Помідори у власному соці без заливання! Універсальна заготівля томатів на зиму без оцту!
Сьогодні у нас, мабуть, одна з класичних заготовок – помідори у власному соку.
Всі можливі варіанти її використання навіть не перераховуватиму, така заготівля просто універсальна і знадобиться на будь-якій кухні!
Список інгредієнтів:
НА 1,5 ЛІТРОВУ БАНКУ: (розрахуно на літрову банку в кінці статті)
- 1,2-1,3 кг помідорів
- 1 ч. л. солі з легкою гіркою (12 г)
- 1 ст. цукру з легкою гіркою (20-22 г)
- 1/2 лаврового листа
- 2 горошини запашного перцю
- 6-7 горошин чорного перцю
Стерилізувати 25-30 хвилин
Покроковий рецепт:
У нас 5 кг стиглих, м’ясистих, досить щільних помідорів, які потрібно очистити від шкірки.
Для цього гострим ножем вирізаємо плодоніжку, а на протилежному боці робимо неглибокий хрестоподібний надріз і складаємо томати в жаростійкий посуд.
Заливаємо окропом, залишаємо на 2-3 хвилини, потім зливаємо з помідорів гарячу воду і відразу ж заливаємо дуже холодною водою.
Від таких контрастних водних процедур шкірка на розрізі скручується і без проблем знімається.
Помідори очищаємо і відразу ж укладаємо в чисті банки, які не потрібно попередньо стерилізувати, досить добре їх вимити.
Обсяг банок може бути абсолютно будь-яким залежно від ваших потреб – у нас цього разу 4 банки по 1,5 літри – цього обсягу якраз вистачає, щоб переробити 5 кг томатів.
Якщо помідори не дуже великі, залишаємо їх цілком, якщо ж великі – розрізаємо навпіл чи на 4 частини і максимально щільно вкладаємо в банки.
Їх потрібно обов’язково потрясти і навіть злегка утрамбувати, оскільки помідори не будуть заливатись ні томатним соком, ні водою, ні маринадом, а під впливом солі, цукру та високої температури віддадуть виключно свій власний сік.
У такий спосіб можна консервувати томати будь-якого кольору, сорту та розміру.
Чим соковитішими будуть помідори, тим більше вони віддадуть соку – зазвичай до кінця стерилізації, банку практично повністю наповнюється прозорим томатним соком.
Якщо помідори щільні, тоді рівень соку може бути нижчим і в цьому випадку повітряні прошарки можна залити окропом або томатним соком, але в будь-якому випадку, намагайтеся наповнити банки якомога щільніше.
У кожну банку додаємо по половинці лаврового листа, по 2 горошини запашного перцю та по 6-7 горошин чорного перцю.
Всипаємо по 1 ч. л. з легкою гіркою солі та по 1 ст.л. з невеликою гіркою цукру.
Крім того, до кожної банку можна додати по 1/4 ч.л. саліцилової кислоти або по 1 таблетці аспірину, але це не обов’язково, ми не додаємо.
Дно великої каструлі вистилаємо серветкою або рушником, ставимо в неї банки з помідорами, нічим не заливаючи їх, накриваємо кришками і відправляємо на плиту.
У каструлю наливаємо воду кімнатної температури до плічок банок, доводимо її до кипіння, зменшуємо нагрівання нижче середнього, засікаємо час і стерилізуємо 1-літрові банки 25-30 хвилин, 1,5-літрові 30-35 хвилин, 2-літрові 35-40 хвилин. .
У процесі стерилізації банки практично повністю наповняться соком від самих помідорів – тут, звичайно, багато залежить від сорту томатів та їх соковитості – ось чому потрібно максимально щільно укладати помідори в банки, щоб якнайменше залишалося порожнеч.
Якщо томати сильно осідають, можна розкласти помідори з однієї банки по решті, заповнюючи їх доверху, але це не обов’язково, вони і так чудово зберігаються.
Банки герметично закочуємо, перевертаємо їх на кришки та укутуємо до остигання.
Зберігати таку заготівлю можна як у прохолодному місці, так і за кімнатної температури.
Виходять дуже смачні помідори, які можна використовувати як закуску, овочевий гарнір, для приготування перших і других страв, рагу, жаркого, різних запіканок, овочевих пирогів, піци, соусів, підлив, а який смачний сік – не передати словами!
НА ЛІТРОВУ БАНКУ:
- 800-850 г помідорів
- 1 ч. л. солі врівень (7-8 г)
- 1 ст. цукру врівень (15 г)
- 1/2 лаврового листа
- 1 горошина запашного перцю
- 4-5 горошин чорного перцю