Страви з баклажанів: 20 швидких і смачних рецептів
Баклажан – дивовижний овоч, який в кулінарії легко замінить гриби і навіть м’ясо. З нього можна приготувати неймовірну кількість смачних, ситних і вишуканих страв. Зібрали для тебе 20 кращих рецептів!
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
1. Баклажановий паштет з кедровими горіхами
Бутерброди з баклажанами, кунжутною пастою і кедровими горіхами – ситна і смачна закуска, готується просто і швидко.
Тобі знадобиться: 3 запечених у фользі баклажана, 2 ст. л. кунжутної пасти, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. майонезу, морська сіль, 2 ст. л. кедрових горіхів, багет, зелень кінзи.
Приготування: м’якоть запечених баклажанів наріж ножем, змішай з лимонним соком і подрібненим часником. Додай кунжутну пасту, майонез. Перед подачею намаж ароматним паштетом скибочки багета, посип кедровими горіхами і прикрась кінзою.
2. Запечені баклажанні «бутерброди»
Запечені в духовці «бутерброди» з баклажанів з сиром і шинкою можна подати до столу як самостійну страву на підвечірок, або в якості закуски на святковий стіл.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 350 г сиру моцарелла, 300 г шинки, панірувальні сухарі.
Приготування: баклажани наріж кружечками, посоли і через хвилин двадцять відіжми від соку. Вмочи заготовки в соняшниковій олії, запаніруй в сухарях і розклади на деку, на кожен кружок поклади по шматочку шинки і сиру, посип сухарями і запечи в духовці.
3. Баклажани на грилі
Запечені на грилі баклажани набувають незвичайний смак і аромат. Обов’язково приготуй, не пошкодуєш!
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 ст. л. білого кунжуту, по 5 ст. л. білого сухого вина і соєвого соусу, 2 ст. л. рисового оцту, 70 мл овочевого бульйону, 2 ст. л. оливкової олії.
Приготування: У сотейнику доведи до кипіння суміш з вина, соєвого соусу, бульйону і рисового оцту. Розрізані вздовж навпіл баклажани обсмаж на олії з двох сторін, полий остиглим соусом, запечи на грилі і рясно посип кунжутом.
4. Баклажани з м’ясом в духовці
Фаршировані баклажани з м’ясним фаршем і овочами, запечені в духовці. Ця страва підійде для повноцінного обіду або вечері.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 450 г м’ясного фаршу, 1 велика цибулина, 2 солодких болгарських перця червоний і жовтий, 0,3 стручка перцю чилі, 3 зубчики часнику, 1 склянка томатного соку, коріандр, сіль, зелень.
Приготування: Цілі баклажани акуратно прокатати качалкою, щоб плоди придбали плоску форму, але шкірка залишилася цілою. Збоку зроби поздовжній надріз, потім занур в підсолену воду на 20 хвилин, відіжми. Начини баклажани фаршем, змішаним з подрібненою цибулею, нарізаними кубиками солодкими і гострим перцями, спеціями і зеленню. Склади в глибоку форму, залий томатним соком і запечи в духовці.
5. Баклажани на закуску
Швидка і смачна закуска з баклажанів виручить, коли потрібно накрити стіл для гостей, а часу катастрофічно мало.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 2 помідори, 120 г твердого сиру, майонез, 3 зубчики часнику.
Приготування: баклажани наріж кружками, посолити, залиш на хвилин 15, потім відіжми. Обсмаж заготовки на олії з двох сторін, виклади на велику плоску тарілку. Змасти майонезом, змішаним з часником, розклади кружки помідорів, знову змасти майонезом і посип тертим сиром.
6. Баклажани з сиром в духовці
Можливо, ти здивуєшся, але запечені з сиром баклажани – це несподівано смачна страва.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 250 г домашнього сиру, 200 г твердого сиру, 1 яйце, 2 зубчики часнику, пучок різної пряної зелені, спеції.
Приготування: розрізані уздовж баклажани відвари в киплячій воді з сіллю протягом 20 хвилин. Остуди, наповни начинкою з сиру, зелені, часнику, яйця і тертого сиру. Посип спеціями і запечи в духовці.
7. Баклажани по-корейськи
Такий салат з баклажанів можна готувати цілий рік, а можна осінню його законсервувати і відкривати банки в міру необхідності.
Тобі знадобиться:
Для салату: 1 кг баклажанів, 1 солодкий болгарський перець, 1 цибулина, 1 морква, 3 зубчики часнику.
Для заливки: 80 мл соняшникової олії, 50 мл 9% оцту, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю. Змішати все.
Приготування: Нарізані великими кубиками баклажани відвари в підсоленій киплячій воді 10 хвилин. Змішай в каструлі з нарізаними соломкою цибулею, перцем, морквою і часником, додай заливку і туши на слабкому вогні 10-15 хвилин.
