Швидкий домашній рецепт “Шарів” на кефірі

Виходять хрумкі, але всередині м’які шарівки. Смачно і дуже ситно, багато не з’їж.

Тісто:

  • кефір – 250 мл.
  • вершкове масло (холодне) – 250 гр.
  • сіль – 1/3 ч.л.
  • борошно – 550 гр.
  • розпушувач – 10 гр.

Штрейзель:

  • борошно – 150 гр.
  • цукор – 150 гр.
  • ванілін (ванільний цукор)
  • вершкове масло (холодне) – 120 гр.

Покроковий рецепт приготування:

Для штрейзеля беремо борошно, додаємо цукор, ванілін. Беремо дуже холодне вершкове масло, занурюємо його періодично в муку і натираємо його на великій тертці. А потім розтираємо руками в крихту. Крихту перекладаємо в пакет і відправляємо в холодильник.

Для тіста: до борошна додаємо розпушувач і також натираємо на великій тертці, а потім розтираємо руками в крихту. У крихті робимо по центру заглиблення, додаємо холодний кефір, солимо і замішуємо тісто.

Тісто ділимо на 6 частин і перекладаємо в пакет або загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на 1:00. За годину дістаємо тісто, стіл присипаємо борошном. Кожен шматочок потрібно розкачати прямокутник товщиною 3 мм. Розкотили перший і зверху посипаємо штрейзелем. Розкочуємо другий шматочок тіста і накриваємо ним перший шар тіста зі штрейзелем. І зверху також посипаємо штрейзелем. І в такий спосіб робимо листкову заготовку.

Потім нерівні краї обрізаємо, щоби вийшов рівний прямокутник. І нарізаємо на шматочки будь-якої форми – ромби, трикутники або прямокутники.

Заготовки перекладаємо в лист на пергаментний папір (змащувати не потрібно). І відправляємо у духовку. Випікаємо за 180 градусів 45 хвилин.