Справжній рецепт соусу “Ткемалі” від грузина

Ось він справжній рецепт грузинського соусу “Ткемалі”. Скоштувавши цей соус Ви полюбите цю країну навіть не побувавши там.

Можливо, у вас будуть труднощі з добуванням необхідних слив, тоді доведеться брати місцеві кислі сорти, куди подітися.

Нам знадобиться:

  • сливи сорту «ткемалі» – 4 кг
  • часник – 1 головка велика
  • омбало (м’ята болотна) – 1 пучок
  • кріп з парасольками, зелень кінзи і коріандр (насіння кінзи зелені) – по 1 пучку
  • пекучий перець – 5 шт.
  • сіль – 2 ч.л.
  • цукор – 3 ч.л.

Покроковий рецепт приготування:

  1. Вимийте ткемалі і перекладіть в каструлю з товстим дном або казан. Налийте на дно 50 мл води, накрийте кришкою і доведіть до кипіння. Після цього варіть 10 хвилин. Пару раз за весь час необхідно перемішати, щоб уникнути пригорання і забезпечити рівномірне прогрівання.
  2. Після проварювання додайте до слив стручки пекучого перцю цілком, пучки зелені (кріп, коріандр, м’яту) теж подрібнювати не потрібно. Перемішайте і варіть ще 5 хвилин.
  3. Наступними закладаються зубчики часнику, пропущені через прес, і пучок кінзи цілком. Прокип’ятіть все ще близько 10 хвилин. Сливи повинні до цього часу добре розваритися, відділятися від кісточки. Зелень теж розм’якшиться, віддасть свій аромат.
  4. Вимкніть вогонь і дайте соусу охолонути. Потім перетріть його через сито або друшляк. Всі гілки і кісточки викиньте. Залишається тільки гладка маса.
  5. Перетерту основу перелийте в каструлю, додайте сіль і цукор. Тут вже потрібно пробувати, бо сливи у всіх різної кислоти. Покладіть спочатку трохи, при необхідності можна потім додати.
  6. Варіть соус ще 10 хвилин, знімаючи утворювану піну. Він буде рідкуватим, після охолодження він стане трохи густіший.
  7. Розлийте готовий ткемалі по стерилізованим банкам або пляшках, закатайте. Після охолодження зберігайте в прохолодному темному місці.

Виходить дуже ароматний соус зі слив, який ідеально підходить до м’яса, шашлику. Пригощайтеся!

Не вдається скопіювати.