Що важливо зробити з перецем у червні, щоб збільшити урожай в рази
Що треба робити для перцю у червні, щоб урожай збирати відрами, прості та нехитрі хитрощі, інформує Ukr.Media.
Хитрість №1. Перець важливо замульчувати. І підв’язати (залежить від місця вирощування)
З підв’язкою все просто: до кілочка підв’язуємо в міру зростання, інакше під навантаженням впадуть, не витримають навіть низькорослі у відкритому ґрунті. І не зовсім просто: у кожного сорту свої особливості, підв’язуємо ситуативно і не всі сорти.
А мульча — окрема розмова. Це збереження вологи, легкого як пух ґрунту, захист коріння від спеки, а ґрунту — від засоленої кірки при частому поливі. Зазвичай мульчують соломою, хоча б трохи, якщо соломи мало.
Але не відразу після висадки у ґрунт — а трохи пізніше. Мульчують наприкінці травня — а в холодні роки на початку червня. Чому так? Ґрунт повинен якісно прогрітися — а мульча заважає. А в холодному ґрунті перцю не солодко доведеться.
При знижених температурах зменшується споживання елементів живлення з ґрунту — особливо фосфору, трохи менше калію. А потреба в них зростає — особливо в калії при похолоданні, та й у фосфорі теж.
До речі, фіолетові стебла часто плутають із дефіцитом фосфору. А це взаємопов’язано — антоціанове забарвлення є реакцією на температурний стрес, на холод: рослини отримують живлення при підвищеній потребі, захищаються, виділяючи особливі речовини для захисту від негоди, уповільнюють зростання.
А ще — після висадки розсади треба вносити підживлення, і частина з них затримається мульчуючим шаром.
Крім того, на будь-якому мульчуючому матеріалі коренева система формується поверхневою. А це знижує жаростійкість та посухостійкість. І на перших порах нехай наш перець вирощує потужне та довге коріння — хоча б трохи.
Як мульча впливає на врожайність? Прямо і опосередковано: порівнювали роки, коли вирощували без неї і з нею. Різниця колосальна без перебільшення. І це економить сили на полив, розпушування.
Не кажучи про те, що ми створюємо ідеальні умови для перцю: вологий ґрунт — це безперебійне отримання підживлення (корінь же черпає його з ґрунтового розчину, а не з сухої землі). Це відсутність стресу в спеку, а це запорука врожайності.
Хитрість №2. Коронна квітка. Можливо, розмови про неї оскому набили — але її треба обривати
Знову ж таки, порівнювали посадки з обірваними квітками та з залишеними. З переваг методу: дозрівання більш дружне, на рослинах одночасно визріває багато плодів, дійсно, листя іноді ховається за перцями.
І в цілому, дружні швидкі збори, особливо для пізніших сортів — це означає, що перці не потраплять під пік температур, віддадуть повністю потенціал врожайності — визріють до холодів.
Хитрість №3. Про підживлення перцю і про соленостійкість
Багато агрономів вважають, що перець важливо підгодовувати не зовсім класичним методом — коли спершу важливі високі норми внесення азоту, а потім лише калій, фосфор, мікроелементи.
До речі. Для формування 1 т продукції витрачається 4.0-5.6 кг азоту, 1.2-2.1 кг фосфору, 5.2-6.7 калію.
Але це не означає, що його потрібно багато підгодовувати азотом, навпаки, висока потреба у калії. А азот — він дістанеться перцю і від внесеної органіки (зокрема минулого року і навіть позаминулого).
Перець повільно формує зелену масу, завдяки чому невеликий рівень фотосинтезу. Здавалося б, азот допоможе перцю наростити великий лист. А за фактом — навпаки: не допомагає. І зупиняє перець, якого часто “тугодумом” величають, своє зростання, а може й листя почати втрачати.
Чому? А особливість у нього така: це потреба калію (особливо при травневих похолоданнях), фосфорі, магнії — який перець дуже поважає.
Потреба перцю в калії, фосфорі дозволить досягти максимальної завантаженості куща.
Багато аграріїв дійшли до висновку — важливо вносити азот, але й не робити на ньому акцент у першому підживленні: спершу калій, фосфор, магній. Це на користь зростання листя, довгого кореня, цвітіння та плодоутворення.
Що ми вносимо? Найпростіший монофосфат — близько 7 г/10 л. Як варіант, калієва селітра — близько 12-15 г/10 л.
Важливий і магній — синергіст калій (калімагнезія та ін). Важливі мікроелементи — найпростіше це у складі комплексних мікродобрив.
До речі. Культура відноситься до соленостійких : високі концентрації солей у ґрунті — не для перцю. Це означає, що важливо вносити підживлення часто і помалу. До речі, це стосується і золи — з водяним розчином, неодмінно з поливом. І в невеликій кількості.
А ще — не варто у червні “пригощати” перець органікою: це не на користь плодоутворенню. Нехай він не томат, відразу “жувати” не буде — але не варто спокушати перець і змушувати його вирощувати листя, коли він плоди вирощувати зібрався.
До речі — органіка краще під підготовку ґрунту, але це історія інша — наша про перець.