Основні правила зберігання яблук
Щоб яблука довго стояли і не гнили, потрібно знати як правильно їх зберігати, адже саме при зберігання допускають помилки.
Тривалість зберігання пізніх сортів яблук набагато більша. Для того, щоб визначити ступінь зрілості яблук необхідно звернути увагу на їх зовнішній вигляд. Фарбування яблук, які вже готові до збирання, повинно охоплювати більшу частину фруктів. Зібраний врожай повинен мати приблизно 60-70 % яблук з необхідним забарвленням. Вчасно зібрані плоди з яблуневих дерев забезпечують збереження їх від захворювань та небажаних шкідників.
Після збору плодів потрібно їх перебрати, відкинути пошкодженні та зробити сортування в залежності від розміру яблук.
Перед закладанням плодів до погреба або сховищу, потрібно обробити стіни гашеним вапном 1,5 кг на 10 літрів води, а підлогу 5% розчином залізного купоросу. Ящики й кошики для зберігання яблук необхідно обробити кальцинованою содою. В процесі вкладання плодів, між рядами потрібно покласти тирсу, стружку, листя або тонкий папір. Зберігати яблука потрібно при температурі 0…+ 2 °C й відносній вологості повітря 80-90 %.
Плоди з яблуневих дерев можна зберігати в поліетиленових пакетах. Для цього необхідно дотримуватися температури 0..- 3 °C та відносній вологості повітря 90-95 %. Яблука різних сортів повинні зберігатися окремо один від одного, з обов’язковим врахуванням розмірів та ступеня їх зрілості.
Зберігайте яблука правильно, і вони не будуть Вам гнити.