом. Роздавлений часник залий розігрітою олією, і змішай з баклажанами. Закатай закуску по банкам.
2. Баклажани з помідорами на зиму
Класичне поєднання на всі випадки життя!
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1,5 кг помідорів, 1 головка часнику, 3 ст.л. цукру, 4 ст.л. соняшникової олії, по 1 ст.л. солі і оцту.
Приготування: очисти помідори від шкірки і подрібни в блендері. Провари томатну пасту 15 хвилин після кипіння і додай нарізані кубиком баклажани, олію, сіль і цукор. Протушкуй овочі півгодини, додай оцет з часником, і ще через 5 хвилин розклади по банкам.
3. Баклажани на зиму із зеленню
Мабуть, сама ароматна заготовка з баклажанів в цій збірці.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1,5 головки часнику, 1 пучок кропу, 1 пучок кінзи, по 2 ст.л. цукру, солі та оцту, 1 л води, 0,5 склянки соняшникової олії.
Приготування: змішай киплячу воду з оцтом, цукром і сіллю, залий нарізані баклажани і провари 7-8 хвилин. Виклади їх в миску, дай воді стекти і додай нарізану зелень з часником і олією. Залиш заготовку на 15 хвилин і закатай в банки.
4. Баклажани з перцем на зиму
Апетитне, красиве і ніжне лечо в твоєму розпорядженні.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 800 г помідорів, по 500 г перцю, цибулі та моркви, 7 зубчиків часнику, 1 склянка соняшникової олії, 100 мл оцту, 100 г цукру, 2 ст.л. солі.
Приготування: очисти помідори і пропусти через м’ясорубку. Перець і цибулю наріж півкільцями, морква натри на грубій терці, а баклажани поріж кубиком. Обсмаж цибулю з морквою в олії, додай інші овочі, сіль і цукор, і протушкуй все на маленькому вогні 30 хвилин. Додай часник і оцет, а ще через 10 хвилин розклади лечо по банкам.
5. Баклажани з морквою на зиму
Для краси радимо викладати овочі в банки шарами.
Тобі знадобиться: 6 баклажанів, 2 моркви, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, 1 склянку води, 5 ст.л. цукру, 1 ст.л. солі, 2 ст.л. соняшникової олії, 0,5 склянки оцту.
Приготування: наріж баклажани кубиком і відправ на 10-15 хвилин в духовку при 200 градусах. Натри моркву на корейській тертці, цибулю наріж півкільцями і подрібни часник. Доведи до кипіння воду, і додай туди оцет, сіль і цукор. Виклади овочі в банки, залий маринадом і закатай кришками.
6. Баклажани на зиму з горіхами
Якщо любиш баклажани по-гостріше, додай стручок перцю або трохи пластівців чилі.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 100 г часнику, 100 г волоських горіхів, 0,5 склянки соняшникової олії, 0,5 пучка петрушки, 3 ст.л. оцту, 1,5 ч.л. солі.
Приготування: наріж баклажани кружечками і запечи 25 хвилин при 200 градусах. Подрібни в блендері зелень, горіхи і часник, і додай до них оцет, сіль і спеції за смаком. Розклади баклажани і горіхи шарами в банки і закатай кришками.
7. Баклажани по-корейськи
Соковиті, трохи хрусткі і дуже корисні.
Тобі знадобиться: 4 кг баклажанів, по 1 кг моркви, перцю і цибулі, 100 г часнику, 2 ст.л. оцту, спеції.
Приготування: наріж баклажани соломкою, посоли і залиш на годину, а потім злегка обсмаж. Натри моркву на корейській тертці, цибулю наріж півкільцями, а перець – теж соломкою. Перемішати овочі, додай роздавлений часник, оцет і спеції, залиш на ніч, а потім закатай кришками.
8. Баклажани з кабачками на зиму
Простий і доступний літній рецепт заготовки з баклажанів.