8. Запечене «віяло» з баклажанів
Красива і апетитна страва з баклажанів з шинкою, сиром і овочами.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 2 помідори, 2 солодких болгарських перця, по 300 г шинки і сиру, 1 пучок зелені.
Приготування: кожен баклажан поріж уздовж пластинами, але не дорізаючи до плодоніжки близько 1,5 см. Посоли м’якоть, залиш на 20 хвилин, потім промий і обсуши, щоб пішла зайва гіркота. Помідори, перець шинку, 200 г сиру наріж тонкими пластинками, розклади їх у довільному порядку між пластин баклажана. Запечи в духовці, посип тертим сиром і зеленню, відразу подавай до столу.
9. Баклажани з курячим м’ясом
Смачну і ситну запіканку з баклажанів з курячим м’ясом можна подати на гаряче до святкового столу або на обід для сім’ї.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 1 куряча грудка без кісточки, 4 помідори, 160 г твердого сиру, 1,5 ст. л. соєвого соусу, 1 часточка часнику, 0,5 ч. л. морської солі.
Приготування: нарізане тонкими брусочками куряче філе маринуй в соєвому соусі близько години. Баклажан поріж тонкими кружками, посоли, а через 10 хвилин відіжми. У форму для запікання виклади половину кружечків баклажана, посип половиною тертого сиру, розподіли м’ясо. Поверх курки розклади скибочки помідорів, баклажани, сир. Запечи в духовці.
10. Чіпси з баклажанів
Шкідливі покупні картопляні чіпси можна замінити не менше смачними, але корисними і ароматними баклажанними чіпсами.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, морська сіль і мелений перець, просіяне борошно.
Приготування: очищені від шкірки баклажани наріж дуже тонкими кружечками, посоли. Через 20 хвилин промий і відіжми. Обваляй пластинки баклажана в борошні і обсмажити на олії до золотистої скоринки.
11. Баклажани «Червоний дракон»
З баклажанів можна приготувати закуску, яка припаде до душі любителям дуже гострих страв.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 5 часточок часнику, 1 стручок пекучого перцю, 1 ст. л. оцту, зелень петрушки.
Приготування: перець чилі і часник подрібни блендером, змішай з оцтом і нарізаною зеленню. Обсмажені кружечки баклажанів склади шарами з судок, перемазуючи гострим соусом. Накрий кришкою, настоюй в холодильнику пару годин.
12. Салат «Сеньйор Баклажан»
Хрусткі смажені баклажани зі свіжими овочами стануть відмінним доповненням до м’ясних страв.
Тобі знадобиться:
Для салату: 1 баклажан, 3 помідори, 1 солодкий болгарський перець, 1 ст. л. крохмалю, 0,5 ч. л. морської солі, кунжут.
Для заправки: по 50 мл соняшникової олії і соєвого соусу, 1 ч. л. меду, сік половини лимона.
Приготування: нарізані кубиками баклажани обваляй в крохмалі, обсмаж у фритюрі до рум’яної скоринки. Переклади остиглі баклажани в салатник, змішай з нарізаними кубиками перцем і помідорами. З’єднай компоненти для заправки, полий салат і посип кунжутним насінням.
13. Баклажани-горіховий паштет
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 100 г підсмажених волоських горіхів, 0,25 пучка кінзи, 4 зубчики часнику, 1 ст. л. хмелі-сунелі, 1 ст. л. меленої гуньби, 1 ст. л. аджики, 1 ст. л. лимонного соку, 1,3 ст. л. оливкової олії, 3 ч. л. цукру, жменя зерен граната.
Приготування: запечені в фользі баклажани наріж дрібно і полий лимонним соком. Горіхи наріж дрібними шматочками, часник і кінзу подрібни блендером, змішай з баклажановим пюре. Приправ спеціями, сіллю і цукром, склади в банку і залиш в холодильнику на ніч. Подавай до столу, посипавши зернами граната.
14. Баклажани під зеленим соусом
Ароматна закуска з баклажанів під помірно гострим зеленим соусом порадує своєю простотою і надзвичайним смаком.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 велика цибулина, 1 маленька головка часнику, 1 солодкий болгарський перець, 1 пучок кінзи, 2 ст. л. оцту, 0,5 пучка фіолетового базиліка, 0,5 ч. л. хмелі-сунелі.
Приготування: нарізані півкільцями цибулю і перець обсмаж на олії до напівготовності, змішай з подрібненими травами і часником, приправ сіллю, перцем, оцтом і хмелі-сунелі і подрібни в блендері. Обсмажені з двох сторін пластинки баклажана викладай шарами в судок, перекладаючи овочевим соусом.
