Часникові стрілки на зиму. Ділюся 3 простими рецептами смачної закуски
Ароматний і смачний часник знайомий всім. Але, можливо, для когось стане новиною те, що в їжу можна використовувати не тільки підземну частину рослини, а й стрілки, що утворюються в процесі дозрівання овоча.
Про це пише Мій Світ, за матріалами Скарбничка рецептів
Крім того, що такий продукт теж має приємний смак і властивий часнику ароматом, часникові стрілки дуже корисні.
1. Мариновані стрілки часнику без стерилізації.
Мариновані стрілки часнику – це справжній домашній делікатес, який годі й шукати на полицях магазину. Така закуска додасть страві гострий, особливий пікантний аромат. Її можна подавати до каш і м’ясних страв, а також додавати в суп.
Інгредієнти:
- часникові стрілки – 400 гр .;
- вода – 700 мл .;
- сіль – 1 ч.л .;
- цукор – 1 ч.л .;
- коріандр – 1/3 ч.л .;
- лимонна кислота – 1/2 ч.л .;
- лавровий лист – 2 шт .;
- гірчиця – 1/3 ч.л .;
- червоний гострий перець (стручок) за смаком.
Приготування страви:
1. Зрізати з часникових стрілок кольорову частина, а також обрізати занадто товсті стебла. Потім нарізати їх на смужки довжиною 3-4 см.
2. Викласти підготовлені стрілки в півлітрові банки.
3. У каструлю влити воду, додати цукор, сіль, гірчицю, червоний гострий перець, коріандр і лавровий лист. Поставити на плиту і довести воду до кипіння, а потім тримати на вогні, поки сіль і цукор повністю не розчиняться.
4. Цією кип’яченою сумішшю залити часникові стрілки і дати постояти близько 10 хв.
5. Потім воду акуратно злити назад в каструлю, довести знову до кипіння і всипати лимонну кислоту. Повторно прокип’ятивши, залити воду в банки і закатати їх. Банки перевернути догори дном, укутати і дати охолонути.
2. Солоні часникові стрілки.
Виходить вітамінний делікатес з пікантним смаком! Солоні часникові стрілки на зиму – небанальне соління, яким можна здивувати і потішити своїх близьких. Прості продукти і приголомшливий результат!
Інгредієнти:
- часникові стрілки – 500 гр .;
- вода – 1 літр;
- сіль – 50 гр .;
- столовий оцет – 25 мл.
Приготування страви:
1. Порізати часникові стрілки на бруски довжиною близько 5-6 см. У каструлю налити чисту воду, закип’ятити. Потроху невеликими партіями опустити нарізані часникові стрілки в киплячу воду і бланшувати їх протягом 1-2 хвилин.
Потім опустити бланшировані паростки в холодну воду і знову відкинути на друшляк.
2. Приготувати розсіл для часникових стрілок. Для цього в каструлю налити чисту воду, всипати сіль і закип’ятити. Проварити протягом 5 хвилин і зняти з вогню. Влити в розсіл столовий оцет і добре перемішати. Охолодити розсіл.
3. Скласти бланшировані часникові стрілки у велику миску і залити остиглим до кімнатної температури розсолом так, щоб він покривав всю зелену масу часнику. Зверху покласти вантаж.
4. Поставити миску з часниковими стрілками в тепле місце без прямих сонячних променів на 4-5 днів. По закінченню часу почнеться виділення вуглекислого газу. Залишити так бродити закуску ще на 4 дні. Стежити за тим, щоб всі стрілки часнику були покриті розсолом.
5. Як тільки процес бродіння буде завершено, можна закатати солоні стрілки на зиму. Для цього потрібно приготувати свіжий розсіл для часникових стрілок за тим самим рецептом. Старий розсіл злити і перекласти солоні стрілки в пастеризовані банки, залити стрілки свіжим розсолом і закатати банки.
Пастеризувати банки разом зі стрілками в каструлі з водою протягом 5-10 хвилин.
3. Паста з часникових стрілок.
Така паста володіє незвичайним пікантним смаком. Найкраще її намазувати на шматочок житнього хліба або на крекери. Подавати бутерброди можна до повсякденного столу або прикрасити незвичайною закускою фуршетний стіл.
Цю вітамінну і ароматну закуску можна закатати в банки і всю зиму насолоджуватися смачною пастою. Або, як варіант, можна заморозити її в морозилці і при необхідності додавати її в суп або до м’ясних страв.
Інгредієнти:
- часникові стрілки – 500 гр .;
- сіль – 1 ст.л .;
- соняшникова олія – 4 ст.л .;
- перець чилі за смаком.
Приготування страви:
1. У стрілок часнику видалити суцвіття і відрізати нижні частини стебел. Потім добре їх помити, нарізати на невеликі шматочки і обсушити паперовими рушниками.
2. Підготовлені стрілки подрібнити в однорідну пасту за допомогою блендера або м’ясорубки.
3. В отриману однорідну масу додати сіль (тільки не використовуйте йодовану). Добре все перемішати.
4. Потім влити до пасти олію і додати перець чилі за смаком.
5. Всю зелену масу добре вимішати. Приготовану пасту можна розфасувати в пакетики або пластикові контейнери і помістити в морозилку.
6. Для зимової заготовки перекласти часникову пасту в стерильні банки, залити зверху олією і щільно закрити. Баночки з пастою з стрілок часнику зберігати в холодильнику. Смачного!