Тобі знадобиться: 400 г баклажанів, 400 г кабачків, 150 г перцю, 200 г моркви, 100 г цибулі, 1 стебло селери, 130 мл соняшникової олії, 70 г томатної пасти, 70 мл води, 2 зубчики часнику, 1,5 ст. л. оцту, по 1 ст.л. солі і цукру.
Приготування: натри моркву на великій тертці, наріж цибулю пір’ям, і обсмаж їх. Туди ж наріж соломкою баклажани і перець, додай олію, що залишилася, сіль і цукор, і протушкуй 15 хвилин. В кінці додай терті кабачки, часник, воду і томатну пасту, протушкуй ще 20-25 хвилин, додай оцет і закатай в банки.
9. Баклажани з майонезом на зиму
Заготівля з майонезом – це готовий ситний салат, який можна відразу подати до столу.
Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 200 г цибулі, 4 зубчики часнику, 3 ст.л. майонезу, 1 ст.л. соняшникової олії, спеції.
Приготування: наріж баклажани кубиком і провари пару хвилин в киплячій воді. Подрібни цибулю з часником і обсмаж до прозорості. Окремо обсмаж бланшировані баклажани, змішай овочі, приправ і додай майонез, а потім розклади салат по банках.
10. Заморожені баклажани на зиму
Звичайно, можна просто заморозити баклажани сирими, але наш рецепт точно тебе вразить.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів.
Приготування: наріж баклажани і на 2-3 хвилини опусти їх у киплячу воду, притримуй ложкою. Відразу ж виклади їх в холодну воду з льодом, а коли охолонуть – залиш в друшляку під пресом, поки не стече рідина. І тільки після цього відправ їх в морозилку.
11. Баклажани з квасолею на зиму
Поживний гарнір з баклажанів для всієї родини.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 1,5 кг помідорів, 500 г перцю, 500 г цибулі, 300 г квасолі, 3 ст.л. оцту, 3 ст.л. цукру, 1 ст.л. солі, 150 мл соняшникової олії.
Приготування: заздалегідь замочи і відвари квасолю до готовності. Очисти помідори, пропусти їх через м’ясорубку і провари на середньому вогні. Довільно наріж інші овочі, додай до помідорів і тушкуй півгодини. Після цього додай квасолю, цукор, олію і сіль, провари ще 10 хвилин, і додай оцет. Розклади салат по банках.
12. Ікра з баклажанів на зиму
Залежно від бажаної консистенції дрібно наріж інгредієнти, пропусти через м’ясорубку або скористайся блендером.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, по 1 кг перцю, цибулі, моркви і помідорів, 350 мл соняшникової олії, 3 л води, 5 ст.л. солі, 2 гострих перця, 1 ст.л. цукру, 1 ст.л. оцту.
Приготування: наріж баклажани кубиком, засип сіллю, залий 3 л води і залиш на 40 хвилин. Подрібни інші овочі і обсмаж їх всі окремо, баклажани також обсмаж. Перемішай в одній каструлі, приправ і протушкуй півгодини. Додай оцет, протушкуй ще 10 хвилин і подрібни ікру за смаком.
13. Баклажани з грибами
В цей рецепт чудово підійдуть будь-які гриби.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 500 г грибів, 500 г цибулі, 4 зубчики часнику, 2 ст.л. оцту, 1 ч.л. цукру, спеції.
Приготування: запечи баклажани у фользі 40 хвилин при 200 градусах, а потім наріж. Гриби провари 20 хвилин на середньому вогні, грубо наріж і обсмажити. Окремо обсмаж подрібнену цибулю. Змішай овочі, гриби, часник, цукор, спеції і оцет, і закатай заготовку.
14. Баклажани з яблуками на зиму
Приємна кисло-солодка заготовка з баклажанів на зиму, яка грає абсолютно різними фарбами, залежно від спецій.
Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 1 кг яблук.
Приготування: пропусти баклажани через м’ясорубку і залиш на 2 години, а потім злий рідину і злегка відіжми. Очисти помідори і яблука, теж пропусти через м’ясорубку і перемішай з баклажанами. Протушкуй все разом 50 хвилин і розлий по банках.
