Причини почорніння картоплі при зберіганні
З почорнінням картоплі зустрічалися чи мало господинь. Є декілька причин почорніння картоплі, і це не тільки не правильне зберігання.
Картопля під час зберігання може чорніти всередині, а потім гнити, коли не витримані норми вирощування, збору, або погодні умови зіпсували усе. Захворювання і удари викликають незворотні процеси у м’якоті, які роблять коренеплоди не придатними для вживання. Уникнути цих проявів можна, якщо змінити заходи з догляду, посадки і вирощування рослин.
Умови, які впливають на почорніння картоплі всередині під час зберігання
Після збору врожаю картопля зсипається у льох, і далі можна спостерігати, що вона місцями почорніла. Неприємне явище може бути викликане багатьма причинами. Одна з них — неправильний догляд під час вирощування і збору врожаю:
Було внесено багато азоту
Він зібрався у листі і відклався у плодах. Надлишок міг вийти через надмірне внесення азотистих добрив або свіжого гною. Щоб у подальшому такого не було, потрібно дотримуватися норми і вносити калій.
Посушливе літо
Воно призводить до перегріву бульб.
Період дощів під час дозрівання бульб
У цей час розмножуються грибкові та бактеріальні хвороби.
“Забита” земля навколо кущів
Нестача повітря погано впливає на якість бульб.
Кидання бульб під час збору
Через удари картопля може також чорніти всередині під час зберігання. Думка про те, що вона тверда, і з нею нічого не трапиться, виявляється помилковою. Через удари всередині починають відбуватися зміни, тому й з’являється чорнота. Відстань у 50 см під час кидання бульб картоплі може призводити до їх травмування.
Пропущений термін всихання бадилля
Це також призводить до розвитку даної проблеми.
Зберігання за високої (+12° C…+14° C) або дуже низької температури
Неправильна температура для зберігання може провокувати гниття бульб зсередини.
Які хвороби викликають почорніння картоплі під час зберігання
Хвороби картоплі починаються ще під час зростання надземної частини, а потім передаються бульбам.
Чорна ніжка
Вона викликає мокру гниль. З’являється за високої вологості і високої температури ґрунту. Просушування, прогрівання і озеленення плодів допоможе боротися з хворобою. Бадилля треба зрізати перед прибиранням.
Кільцева гниль
Вона часто з’являється у картоплі. Хвороба рослини починається з початку квітнення і зберігається у посадковому матеріалі. Прогрівання бульб і відбір хворих бульб має відбуватися через 3-4 тижні.
Мокра гниль
За умови тривалого зберігання вона проявляється, а отримують бульби збудників через ґрунт. Недуга може з’являтися за підвищеної вологості, низьких температур. Після розрізання овоч з країв твердий, а всередині є мокра гниль з неприємним запахом.
Суха гниль
Вона проявляється під час квітнення, у спекотну погоду, і передається бульбам.
Ґудзикова гниль
Хвороба вражає стебла і бульби, а під час зберігання проявляється через 2-16 тижнів після збору врожаю. Ознаки — на розрізі можна помітити чітку межу між гниллю і чистою тканиною. Може передаватися іншим бульбам.
Залозиста плямистість (іржа) бульб
Виникає через надлишок сполук алюмінію і заліза, але за нестачі фосфору у бульбах. Хвороба не передається іншим рослинам, і вона не є помітною на поверхні шкірки. З’являється на піщаних і суглинних ґрунтах у посушливі періоди. Виникає через поганий фотосинтез.
Кальцієве голодування у рослин
Має бути правильне поєднання магнію і кальцію, оскільки бульби не зможуть пророщувати паростки.
Більшість хвороб з’являються на зеленій масі картоплі, тому рекомендується її зрізати і прибирати з ділянки. Витримавши період у 2 тижні, можна переходити до збору врожаю. Якщо робити це одразу, то бульби заражаються під час зіткнення з хворими частинами стебел, тому що спори грибка швидко “чіпляються” до будь-якої поверхні.
Ось такий важливий процес догляду за картоплею від самого початку вирощування врожаю.