Після зустрічі з лідером Китаю, Макрон розповів відверту правду, щодо ставлення Китаю до війни в Україні

Після зустрічі з китайським лідером Сі Цзіньпіном президент Франції Еммануель Макрон відзначив, що в Китаї насправді розуміють, що у російсько-українській війні час переговорів ще не настав і “погода військова”.

Про це він говорив в інтерв’ю газеті Les Échos, відповідаючи на питання, чого насправді очікувати від Китаю щодо України, повідомляє ТСН.

“Я думаю, що Китай робить те ж саме спостереження, що і ми, а саме, що сьогодні погода військова. Українці чинять опір, а ми їм допомагаємо. Зараз не час для переговорів, навіть якщо ми їх готуємо”, – зауважив французький лідер.

При цьому Макрон відзначив низку аспектів, у яких йому вдалося досягнути спільної думки із лідером Китаю.

“Перше: підтримка принципів Статуту ООН. Друге: чітке нагадування про ядерний потенціал, і саме Китай повинен зробити висновки про наслідки того факту, що президент Путін розмістив ядерну зброю в Білорусі через кілька днів після того, як він взяв на себе зобов’язання не робити цього. Третє: дуже чітке нагадування про гуманітарне право і захист дітей. І четверте: прагнення до переговорного і тривалого миру”, – пояснив президент Франції.

При цьому президент Франції висловив сумнів, що питання України є особливо важливим для китайської зовнішньої політики, але, за його словами, йому вдалося похитнути поблажливе ставлення Сі Цзіньпіна до Кремля.

“Чи є Україна пріоритетом для китайської дипломатії? Можливо, ні. Але цей діалог дає можливість пом’якшити коментарі, які ми чули про певну самозаспокоєність з боку Китаю щодо Росії” – сказав Макрон.