Це пиріг стане вашим фаворитом. Готується просто а виходить неймовірно смачно
Яблучний пиріг з карамеллю. Складно словами передати наскільки це смачно, потрібно готувати та куштувати. Тим більше, готується він не складно.
Інгредієнти:
Для пісочного тіста:
- Яєчний жовток -2шт.
- Сік лимона -1,5 ст.
- Холодна вода -3ст.
- Борошно -300гр.
- Вершкове масло -150гр.
- Цукор -3ст.
- Сіль -1/3ч.
- Розпушувач -1/2ч.л.
Для начинки:
- Яблука -6-7шт.
- Кориця – за смаком
- Вершкове масло -30гр
- Цукор -1-2ст.л.
Для карамелі:
- Вершки 33% -200гр.
- Цукор -200гр.
- Вершкове масло -30гр.
- Сіль – до смаку
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
2 яйця розділимо на білок та жовток. Білок нам не знадобиться. Видавимо сік лимона 1,5 ст.л., додамо до лимонного соку 3ст.л. холодної води, перемішаємо і відставимо убік.
Просіємо 300 грам борошна, і натрьом на тертці 150 грам вершкового масла, тільки, що з холодильника. Тепер за допомогою рук перетворюємо на крихту, додаємо сіль 1/3ч.л., цукор 3ст.л., половину ч. л. розпушувача та перемішуємо.
Тепер додаємо 2 жовтки та вливаємо воду з лимонним соком. Замішуємо тісто. Повинно вийти еластичне тісто, що злегка липне до рук. Забираємо тісто в холодильник на 30-40 хвилин.
За цей час приготуємо начинку. Беремо 6-7 яблук, очищаємо від шкірки та видаляємо середину. Яблука наріжемо кубиками. Беремо сковороду розігріваємо, кладемо 30 г вершкового масла, як масло розтопиться додаємо 2ст.л. цукру та корицю за смаком, я додаю 1ст.л. цукру з корицею.
Перемішуємо та додаємо яблука. Закриваємо кришкою і гасимо хвилини 3-4 під кришкою, щоб яблука стали м’якими. Тепер кришку знімаємо та смажимо яблука без кришки до випаровування рідини. Знімаємо начинку з вогню та даємо їй повністю охолонути.
Дістаємо тісто з холодильника, ділимо тісто на 2 частини, одна частина має бути приблизно 2/3. Форму змащуємо олією, діаметр форми 24 см. Спочатку беремо більшу частину тіста і розкочуємо качалкою і кладемо у форму, робимо бортики висотою приблизно 3-4 см.
Тепер кладемо начинку. Беремо другу частину тіста і розгортаємо в коло, кладемо на верх пирога, зверху повинні вийти невеликі борти, приблизно 1 см.
Ставимо в розігріту духовку та випікаємо при температурі 180 градусів 40-45 хвилин.
Після 30 хвилин знаходження пирога в духовці приступаємо до приготування карамелі. Беремо один сотейник і наливаємо до нього вершки жирність 33%, можна замінити на 20% і нагріваємо, але не доводимо до кипіння. Одночасно в інший сотейник кладемо 200 г цукру.
Цукор не заважаємо доки не почне плавитися. Як тільки з’явиться рідина, приступаємо до помішування. Варимо на середньому вогні та головне цукор не перепалити інакше буде пригорілий присмак.
Тепер коли цукор розтопився, вливаємо гарячі вершки, краще в цей момент сотейник зняти з вогню, тому що маса почне сильно вирувати.
Відразу додаємо 30 грам вершкового масла та сіль за смаком. Не любите солону карамель, тоді сіль не додавайте. Перемішуємо, карамель готова.
Тепер тільки-но пиріг буде готовий виймаємо його з духовки і відразу поливаємо гарячою карамеллю. І прибираємо до повного остигання.