Ароматна, з пікантним смаком баклажанна ікра і її секрет. Закриваю багато, на зиму не вистачає
Зараз настала пора заготовок. Я вже накидала для себе план, кількість заготовок і рецепти улюблених закруток, які ніколи не підводять.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
Хотілося б з вами поділитися рецептом баклажанної ікри, який мені дістався “у спадок” від моєї улюбленої бабусі.
Ним я користуюся протягом 5 років і з кожним роком збільшую кількість банок ікри.
Секрет цієї ікри в тому, що всі овочі обсмажуються по черзі, завдяки чому ікра виходить дуже ароматною і з пікантним смаком.
На будь-яке свято я її ставлю на стіл і вона завжди з’їдається дуже швидко, незважаючи на достаток інших страв на столі.
Для приготування 9 – 10 півлітрових баночок готової ікри нам знадобиться:
- 2 кг баклажанів
- 1 кг цибулі
- 1 кг солодкого болгарського перцю
- 1 кг моркви
- 1 кг помідорів
- 1 головка часнику
- 2 стручки гострого перцю
- 5 ст. л солі
- 3 ст. л цукру
- 4 ч. л оцту 9%
- 400 мл. олії соняшникової
- зелень
Як приготувати баклажанову ікру
Баклажани миємо, видаляємо плодоніжки.
Коли баклажани молоді, я їх не очищую від шкірки. Нарізаємо кубиками.
Заливаємо повністю солоною водою, щоб пішла гіркота. Залишаємо на 40 хвилин.
У цей час інші овочі чистимо і миємо. У перців видаляємо плодоніжки.
З помідорів видаляємо шкірку, обдавши їх кип’ятком. Перець і помідори нарізаємо кубиками.
Моркву натираємо на великій тертці. Часник дрібно січемо. Зелень подрібнюємо.
Баклажани відкидаємо на друшляк і добре промиваємо проточною водою. Віджимаємо від зайвої рідини.
Сковорідку нагріваємо і вливаємо туди соняшникової олії.
Бабуся говорила, що всі овочі необхідно обсмажувати окремо.
Це пов’язано з тим, що у кожного овоча свій час для смаження. Якщо обсмажити всі овочі відразу, то вийде тушкування. В цьому і полягає смакова якість ікри.
Спочатку обсмажуємо баклажани і викладаємо в казан або каструлю з товстим дном.
У цій ж олії обсмажуємо цибулю до золотистого кольору і перекладаємо в казан з баклажанами.
Далі обсмажуємо моркву і туди ж перекладаємо в казан.
Наступним обсмажуємо болгарський перець, так само викладаємо в казан до інших овочів.
Останніми викладаємо помідори (так як вони виділяють багато соку), накриваємо кришкою і тушкуємо 10 хвилин. Викладаємо в казан і перемішуємо всі овочі.
Пробуємо, солимо, додаємо цукор і гострий перець.
Якщо при обсмажування овочів не вистачало олії, то ми її потроху підливаємо.
Ставимо казан з овочами на вогонь і варимо 40 хвилин на повільному вогні, періодично помішуючи.
За 10 хвилин до закінчення тушкування додаємо зелень, часник і оцет.
Порада: Якщо ікра вийшла рідкуватою, то її можна уварити, додавши час для тушкування. Якщо ви не любите ікру з шматочками, її можна подрібнити блендером.
Гарячу ікру розкладаємо по стерилізованим банкам, закатуємо і перевертаємо догори дном.
Накриваємо теплою ковдрою і залишаємо до охолодження.
Ікра так само добре зберігається в темному місці при кімнатній температурі. Смачного!