15. Баклажани з гарбузом
До речі, сюди теж можна додати пару-трійку яблук.
Тобі знадобиться: 400 мл соняшникової олії, по 1 кг баклажанів, помідорів, перцю і гарбуза, по 200 г петрушки, кропу і часнику, 100 мл оцту, 200 г цукру, 70 г солі, спеції.
Приготування: грубо наріж всі овочі, а помідори подрібни в блендері з часником. Додай до помідорів олію, оцет, сіль і цукор, і доведи до кипіння. Виклади в соус овочі з нарізаною зеленню, провари близько години, приправ за смаком і закатай в банки.
16. Солодкі баклажани на зиму
Обов’язково пробуй баклажани в процесі, щоб скорегувати кількість цукру і оцту.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, по 4 помідори і перцю, 3 зубчики часнику, по 2 цибулини і моркви, 0,5 склянки соняшникової олії, 70 мл оцту, 50 г цукру, 1 ст.л. солі.
Приготування: Дрібно наріж цибулю, натри моркву на тертці і обсмаж в олії до м’якості. Подрібни помідори в блендері і вилий в зажарку, а коли томатна маса закипить – відправ туди перець, баклажани і часник. Протушкуй овочі півгодини, додай сіль, цукор, спеції і оцет, і розклади по банкам.
17. Баклажани зі сливами на зиму
Дивовижна заготовка, яка порадує навіть гурманів.
Тобі знадобиться: 8 баклажанів, 300 г сливи, 1,5 кг помідорів, 500 г яблук, 300 г перцю, 700 г моркви, 4 ст.л. томатної пасти, 4 ст.л. яблучного оцту, 2 ст.л. цукру, 3 ст.л. солі, 1,5 склянки води, 6 зубчиків часнику, спеції.
Приготування: Наріж моркву кубиком і обсмаж до м’якості. Пропусти через м’ясорубку помідори, яблука, сливу, часник і перець, і додай туди томатну пасту, цукор, сіль і спеції. Залий моркву соусом і протушкуй 40 хвилин, а за 10 хвилин до кінця додай олію і оцет. Баклажани наріж кружечками, обсмаж, виклади в банки і залий овочевою масою. Закатай салат.
18. Баклажани на зиму цілком
Це рецепт для маленьких молодих баклажанів, які добре влазять в банки.
Тобі знадобиться: 4 кг баклажанів, 1,5 л води, по 1 ст.л. солі і цукру, 70 мл оцту, спеції.
Приготування: провари цілі баклажани 7-10 хвилин, а за цей час закип’ятити воду зі спеціями і оцтом. Виклади баклажани в велику банку, залий маринадом і відразу закатай.
19. Фаршировані баклажани на зиму
Одна з кращих закусок з баклажанами до будь-якого святкового застілля.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг моркви, 400 г цибулі, 2 головки часнику, 50 мл соняшникової олії, 1 л води, 2 лаврові листки, спеції, 2 ст.л. солі.
Приготування: провари баклажани 4-5 хвилин і розріж уздовж, але не до кінця. Натри моркву на тертці, наріж цибулю пір’ям, і обсмаж їх до м’якості.
Змішай зажарку з видавленим часником і спеціями, наповни начинкою баклажани і стягни їх ниткою. Звари розсіл з води, солі і спецій, залий ним баклажани і залиш кваситиметься на кілька днів під пресом.
20. Варення з баклажанів
І під кінець приготували для тебе сюрприз!
Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 4,5 кг цукру, 1,8 л води, 2 ст.л. соди, по 1 ч.л. кориці, кардамону, гвоздики і лимонної кислоти.
Приготування: очисти баклажани, залий водою з содою і залиш на 4 години. Промий їх, провари близько 5 хвилин в киплячій воді і довільно подрібни. Звари сироп з 1,8 л води і цукру, туди ж додай спеції, залий ним баклажани і вари ще 30 хвилин. Охолоди варення, знову доведи до кипіння, додай лимонну кислоту, і вари до бажаної консистенції, а потім закатай в банки.