Пиріжки “Лапті” (БЕЗ дріжджів). Дуже люблю це тісто. Тістечка з нього просто тануть у роті

Ще раз, і в черговий раз переконалися для смажених несолодких пиріжків це тісто “найвдаліше”. Щоб зрозуміти, потрібно приготувати і спробувати. Тим паче цей рецепт із розряду швидких. Тісто готується дуже швидко, буквально через 5-10 хвилин у Вас буде готове тісто, залишиться тільки підготувати начинку.

Для тіста:

  • Сир -250гр.
  • яйця -2шт.
  • Сметана -3ст.л
  • Цукор -1ст.л
  • Рослинна олія -2ст.л.
  • Сіль -1ч.л
  • Сода -1/2ч.л.(погасити)
  • Борошно -300гр.

Для почину:

  • Картопля -5-6 шт. (700гр)
  • Яйце -1 шт.
  • Сіль -1ч.л
  • Вершкове масло -30гр.
  • Молоко -50мл.
  • Цибулина -1шт.
  • Рослинна олія -2-3ст.л.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Приготуємо тісто. У миску кладемо сир, розбиваємо яйця, перемішуємо і збиваємо трохи вилкою. Тепер додаємо сметану, 1ч. солі без гірки, 1ст.л цукру. Додаємо соду половину ч. л., щоб бути впевненою, що сода погаситься, ми додаємо трохи соку лимона. Вливаємо 2ст. рослинної олії та перемішуємо. Тепер додаємо борошно і замішуємо тісто. Борошно може знадобитися більше чи менше все залежить від вологості сиру та розміру яєць.

Тісто має бути м’яке, злегка липнути до рук. На даному етапі не потрібно забивати тісто борошном, краще в процесі формування пиріжків тісто припилити борошном. Залишимо тісто на хвилин 20, щоб воно дозріло. За цей час підготуємо начинку.

Картоплю почистимо 5-6 бульб. Кладемо в каструлю, заливаємо водою, додаємо сіль і ставимо варити до готовності.

Цибулину поріжемо кубиками. Беремо сковороду, наливаємо трохи олії і кладемо цибулю, смажимо на невеликому вогні до готовності та легкої золотистості. Картоплю зливаємо, додаємо вершкове масло і мнемо картоплю. Тепер розбиваємо яйце і продовжуємо перетворювати на пюре. Якщо виходить дуже густо можна додати молоко. Тепер додаємо цибулю та перемішуємо начинка готова. Дамо їй трохи охолонути.

Беремо тісто, кладемо його на стіл, обвалюємо в борошні, ділимо на частини, я поділяю на 12 частин вагою 70 грам.

Робимо колобки. Беремо один колобок обвалюємо в борошні, руками робимо коржик. Кладемо начинку, тепер защипуємо як звичайний пиріжок. А тепер руками робимо його пласким. Розміром трохи більше долоні. За потребою тісто припиляємо борошном, щоб не липло.

Готові пиріжки кладемо на целофан, так вони не прилипнуть до поверхні, якщо лежатимуть дуже довго.

Формуємо всі пиріжки.

Наливаємо масло розігріваємо і кладемо пиріжки. Смажимо на середньому вогні з двох боків до золотистого кольору. Знімаємо на паперовий рушник, щоб пішла зайва олія.

До речі, такі пиріжки під час смаження не вбирають багато масла, тому доливати в сковороду не доводиться, і не розклеюються під час смаження.

Подаємо з запалу з жару до столу, хоча і після остигання вони не менш смачні.

Не вдається скопіювати.