Чистимо димохід правильно

Всі хто хоч раз чистив димохід, вже розуміє наскілько важливо чистити димохд вчасно.

Причини забруднення димоходу

Чому забруднюється димохівд? Причин чимало. Порушив пічник при кладці розміри внутрішнього просвіту і стінки з часом обросли сажею, кіптявою, ось і розпалити піч важко, і тяга погана, і тепла немає. Причинами забруднення димоходу можуть бути:

  • порушення технології при спорудженні печі;
  • неграмотна експлуатація;
  • поганий матеріал димоходу;
  • сміття в трубі;
  • напливи кіптяви.

Не можна палити в печі пластикові пакети, целофанові мішки, побутове сміття хімічного походження. Не можна користуватися сирими дровами з великим вмістом смол. Сирі дрова спочатку сохнуть в топці. Температура природно знижується, вуглець накопичується, і чорна хмара продуктів окислення осідає на димарі.

Порада!

Краще не використовувати хвойні породи для топки печі, але на сьогоднішній день вони найдоступніші за вартістю і можливості придбання. Нічого іншого не залишається, як вибудувати дровник просторіше і запасатися дровами завчасно, що лежать рік-два дрова добре просушуються і не шкодять димоходу.

Напливи кіптяви приховують утворюючія дефекти, тріщини, несвоєчасне обслуговування яких може привести до руйнування пічної труби. А ще скупчуюча сажа має здатність самозагорання в трубі, пожежа на даху ні до чого доброго не приведе. Скупчення продуктів горіння в димоході опалювальної системи може призвести до проблем з устаткуванням, поломкою опалення. Очевидно, що чистка димоходу, регулярне обслуговування труб котлів опалення необхідна.

Три дідівських способи

Професії сажотрус сьогодні практично не існує. Знайти привітні замурзані обличчя можна тільки в казках або за казково великі гроші. Наші предки чистили трубу печі, регулярно використовуючи такі методи:

— В топку під час горіння покласти кухонну сіль. Як інгібітор горіння, тобто речовиною гальмуючою процес, сіль сприяє швидкому розпалюванню і повільному горінню дров, при цьому підтримується постійна температура горіння. Якщо постійно разом з дровами класти в топку трохи солі, можна надовго забути про проблеми в димоході. Але якщо труби повні кіптяви, забиті сажі – сіль не допоможе.

— Не викидайте картопляні очистки, якщо є необхідність регулярного чищення димоходу. Вони ефективно очищають стінки від скупчуючих продуктів горіння, якщо їх додавати в топку в висушеному вигляді. Додавати очищення слід вже на вугілля, гаряча пара з крохмалем розм’якшує накипілу на стінках сажу, значно полегшуючи процес механічного чищення.

— Піч добре чиститься осиковими і березовими дровами. Ця деревина створює в топці високу температуру, потужну тягу, яка відмінно чистить стінки димоходу без всяких щіток. Березові дрова використовувати слід без кори.

Порада!

Сіль і картопляні очистки безпечні для димоходу. Але високі температури горіння осикових або березових дров здатні пошкодити забруднену сажею трубу. Щоб не сталося загорання, стежте за процесом, не кладіть за один раз багато полін, тримайте під рукою протипожежні засоби.

Сучасні хімічні засоби для боротьби з кіптявою і сажею

Для боротьби з кіптявою і сажею рекомендовано досить багато хімічних засобів, багато з яких ефективно видаляють забруднення з димоходу. Сьогодні рекомендують використовувати:

  • мідний купорос, в невеликих кількостях насипаний на вугілля створює умови для осипання сажі;
  • також працює засіб Поліно Димовий, Веселий сажотрус, Комінічек, HG, рекомендації до застосування у кожного засобу різні, виконуючи їх можна отримати бажаний результат – чистий димохід.

Всі кошти використовуються під час горіння дров, вугілля, речовини, що виділяються в процесі горіння нешкідливі для людини.

Порада!

Навіть безпечні викиди не потрібні людському організму, навіть якщо виробник запевняє в інструкції, що речовини випаровуються через димохід – не зайвим буде гарне провітрювання приміщення.

Хімічні помічники ефективні в поєднанні з механічною чисткою. Контактне очищення димоходу є найефективнішим і надійним.

Механічна чистка димоходу

Механічний спосіб чищення димоходу є простим і нешкідливим. Необхідні пристрої, інструменти нескладно зробити самостійно. знадобляться:

  • йоржі, різного діаметру;
  • шомпол;
  • гиря, підвішена на ланцюг;
  • щітки;
  • багор.

Щітку з металевою щетиною, з пластиковим ворсом, твердим, грубим, кожен може зробити своїми руками. Потрібен багор в довжину труби, надійне кріплення для щітки і дотримання заходів безпеки на даху. Знадобиться також респіратор, рукавички, захисні окуляри.

Технологія чистки проста, її мета зішкребти сажу з нутрощів труби. Гиря потрібна для постукування, продавлювання утворивших засмічень, для обважнення використовуваного інструменту. Щітки, йоржі потрібні для зняття сажі зі стінок, причому їх діаметр повинен перевищувати діаметр труби в півтора-два рази, шомпол для проштовхування сміття вниз в піч.

Все почищене осаджується на дні пічних зольників, які повинні бути в свою чергу очищені.

Порада!

Не піднімайтеся на дах в сніг і дощ, використовувати для прочищення димоходу суху, безвітряну погоду, не піднімайтеся на дах без страхувального троса.

Чистку труби каміна іноді роблять у двох напрямках зверху і знизу. Нарощують рукоятки, використовують ядро ​​або гирю. Варто відзначити, що заняття це трудомістке, потребує сил, фізичної підготовки. Заняття це небезпечне, іноді сажа вибухає, фахівці використовують спеціальні пилососи. У будь-якому випадку буде не зайвим звернення до професіоналів за консультацією. Дзвінок до МНС, пожежні інспекції не завадить.

На закінчення чотири поради від професійного сажотруса.

  • Перевагу слід віддавати механічному чищенні після спалювання картопляного лушпиння.
  • Не захоплюйтеся хімічними засобами.
  • В процесі експлуатації комбінуйте хімічні і народні засоби.
  • Грунтовне чищення проводьте один раз в 2 роки або коли шар сажі досяг 2 мм.

Перевірити, наскільки якісно прочищений димохід можна за допомогою відеокамери, підвішеної на мотузку. Але навряд чи це розумно. Чистота димоходу в хорошій тязі, якісному прогріванні, затишному спеці парилки. А запрошувати на допомогу сажотруса (вартість послуг досить значна), чистити чи своїми руками – вирішувати вам.