15. Баклажани з квасолею
Тушковані баклажани з консервованою квасолею і овочами в томатному соусі – дуже смачно і корисно!
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 1 банка квасолі, 1 морква, 1 цибулина, 2 ч. Л. томатної пасти, 1 часточка часнику, невеликий шматочок стручка гострого перцю, 2 ст. л. соняшникової олії, морська сіль.
Приготування: Баклажани порежь брусочками, посолити, щоб позбавити від гіркоти, почекай, поки виділиться сік, промий і відіжми. Подрібнені цибулю і моркву підсмаж на олії, додай баклажани, томатну пасту, пекучий перець, додай 0,5 склянки води, дай покипіти хвилин 15. Всип квасолю, приправ часником, сіллю і перцем.
16. «Гриби в олії» з баклажанів
Приготовані за цим рецептом баклажани – за смаком неможливо відрізнити від грибів.
Тобі знадобиться: 2,5 кг баклажанів, 100 г кухонної солі, 2,5 л очищеної води, 250 мл соняшникової олії, 150 мл оцту (9%), 2 ст. л. цукру, 1 головка часнику, 1 солодкий перець, 1 стручок пекучого перцю.
Приготування: у каструлі доведи до кипіння воду з цукром, оцтом і сіллю, поклади баклажани, нарізані великими брусочками, 3 зубчики часнику – пластинками, гострий перець – кільцями. Вари 8 хвилин і відкинемо на друшляк. Потім обсмажити на олії, що залишився часник з нарізаним соломкою болгарським перцем, додай баклажани, туши п’ять хвилин.
17. Баклажани в медовій карамелі
Закуска з баклажанів в делікатній кисло-солодкій карамелі може стати відмінним доповненням до страв на святковому столі.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 5 часточок часнику, 3 ст. л. меду, 50 мл лимонного соку, по 0,5 ч. л. меленого коріандру і пекучого червоного перцю, кінза.
Приготування: баклажани наріж кружками (по 0,7 см), посоли, потім промий і відіжми, коли пустять сік. На олії обсмаж часник, переклади його в тарілку, а в сковорідці обсмажити з двох сторін скибочки баклажанів. Залий складені в миску баклажани карамеллю з проварених на мінімальному вогні меду, соку лимона, смаженого часнику і спецій. Посип страву зеленню і постав в холодильник на кілька годин.
18. Сицилійська капоната з баклажанів
Таку закуску традиційно готують до свят, її накладають на скибочки хліба, виходять чудові овочеві бутерброди.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 6 помідорів чері, 2 цибулини, 2 стебла селери, по 5 зелених і чорних оливок, 1 стручок гострого перцю, дрібка цукру, 2 ст. л. оцту, багет.
Приготування: На оливковій олії обсмаж цибулю і часник, додай нарізані кубиками баклажани, смаж до м’якості. Всип подрібнений чилі, часточки помідорів і дрібно порізані стебла селери. Всип в сковорідку до овочів оливки без кісточок, порізані на шматочки, приправ цукром, часником, сіллю і оцтом. Прогрій ще кілька хвилин і постав остигати. Додай у капонату ложку оливкової олії, перемішай і намаж нею підсмажені скибочки багета.
19. Закуска «Баклажанна»
Гурмани рекомендують подавати цю закуску з баклажанів в охолодженому вигляді, так вона виходить набагато смачніша.
Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг болгарського перцю, 1,5 кг помідорів, 0,5 склянки оцту, 100 г часнику, 2 склянки води, 2 ст. л. солі, 1 пучок зелені кропу і базиліку.
Приготування: юаклажани провари в кип’ятку хвилин 8, остуди, наріж кружечками і обсмажити на олії. Уклади у велику каструлю, посип сумішшю подрібненого часнику і зелені. Перець розріж на чотири частини, обсмаж до м’якості, відправ в каструлю до баклажанів і теж посип часником і зеленню. Нарізані кружечками помідори виклади третім шаром і присипаючи часниковою посипкою. Змішай для маринаду оцет, воду, цукор і сіль, залий овочі в каструлі. Постав в холодильник на ніч.
20. Баклажани з помідорами чері в духовці
Ця страва готується дуже швидко, і може стати відмінною закускою або вечерею для тих, хто стежить за фігурою!
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 300 г помідорів чері, 2 зубчики часнику, по 1 дрібці меленого орегано і чебрецю, гілочка базиліку, 3 ст. л. соняшникової олії, морська сіль.
Приготування: Баклажани поріж пластинками товщиною близько сантиметра, змасти олією і запечи в духовці до золотистої скоринки. Зверху розклади часточки помідорів, посоли, посип подрібненим часником, сушеними прянощами, готуй в духовці ще 10 хвилин. При подачі прикрась листочками базиліка.